Povratak iz mirovne misije u Istočnom Timoru

Slika timor01.jpg

Nakon isteka mandata provedenog u UN-ovoj integriranoj mirovnoj misiji UNMIT na Istočnom Timoru, 23. rujna, u Zagreb se vratio Mladen Mikolić, policijski službenik PU osječko-baranjske.

Foto: MUP 
Nakon isteka 15-omjesečnog mandata provedenog u UN-ovoj integriranoj mirovnoj misiji UNMIT na Istočnom Timoru, 23. rujna, u Zagreb se vratio Mladen Mikolić, policijski službenik PU osječko-baranjske koji je prije odlaska u mirovnu misiju bio vođa sektora granične policije  u PGP Beli Manastir.
Tijekom mandata u Istočnom Timoru Mladen je od prvog dana radio u Uredu kriminalističke policije. Na početku je bio član tima kriminalističke policije za suzbijanje najtežih kaznenih djela, potom je postao vođa tog tima (team leader) te koordinator svih „team leadera“ u spomenutom sektoru, dok je zadnja funkcija koju je obnašao bila zamjenik direktora Nacionalnog Ureda za kriminalističku policiju.
 Mladenova iskustva iz mirovne misije su vrlo pozitivna.
 
- Svi kolege policijski službenici iz Hrvatske koji su sudjelovali u misiji na Istočnom Timoru uglavnom su obnašali visoke policijske funkcije što je dokaz da se rad hrvatskih policijskih službenika vani jako cijeni te da je hrvatska policija priznata u svijetu, što potvrđuje i činjenica da imamo „team leadere“ gotovo u svim „unitima“ gdje smo dodijeljeni. Ukoliko se ukaže prilika želja mi je opet otići u neku mirovnu misiju - kaže Mladen.
 
Podsjetimo, UNMIT osnovan je rezolucijom Vijeća sigurnosti 1704 od 25. kolovoza 2006. sa sljedećim mandatom: podrška Vladi Istočnog Timora i relevantnim ustanovama u konsolidiranju stabilnosti, jačanje kulture demokratskog upravljanja te politički dijalog, jačanje nacionalnog pomirenja i socijalne kohezije. U UNMIT-u sudjeluje oko tisuću policijskih službenika iz 42 zemlje svijeta.
 
U misiji UNMIT hrvatski policijski službenici sudjeluju od 2005. godine, gdje sukladno mandatu misije neposredno provode policijske ovlasti, ali i planiraju, organiziraju i nadziru ustroj i obuku lokalnih policijskih snaga. U misiji je do sada sudjelovalo ukupno 12 policijskih službenika MUP-a RH.



Pisane vijesti