Rezultati pojačanog nadzora prometa proteklog vikenda (31. srpnja – 2. kolovoza 2020. godine)

Slika 2020/08/03-08-000.jpg

Na području Republike Hrvatske prometne su kontrole utvrdile 5.270 prekršaja, 115 više nego prošlog vikenda

Foto: ilustracija

Policija je nastavila s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja: alkoholiziranost vozača, vožnju nedopuštenim brzinama kretanja, nekorištenje sigurnosnog pojasa, nepropisnu uporabu mobitela i prekršajima motociklista.

U akciju je bio uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa: uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za nadzor brzine i testeri na droge.

Policijski službenici svih policijskih uprava, proteklog vikenda od 31.07.-02.08. 2020. godine utvrdili su ukupno 5.270 prekršaja od čega izdvajamo:
 
  • 315 prekršaj vožnje pod utjecajem alkohola, gdje je najveća izmjerena koncentracija alkohola u količini 3,06 g/kg izmjerena na području PU Splitsko-dalmatinske.
  • 2.037 prekršaj prekoračenja dopuštene brzine kretanja, a najveća prekoračena brzina izmjerena je na području PU Vukovarsko-srijemske, 231 km/h.
  • 597 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa,
  • 252 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom

Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola utvrđen je na području PU Splitsko - dalmatinske, 48 takvih prekršaja, dok je najmanji broj takvih prekršaja utvrđen u PU Međimurskoj 3 prekršaja. Rekorder po broju utvrđenih prekršaja prekomjerne brzine je PU Zagrebačka sa 360 prekršaja, dok najmanji broj takvih prekršaja je zabilježen u PU Međimurskoj, 5 prekršaja. Sigurnosni pojas najviše nisu koristili vozači na području PU Zagrebačke i Primorsko-goranske, 66 takvih prekršaja. Najveći broj nepropisnog korištenja mobitela za vrijeme vožnje utvrđen je na području PU Zagrebačke, 50 takva prekršaja.
Najveći su broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola počinili vozači starosti od 18 do 24 godina (39 takvih prekršaja), kojima je najčešće izmjerena koncentracija alkohola do 05 g/kg što je i najčešće izmjerena koncentracija tijekom ove akcije.

U nadzoru prometa aktivnosti policije bile su posebice usmjerene prema počiniteljima najtežih prekršaja, prilikom čega je zatečeno 7 osoba koje su bile ponavljači teških prekršaja u prometu tzv. „recidivisti“, a koje su počinile 10 teških prekršaja, od čega najviše: nedopuštena koncentracija alkohola – 7;. Iz tog razloga 3 vozača je zadržano u posebnim prostorijama do 12 sati, te je protiv 9 vozača proveden žurni prekršajni postupak prilikom čega je policija predložila određivanje maksimalnih kazni.
 
Savjeti i preporuke vozačima i sudionicima u prometu

U razdoblju od 31.07. – 02.08.2020 2020. na prometnicama Republike Hrvatske dogodile su se 66 prometnih nesreća s nastradalim osobama. U 4 nesreće smrtno su stradale 4 osobe. U ostalim nesrećama ozlijeđeno je 90 sudionika.
 

Pisane vijesti | Statistike | Promet i vozila