Primopredaja uređaja za testiranje na opojne droge

U svrhu povećanja sigurnosti u prometu, kako je i sam naglasio, predsjednik HAK-a g. Ivo Bikić uručio je danas, 12. studenog, ministru unutarnjih poslova Marijanu Mlinariću, dr. med., suvremeni uređaj za testiranje na opojne droge. Svečanost primopredaje uređaja vrijednog tridesetak tisuća kuna održana je u MUP-u, Savska 39, a ministar Mlinarić tom je prigodom istaknuo kako je, osim testiranja na alkohol, jednako važno i testiranje na droge, jer oboje utječu na psihomotorne sposobnosti vozača. Stoga je ovaj čin, koji ukazuje na odličnu suradnju HAK-a i MUP-a, ocijenio dobrodošlom, naglasivši da će se novi uređaj odmah početi koristiti. Ministar je iskoristio prigodu pa okupljenima predočiti i prve rezultate primjene novog Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Tako je usporedio statističke podatke o prometnim nesrećama zabilježenim od 20. kolovoza do 31. listopada ove i prošle godine, koji ukazuju kako je od primjene novog Zakona u prometu poginula 91 osoba manje, broj teško ozlijeđenih osoba smanjio se za oko 450, lakše ozlijeđenih za oko 1700 osoba, a zabilježeno je i oko 7500 manje prometnih nesreća. Zbog velikog zanimanja javnosti ministar se posebice osvrnuo na rezultate prometnih nesreća uzrokovanih prisustvom alkohola u krvi. Od 20. kolovoza do 31. listopada ove godine zabilježeno je 1036 prometnih nesreća pod utjecajem alkohola, što je 9,6 posto od ukupnog broja prometnih nesreća. Testiranjem vozača, koji su skrivili prometnu nesreću, došlo se do podatka da se i dalje najveći broj takvih nesreća događa pod stupnjem alkoholiziranosti višim od 1.5 promila. U navedenom razdoblju dogodilo ih se 497 prometnih nesreća, dok je onih s vozačima do 0.5 promila alkohola u krvi bila 151 nesreća. Po šest nesreća s poginulim osobama prouzročili su vozači s koncentracijom alkohola do 0.5 promila i koncentracijom od 0.5 do 1.5 promila, dok su devet prometnih nesreća sa smrtnom posljedicom prouzročili vozači s koncentracijom višom od 1.5 promila. Policija Zakon provodi, a na saborskim zastupnicima je da odluče što će biti, naglasio je kraju ministar Mlinarić.

U svrhu povećanja sigurnosti u prometu, kako je i sam naglasio, predsjednik HAK-a g. Ivo Bikić uručio je danas, 12. studenog, ministru unutarnjih poslova Marijanu Mlinariću, dr. med., suvremeni uređaj za testiranje na opojne droge. Svečanost primopredaje uređaja vrijednog tridesetak tisuća kuna održana je u MUP-u, Savska 39, a ministar Mlinarić tom je prigodom istaknuo kako je, osim testiranja na alkohol, jednako važno i testiranje na droge, jer oboje utječu na psihomotorne sposobnosti vozača. Stoga je ovaj čin, koji ukazuje na odličnu suradnju HAK-a i MUP-a, ocijenio dobrodošlom, naglasivši da će se novi uređaj odmah početi koristiti.

Ministar je iskoristio prigodu pa okupljenima predočiti i prve rezultate primjene novog Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Tako je usporedio statističke podatke o prometnim nesrećama zabilježenim od 20. kolovoza do 31. listopada ove i prošle godine, koji ukazuju kako je od primjene novog Zakona u prometu poginula 91 osoba manje, broj teško ozlijeđenih osoba smanjio se za oko 450, lakše ozlijeđenih za oko 1700 osoba, a zabilježeno je i oko 7500 manje prometnih nesreća.

Zbog velikog zanimanja javnosti ministar se posebice osvrnuo na rezultate prometnih nesreća uzrokovanih prisustvom alkohola u krvi. Od 20. kolovoza do 31. listopada ove godine zabilježeno je 1036 prometnih nesreća pod utjecajem alkohola, što je 9,6 posto od ukupnog broja prometnih nesreća. Testiranjem vozača, koji su skrivili prometnu nesreću, došlo se do podatka da se i dalje najveći broj takvih nesreća događa pod stupnjem alkoholiziranosti višim od 1.5 promila. U navedenom razdoblju dogodilo ih se 497 prometnih nesreća, dok je onih s vozačima do 0.5 promila alkohola u krvi bila 151 nesreća.

Po šest nesreća s poginulim osobama prouzročili su vozači s koncentracijom alkohola do 0.5 promila i koncentracijom od 0.5 do 1.5 promila, dok su devet prometnih nesreća sa smrtnom posljedicom prouzročili vozači s koncentracijom višom od 1.5 promila.

Policija Zakon provodi, a na saborskim zastupnicima je da odluče što će biti, naglasio je kraju ministar Mlinarić.

Stranica