​Predsjednica RH djelatnicima MUP-a uručila odlikovanja

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović uručila je danas odlikovanja Policijskoj postaji Petrinja za osvjedočenu hrabrost i junaštvo njezinih djelatnika u Domovinskom ratu, te djelatnicima Ministarstva unutarnjih poslova za časnu i uzornu službu.

Foto: MUP

U Uredu predsjednice Republike Hrvatske danas, 21. studenoga, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović uručila je odlikovanje Red Nikole Šubića Zrinskog Policijskoj postaji Petrinja za osvjedočenu hrabrost i junaštvo njezinih djelatnika u Domovinskom ratu, dok je 110 policijskih službenica i službenika, odnosno djelatnika Ministarstva unutarnjih poslova primilo Spomenicu domovinske zahvalnosti za časnu i uzornu službu u današnjim, mirnodopskim uvjetima.

„Time odajemo počast neprekidnoj službi svih hrvatskih policajaca od prvih dana stvaranja slobodne Hrvatske do danas“, rekla je predsjednica Grabar-Kitarović prije svečane ceremonije uručenja odlikovanja i ujedno svim policijskim službenicama i službenicima izrazila zahvalnost na časnoj, profesionalnoj i predanoj službi Hrvatskoj i njezinim građanima.

U svom obraćanju naglasila je kako su upravo iz redova hrvatske policije proizašli prvi branitelji i da bi proces stvaranja hrvatske države bio nezamisliv i nemoguć bez volje, snage i junaštva hrvatskih redarstvenika, koji su bili i prve žrtve velikosrpske agresije.

„Obavljajući svoje zadaće zaštite javnog reda i mira, sigurnosti u prometu, suzbijanja kriminaliteta, nadzora državne granice te sprječavanja ilegalnih migracija vi i danas predstavljate stup osobne i opće sigurnosti svih građana Republike Hrvatske. Povjerene vam zadaće obavljate vrhunski profesionalno, odgovorno i humano, pa i u najtežim uvjetima prilikom nadzora i zaštite državne granice, ujedno i najdulje vanjske granice EU. Osobno sam se u to u više navrata uvjerila. Zato se nikada neću libiti reći istinu o vašoj požrtvovnosti u obavljanju policijskih poslova i stati u vašu zaštitu od neosnovanih i neopravdanih napada. Činila sam to i činit ću i u buduće. Zaslužili ste to vašim radom i skrbi za sigurnost svih građana RH“, istaknula je Grabar-Kitarović poželjevši danas odlikovanima da nastave uzorno i profesionalno služiti Hrvatskoj i njezinim građanima.

„Budite uzor i poticaj novim naraštajima policajaca u težnji za stalnim osobnim usavršavanjem. Prenesite na njih vrline profesionalizma i domoljublje, kojemu ih uči primjer vaših kolega iz danas odlikovane Policijske postaje Petrinja“, zaključila je predsjednica Republike Hrvatske.

Na čestitkama i riječima poticaja u ime svih djelatnika MUP-a i hrvatske policije zahvalio je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović, početno naglasivši kako svima njima njezine riječi puno znače jer dolaze od vrha države i predstavljaju priznanje onome što je policija napravila u proteklom razdoblju, ali i poticaj za budući rad koji je prepun izazova s obzirom na raznolikost prijetnji s kojima je suočena, ne samo Hrvatska, već i sve moderne europske države.

„Hrvatska policija se upravo iz tih razloga stalno unaprjeđuje. Unaprjeđuje znanja, unaprjeđuje metodologije rada, surađuje s drugim policijama i spremna je preuzeti svaku zadaću u osiguranju javnog reda, mira i sigurnosti naših građana i gostiju. Mi smo spremni i za predsjedanje Vijećem Europske unije, i to kako za ovaj sigurnosni dio, u čemu smo se već, siguran sam, dokazali, do jedne aktivne uloge u kreiranju europske politike u području unutarnjih poslova, koja uključuje i upravljanje migrantskom krizom, zaštitu vanjskih granica Europske unije, rad na povezivanju informacijskih sustava unutar Europe koji su bitni kao prevencija kriminalnih djela, do stavljanja u pogon svih sastavnica mehanizma civilne zaštite“, zaključio je ministar Božinović.

Cijelu svečanost dodatno je uveličala klapa Ministarstva unutarnjih poslova „Sv. Mihovil“, a nakon uručenja, u ime odlikovanih predsjednici je zahvalio Miljenko Radnić, pomoćnik glavnog ravnatelja policije i načelnik Uprave za posebne poslove sigurnosti.  

Prije svega spomenuo je kako odluka o odlikovanju Policijske postaje Petrinja sve policajce, a osobito sudionike Domovinskog rata čini ponosnima na njihovu ulogu u stvaranju neovisne hrvatske države. Osvrnuvši se kratko na ulogu petrinjske policije u Domovinskom ratu podsjetio je na 14 smrtno stradalih, 11 teže i 12 lakše ozlijeđenih policijskih službenika u obrani Petrinje.

„Dugogodišnje časno i uzorno služenje domovini Hrvatskoj, kako u ratu, tako i u miru, bio je osobni izbor svih nas koji u ovom svečanom trenutku, ovdje pred vama stojimo. Svjesni smo činjenice da ste nam dodjelom odličja potvrdili ispravnost puta kojim smo dosad išli pri obavljanju časne policijske dužnosti. Pripadamo različitim generacijama, dijeli nas i vrijeme i sudbina, ali jedno nam je zajedničko. To je da u obavljanju svog poziva budemo na strani dobra, čvrst jamac sigurnosti naših građana i slobode naše domovine“, rekao je Radnić, zaključno naglasivši: „Primajući odličja, znamo da smo uz čast preuzeli i obvezu da nastavimo obnašati svoje dužnosti i ispunjavati profesionalne zadaće te biti primjer za sve one koji svoju budućnost vide u redovima policije i Ministarstvu unutarnjih poslova.“

Pisane vijesti