Savjeti sudionicima u prometu uoči nadolazećeg vikenda

Slika /A1_WEB_ILUSTRACIJE/PROMET/promet_velika.jpg

Iako će jedan dio građana odlaziti u razne skijaške destinacije i tijekom narednog razdoblja, ovog se vikenda očekuje povratak velikog broja građana s najudarnijeg „skijaškog vikenda“

Tijekom vikenda i narednog tjedna nastavljaju se promjenjive vremenske prilike s niskim jutarnjim temperaturama, mogućom maglom te u pojedinim predjelima vjetrom. U takvim okolnostima, kolnik će biti vlažan, sklizak i hladan, a moguće i zaleđen, zbog čega je i prianjanje pneumatika na podlogu znatno otežano, produžava se zaustavni put prilikom kočenja, odnosno na takvom kolniku vrlo lako može doći od gubitka kontrole nad vozilom i slijetanja vozila s kolnika ili prelaska na dio kolnika za suprotni smjer i sudara s nadolazećim vozilima.

Stoga provjerite tehničku ispravnost vozila kojim upravljate, a posebice stanje i ispravnost pneumatika na vozilu. Preporuka je da se vozilo opremi zimskim gumama koje pri temperaturama nižim od 7°C imaju znatno bolje prianjanje na kolnik nego ljetne gume.

Vidljivost pješaka i biciklista

Prelaskom na zimsko računanje vremena, noćni uvjeti vožnje započeli su ranije, međutim istovremeno, u tim ranim noćnim satima na cestama još je dosta pješaka i biciklista. Jedan dio njih ne poštuje zakonske propise, zbog čega su teško vidljivi vozačima drugih vozila, koji pritom nalijeću na njih što ponekad završava i sa smrtnim stradavanjem.

Stoga podsjećamo na odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama, kojima je propisano da:

-  pješak, koji se kreće kolnikom, dužan je noću, a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, biti označen nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom, 
-  vozač bicikla koji se kreće kolnikom na cesti dužan je noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti biti označen reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom ili drugom reflektirajućom oznakom,
-  za nepoštivanje navedenih odredbi propisana je kazna u iznosu od 300,00 kuna.

Tijekom proteklog tjedna dogodilo se nekoliko prometnih nesreća s najtragičnijim posljedicama. Nesreće su se uglavnom dogodile na način da su vozači izgubili nadzor nad vozilom, a zatim sletjeli vozilom s kolnika i pritom sami stradali ili prouzročili smrt drugih osoba, odnosno vozilom su prešli na suprotnu stranu kolnika te se sudarili s vozilom koje je dolazilo iz suprotnog smjera. Vozači su griješili iz razloga što su se kretali brzinom neprimjerenom uvjetima na cesti, kao i nepropisnom brzinom.

Jedna nesreća s poginulom osobom, dogodila se prilikom sudara dva vozila u raskrižju, kada je jedan vozač ušao u raskrižje ne poštujući znak crvenog svjetla na semaforu. Stoga je potrebno ponovno upozoriti vozače da: u prvom redu prilikom vožnje budu maksimalno koncentrirani na promet koji ih okružuje; ne koriste mobitel tijekom vožnje (zakonski je propisano da se ne smije koristiti bez uređaja koji omogućava njegovo korištenje bez upotrebe ruku), da poštuju dopuštena ograničenja brzine, odnosno prilagode brzinu stanju kolnika i osobinama ceste (noć, magla, kiša, poledica, zavoj, uspon, pad kolnika i dr.).

Jednako tako, prilikom približavanja raskrižjima, potrebno je voziti s povećanim oprezom i pratiti prometne uvjete, rad semaforskih uređaja, odnosno poštivati postavljenu prometnu signalizaciju prilikom prolaska kroz raskrižje. 
Kako su u posljednje vrijeme, jedan dio nesreća sa smrtnim stradavanjem, skrivile mlade osobe, poseban apel uputili bi i roditeljima takvih osoba, ali i drugim odraslim osobama, da im ne omogućavaju dostupnost upravljanja vozilom dok takva mlada osoba nije položila vozački ispit. Također, da im ne omogućavaju upravljanje vozilom ukoliko imaju saznanja da je mlada osoba konzumirala alkoholna pića. Naposljetku, da prije povjeravanja vlastitog vozila na upravljanje mladoj osobi, temeljem životnog i prometnog iskustva istoj ukažu na sigurno, ali i odgovorno sudjelovanje u prometu.  Prevelikim pouzdavanjem u svoje vozačke sposobnosti i mogućnosti svog vozila, tragedija se može desiti u trenu i obilježiti vas ili nekog drugog za cijeli život.

 „Skijaški vikend“

Iako će jedan dio građana odlaziti u razne skijaške destinacije i tijekom narednog razdoblja, ovog se vikenda očekuje povratak velikog broja građana s najudarnijeg „skijaškog vikenda“ u godini. Zbog toga se očekuje pojačan promet na graničnim prijelazima te glavnim i lokalnim prometnicama diljem Republike Hrvatske, gdje se predviđa i stvaranje većih gužvi pa pozivamo sve građane da i u takvim uvjetima budu strpljivi, međusobno tolerantni, ali i da prije svega poštuju prometne propise.

Pojačani nadzor prometa na cestama

Kako smo već ranije najavili policija će i u ovoj godini kontinuirano nastaviti s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“ (alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel), kao i prekršaje vozača mopeda i motocikala te prema ponavljačima teških prometnih prekršaja - recidivistima. Nadzor prometa vršit će se na velikom broju lokacija, a u poduzimanje aktivnosti biti će uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa: uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za nadzor brzine, testeri za droge, uređaji za automatsko očitavanje registarskih pločica i dr.

Zimski uvjeti na cesti

Dodatni savjeti sudionicima u prometu


 

Stranica | Izvješća o stanju na terenu | Promet i vozila