Šibenik: 56-godišnjakinja počinila šest kaznenih djela

Dovršeno je opsežno kriminalističko istraživanje tijekom kojeg je utvrđena osnovana sumnja da je počinila kazneno djelo krivotvorenja isprave, prijevare, poticanje na krivotvorenje službene isprave, zlouporabe položaja i ovlasti, krivotvorenje službene isprave

 

U Odjelu kriminalističke policije dovršeno je opsežno kriminalističko istraživanje nad 56-godišnjakinjom iz Šibenika za koju je utvrđena osnovana sumnja da je počinila ukupno šest kaznenih djela, od kojih kazneno djelo krivotvorenja isprave, prijevare, poticanje na krivotvorenje službene isprave, zlouporabe položaja i ovlasti, krivotvorenje službene isprave i povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga. U sklopu ovoga kriminalističkog istraživanja utvrđena je i osnovana sumnja da je 56-godišnjak iz Šibenika, u svojstvu odgovorne osobe tvrtke iz Šibenika,  počinio kazneno djelo krivotvorenja službene isprave.

 Provedenim kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je osumnjičena u svojstvu člana pravne osobe u 2009. i 2010. krivotvorila zahtjeve izdane u ime Ogranka te pravne osobe u Šibeniku  za financiranje svojih knjiga tako što je umjesto broja žiro računa Ogranka upisala broj žiro računa Udruge ove Županije, a čija je ona predsjednica. Tako krivotvorene zahtjeve osumnjičena je dostavila raznim sponzorima, dovodeći ih u zabludu i navodeći ih da uplate novčana sredstva u korist Udruge u iznosu od 61 000 kuna, od čega je iznos od 28 199.60 kuna osumnjičena upotrijebila za tiskanje svojih knjiga, dio novca od 32 800.40 kuna osumnjičena je iskoristila za osobnu korist.

Također je ovim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno da je osumnjičena u listopadu 2010. od odgovorne osobe tvrtke iz Šibenika, osumnjičenog 56-godišnjaka, ishodila dva naknadna lažna računa za tiskanje većeg broja knjiga u odnosu na stvarni - manji broj tiskanih knjiga, na ukupan iznos od 39 681,52 kuna, a radi pravdanja podizanja toga iznosa sa žiro-računa Udruge, iako je za tiskanje tih knjiga tvrtci ranije uplatila gotovinski iznos od 23 249 kuna.

Nadalje je utvrđeno da je osumnjičena 56-godišnjakinja u razdoblju od 20. travnja 2010. do 3. svibnja 2010. u svojstvu predsjednice i jedne od ovlaštenih potpisnica platne dokumentacije Udruge, zlouporabila položaj i ovlasti s ciljem pribavljanja imovinske koristi tako što je ispostavila zahtjev za financiranje svoje knjige u ime Udruge prema sponzoru u Šibeniku, iako Udruga nema za djelatnost promicanje kulturnog stvaralaštva. Osim toga osumnjičena je na tom zahtjevu krivotvorila potpis zamjenice predsjednice Udruge i zahtjev osobno dostavila sponzoru, a nakon uplate po zahtjevu iznos od 5 000 kuna je podigla i upotrijebila za osobnu korist.

Utvrđeno je također kako je osumnjičena, u svojstvu predsjednice Udruge za razdoblje 2009. i 2010.,  nije vodila, nije povjerila vođenje poslovnih knjiga Udruge drugoj osobi, suprotno odredbama važeće Uredbe o računovodstvu za neprofitne organizacije.

Protiv osumnjičenih je Općinskom državnom odvjetništvu u Šibeniku podnesena kaznena prijava, zbog kaznenih djela za koja su osumnjičeni. 



Pisane vijesti