Savjeti sudionicima u prometu i pojačan nadzor vozača u studenom i prosincu

Slika 2020-%20eu%20slike/Promet%20kisa.jpg

U poduzimanje aktivnosti bit će uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika te će se uspostaviti veći broj kontrolnih punktova, koji će se u vrijeme provođenja akcija češće mijenjati

FOTO: Ilustracija

Do nedjelje u unutrašnjosti i dalje stabilno vrijeme, s maglom i niskom naoblakom te sa sunčanim razdobljima, ponegdje sredinom dana i poslijepodne, posebice u nedjelju. Na moru djelomice, mjestimice i pretežno sunčano, no ponegdje može biti niskih oblaka i magle te poneke kapi kiše, posebno na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana i to prema otvorenom moru. U ponedjeljak očekujemo jače naoblačenje s kišom, uglavnom u gorju te moguće s obilnijom na sjevernom Jadranu. U subotu u gorju, ponegdje, umjeren jugozapadnjak koji će u nedjelju puhati i drugdje na kopnu. Na Jadranu će u nedjelju zapuhati jugo koje će jačati i u ponedjeljak mjestimice biti jako. U drugom dijelu ponedjeljka u unutrašnjosti će okrenuti na sjeverni vjetar. Najviša dnevna temperatura od nedjelje na kopnu u porastu, a na moru će jutro u ponedjeljak biti toplije nego u dane vikenda.

U takvim okolnostima (jutarnje magle), kolnik može biti vlažan i sklizak, zbog čega je i prianjanje pneumatika na podlogu znatno otežano, produžava se zaustavni put prilikom kočenja, odnosno na takvom kolniku vrlo lako može doći od gubitka kontrole nad vozilom i slijetanja vozila s kolnika ili prelaska na dio kolnika za suprotni smjer i sudara s nadolazećim vozilima.

Zbog spomenutih vremenskih uvjeta, posebno upozoravamo vozače da brzinu kretanja vozila prilagode vremenskim prilikama i uvjetima na cesti.

Jednako tako, potrebno je voditi računa i o velikim temperaturnim razlikama između dnevnih i noćnih temperatura kada je kolnik hladniji, odnosno temperaturnim razlikama u različitim regijama kroz koje vozači prolaze.

Prometne nesreće

U proteklih tjedan dana dogodile su se dvije nesreće s poginulim osobama. U tim nesrećama poginula je putnica iz osobnog automobila i pješak. 

Smrtno stradavanje u prometnim nesrećama

Prema statističkim pokazateljima, u deset mjeseci 2020. godine, u prometnim nesrećama smrtno je stradalo 205 osoba, što je 39 osoba ili 16% manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Od ukupnog broja smrtno stradalih osoba, 95 ili 46,3% osoba je smrtno stradalo u nesrećama koje su se dogodile u dane vikenda.

Osim toga, u deset mjeseci 2020. godine, evidentirano je i smanjenje ukupnog broja prometnih nesreća za 16,5%, teško tjelesno ozlijeđenih osoba za 11,9% i lakše ozlijeđenih osoba za 24,4%, u odnosu na isto razdoblje prošle godine.
Jedan od glavnih razloga smrtnog stradavanja u prometnim nesrećama koje se događaju vikendom su upravljanje vozilom nepropisnom, znatno većom brzinom od dopuštene, kao i kretanje brzinom neprimjerenom uvjetima na kolniku (kiša, mokar kolnik, zavoj, smanjena vidljivost, noć, magla), dok se prema vrstama nesreća uglavnom radi o slijetanju s kolnika i prelasku na suprotnu stranu kolnika te sudarima sa vozilima koja su dolazila iz tog smjera.

Kako su jedan dio nesreća sa smrtnim stradavanjem, skrivile mlade osobe  poseban apel uputili bi i roditeljima takvih osoba, odnosno da im ne omogućavaju dostupnost upravljanja vozilom dok takva mlada osoba nije položila vozački ispit. Također, da im ne omogućavaju upravljanje vozilom ukoliko imaju saznanja da je mlada osoba konzumirala alkoholna pića. Naposljetku, da prije povjeravanja vlastitog vozila na upravljanje mladoj osobi, temeljem životnog i prometnog iskustva istoj ukažu na sigurno, ali i odgovorno sudjelovanje u prometu.  

Pojačani nadzor prometa na cestama

Statističko praćenje broja prometnih nesreća, iz godine u godinu, pokazuje da se upravo u mjesecima studenom i prosincu - mjesecu božićnih i novogodišnjih blagdana i prazničnog raspoloženja, odnosno povećanog konzumiranja alkohola, povećanog kretanja pješaka, odlaska građana na godišnje odmore, dolaska naših državljana koji su na privremenom radu u inozemstvu i općenito povećanog domaćeg, ali i tranzitnog prometa na cestama, povećava i broj prometnih nesreća i stradavanja u njima.

Odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama vezane uz vožnju pod utjecajem alkohola pročitajte OVDJE.

Stoga, kako smo već ranije najavili, policija će i ovog vikenda, ali i kontinuirano do kraja godine nastaviti s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“ (alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel), kao i prekršaje vozača mopeda i motocikala te prema ponavljačima teških prometnih prekršaja - recidivistima.

U poduzimanje aktivnosti bit će uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa: uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za nadzor brzine, testeri za droge, uređaji za automatsko očitavanje registarskih pločica i dr.

Nadzor vozača odvijat će se na lokacijama koje se statistički, ali i iskustveno pokazuju kao ugrožene u pogledu činjenja prometnih prekršaja i događanja prometnih nesreća zbog vožnje pod utjecajem alkohola, na način da će se uspostaviti veći broj kontrolnih punktova, koji će se u vrijeme provođenja akcija češće mijenjati.

 
Savjeti vozačima koji su konzumirali alkohol:
 
  • ostavite automobil parkiran na propisan način i pješačite – koristiti će vam, a nećete nikoga dovesti u životnu opasnost;
  • koristite javni prijevoz;
  • koristite usluge taxi prijevoza, jer će to biti daleko sigurnije, a i jeftinije;
  • ako ste u društvu, unaprijed se dogovorite tko će ostati trijezan i voziti natrag;
  • zamolite nekoga trijeznog da vas odveze;
  • ne sjedajte za upravljač najmanje 24 sata nakon ispijanja veće količine alkoholnih pića;
  • vožnjom pod utjecajem alkohola ne dovodite u opasnost samo sebe, već i ostale sudionike u prometu;
  • u noćima povećanog rizika (vikend) vozite sporije i opreznije, bez obzira jeste li popili ili niste;
  • ne zaboravite da za upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola niti jedan razlog nije opravdan.

Ostale korisne savjete sudionicima u prometu pročitajte OVDJE.

Pisane vijesti | Promet i vozila