Povratak policijskog službenika iz mirovne misije EULEX Kosovo

Slika topvijesti/godina2010/LISTOPAD_2010/kobasevic.jpg

Policijski službenik iz PP Županje Mladen Kobašević 17.srpnja doputovao je s Kosova u Zagreb. Nakon isteka njegovog jednogodišnjeg mandata, provedenog u Mirovnoj misiji Europske unije EULEX Kosovo, njegova zadaća bila je obavljanje dužnosti nadzornog i izvršnog karaktera granične policije.

Foto: MUP

Policijski službenik iz PP Županje Mladen Kobašević jučer, 17. srpnja doputovao je s Kosova u Zagreb. Nakon isteka njegovog jednogodišnjeg mandata provedenog u Mirovnoj misiji Europske unije EULEX Kosovo, gdje je sudjelovao, njegova zadaća bila je obavljanje dužnosti nadzornog i izvršnog karaktera granične policije. Kretao se i boravio je na sjevernoj strani Kosova, a na tom je području bio jedini hrvatski policijski službenik. Za vrijeme svog službenog boravka na Kosovu redovito je bio u kontaktu s ostalim hrvatskim policijskim službenicima koji su također sudjelovali u istoimenoj misiji. Obavljajući poslove nadzornog i izvršnog karaktera na graničnom prijelazu,  profesionalno i službeno surađivali su s kosovskom policijom, a napominje da je cijela misija temeljena na nadzoru i savjetovanju.

Mirovna misija EULEX ili EU misija vladavine prava na Kosovu pokrenuta je u prosincu 2008. godine kada je proglašena i njezina inicijalna operativna sposobnost. Sukladno tome postojala je potreba postupnog „prelaska“ policijskih službenika u EULEX misiju. U pregovaračkom stajalištu Vlade RH za 31. poglavlje „Vanjska, sigurnosna i obrambena politika“ Republika Hrvatska sudjeluje u misiji EULEX Kosovo.

Policijski službenik Mladen Kobašević samovoljno se prijavio u EULEX misiju, a pripreme i tečaj završio je 2008. godine u Valbandonu. Po povratku u domovinu nastavlja raditi kao policijski službenik na radnom mjestu voditelja grupe za suzbijanje prekograničnog kriminaliteta PP Bajakovo.  

Vijeće Europske unije produžilo je mandat EULEX-a, policijsko – pravosudne misije Europske unije na Kosovu do lipnja 2012. godine.



Pisane vijesti