Predsjednik Josipović primio izaslanstvo MUP-a

Slika topvijesti/2011/Rujan/dan-policije1.jpg

Danas, 28. rujna 2011. godine povodom Dana policije i blagdana sv. Mihovila, predsjednik Republike Hrvatske dr. Ivo Josipović primio je na svečani prijem najviše dužnosnike MUP-a i Ravnateljstva policije predvođene ministrom unutarnjih poslova Tomislavom Karamarkom i glavnim ravnateljem policije Oliverom Grbićem

Danas, 28. rujna 2011. godine povodom Dana policije i blagdana sv. Mihovila, predsjednik Republike Hrvatske dr. Ivo Josipović primio je na svečani prijem najviše dužnosnike MUP-a i Ravnateljstva policije predvođene ministrom unutarnjih poslova Tomislavom Karamarkom i glavnim ravnateljem policije Oliverom Grbićem. U MUP-ovom izaslanstvu, uz ministra Karamarka i glavnog ravnatelja Grbića događaju su nazočili članovi Kolegija ministra, članovi Kolegija glavnog ravnatelja, savjetnici ministra te načelnici svih policijskih uprava. Tom prigodom predsjednik Josipović  uručio je visoka državna odličja, Spomenice domovinske zahvalnosti za časnu i uzornu službu šesnaestorici policijskih službenika i službenica.  Nadalje, visokim državnim odličjem Redom kneza Branimira s ogrlicom za osobite zasluge stečene promicanjem međunarodnog položaja i ugleda Republike Hrvatske odlikovan je  Filip Dragović, ravnatelj Uprave za europske integracije i međunarodne odnose, dok je Ivan Lela odlikovan  Redom hrvatskog trolista za osobite zasluge za Republiku  Hrvatsku stečene u Domovinskom ratu.

U svom uvodnom obraćanju nazočnima, podsjećajući  na iznimnu ulogu  koju policija ima za sigurnost našeg društva i svakog našeg građanina, predsjednik Josipović je izrazio uvjerenje da zbog  predanog ispunjavanja svojih zadaća hrvatska policija  uživa veliko povjerenje građana . To povjerenje izgrađeno je već u danima Domovinskog rata, a nastavilo se  graditi u mirnodopskom razvoju naše države, sve do danas, dodao je.  Izrazio je zahvalnost svim pripadnicima i pripadnicama MUP-a koji su tijekom Domovinskog rata položili svoje živote i žrtvovali svoje zdravlje za slobodu domovine. Istaknuo je kako  hrvatska policija danas obavlja zadaće slične onima koje policija ima u svim uređenim demokratskim državama. Osvrnuvši se na korupciju i organizirani kriminal koji su  posebno razorni za naše društvo, dodao je da je hrvatska policija postigla velike uspjehe na njihovom suzbijanju. Proteklih je godina poduzela brojne mjere za svoju modernizaciju, ne samo u tehničkoj opremljenosti nego i u prihvaćanju organizacijskih i drugih standarda djelovanja po uzoru na najuspješnije europske policije što je pridonijelo većoj transparentnosti  policijskog rada i pozitivno djelovalo na još veći odmak od političkog utjecaja što rezultira efikasnijim radom svih službi policije posebno kad je riječ o suzbijanju teških kaznenih djela. Dosljedna depolitizacija, odsudstvo  neposrednog utjecaja političkih struktura i političkih stranaka na rad policije od iznimne je važnosti i u velikoj mjeri određuje i položaj policije u našem društvu, zaključio je. Nadalje, naglasio je da će približavanjem ulasku Hrvatske u punopravno članstvo EU-a  i rad policija dobiti druge dimenzije. Izrazio je uvjerenje  da će hrvatska policija ulazak u EU dočekati potpuno spremna. Policija je i ove godine djelotvorno pratila cijelu turističku sezonu što je od prvorazredne važnosti za turizam i gospodarstvo općenito, kazao je. Nadalje, stanje sigurnosti u Hrvatskoj je ocijenio dobrim, te izrazio uvjerenje da će hrvatska policija,  premda radi u otežanim materijalnim uvjetima,  i dalje časno i zakonito izvršavati svoje zadaće .

-Na vama je da stručnošću, znanjem i požrtvovnošću budete dosljedni čuvari sigurnosti svakog građanina, jamci sigurnosti ustavnog poretka naše zemlje, poručio je na kraju predsjednik Josipović.

Ministar Karamarko, zahvalivši predsjedniku na prijemu u svoje osobno ime i u ime svih djelatnika MUP-a,  kazao je kako hrvatska policija, u samo dvadesetak godina u svojoj kratkoj povijesti bilježi iznimna postignuća. Između ostalog, naglasio je:

-U proteklih nekoliko godina stvorili smo dobar zakonski okvir koji je donesen uz sudjelovanje sa svim zainteresiranim javnostima. Iako mnogi insinuiraju da nije puno bolji od prošlog sa sigurnošću tvrdim da je najbolji do sad i da je njime omogućen uspješniji rad policije i cjelokupnog Ministarstva unutarnjih poslova i da je na toj osnovi policija konačno postala prava profesionalna i karijerna služba.  Nije potrebno posebno isticati iznimne rezultate koje je hrvatska policija ostvarila u borbi protiv kriminala i korupcije, ali je potrebno istaknuti kako su takvi rezultati ostvareni samo zato što policija nije podlijegala nikakvim političkim pritiscima i utjecajima. Borba protiv korupcije u našem društvu značajan je proces koji nadilazi stranačke ili pojedinačne interese. Dakako, za sigurnost u društvu nije odgovoran isključivo MUP i policija. No, u tom smislu naše Ministarstvo razvilo je i razvija i dalje vrlo dobru suradnju i partnerstvo s drugim tijelima državne uprave te lokalne uprave zaduženima za provedbu zakona.

Nadalje, naglasio je i veliku ulogu koju je hrvatska policija odigrala u zatvaranju kompleksnih poglavlja za hrvatski završetak pregovora s Europskom Unijom.

-Ponosni smo na to što Europska unija hrvatsku policiju smatra liderom u jugoistočnom dijelu Europe. To nije dobivena već stečena zasluga, kazao je dodavši da hrvatska policija danas ima snažan integritet, dosljedna je u provođenju zakona uz poštivanja prava svakog čovjeka, služi, štiti i brine za hrvatske građane.



Pisane vijesti