Sjednica Vlade RH: Potpredsjednik Božinović o aktivnostima Stožera i ostalim temama iz djelokruga MUP-a

Slika /2021/05/ministra- vlada- 13.5.2021.jpg

Potpredsjednik Vlade i ministar Božinović informirao je o aktivnostima Stožera civilne zaštite, sustavu digitalnih zelenih potvrda, pristupanju Republike Hrvatske Schengenskom prostoru te suradnji sa Sjedinjenim Američkim Državama i Republikom Korejom


Danas, 13. svibnja, održana je 57. sjednica Vlade Republike Hrvatske. Na samom početku svoga izlaganja, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr.sc. Davor Božinović istaknuo je kako je Hrvatska prva članica Europske unije koja je uspješno obavila pilot testiranje sustava digitalnih zelenih potvrda.

Agencija za komercijalnu djelatnost, koja je zadužena za izradu tehničkog rješenja digitalnih zelenih potvrda uspješno je obavila pilot testiranje sustava sa središnjim europskim pristupnikom.

Na taj način je potvrđeno da su sve ključne komponente hrvatskog sustava funkcionalne i spremne za početak izdavanja potvrda koje je najavljeno početkom lipnja.

Sustav uspješno generira QR kodove za sve tri vrste potvrda, odnosno o cijepljenju, testiranju i preboljenju te razmjenu javnih ključeva s drugim državama članicama preko EU pristupnika.

„AKD je, u sklopu projekta, razvio i mobilnu aplikaciju za verifikaciju potvrda drugih država, što je u stvarnom vremenu demonstrirano tijekom pilot testiranja. Puna tehnička funkcionalnost našeg sustava postignuta je tri dana prije predviđenog roka. Radna skupine Vlade definirat će poslovna pravila za izdavanje potvrda građanima, uskladiti vizualni identitet potvrda sa zahtjevima Europske unije, pripremiti komunikacijske i informativne materijale, standardizirati korištenje te kroz bilateralnu suradnju s trećim zemljama pripremiti tehničke preduvjete za validaciju i prihvaćanje njihovih potvrda pri ulasku u Republiku Hrvatsku“, objasnio je potpredsjednik Božinović.

Što se odluka Stožera civilne zaštite tiče, od zadnje sjednice Vlade, Stožer je donio četiri odluke na prijedlog županijskih Stožera civilne zaštite.
Zbog poboljšanja epidemiološke situacije na području Šibensko-kninske županije došlo je do ublažavanja pojedinih epidemioloških mjera, odnosno primjene tih mjera kao i na nacionalnoj razini.
Za područje Istarske županije primjena postojećih mjera produljena je do 17. svibnja, za Zagrebačku županiju do 23. svibnja, a za Osječko-baranjsku županiju do 31. svibnja 2021. godine.
 
Provođenje nadzora
Inspektori Ravnateljstva civilne zaštite, policije i Državnog inspektorata ukupno su proveli 18.625 nadzora prilikom čega su, zbog kršenja mjera odluka Stožera, izdana tri prekršajna naloga, sedam obavijesti o počinjenju prekršaja, pet usmenih rješenja, 11 pisanih upozorenja te je podneseno 13 optužnih prijedloga i naplaćeno devet kazni na mjestu izvršenja prekršaja. 
Zbog nenošenja zaštitnih maski za lice izdano je pet pisanih upozorenja, četiri prekršajna naloga te su naplaćene dvije novčane kazne.
Temeljem zaprimljenih dojava, kao i kroz redovan rad policijskih službenika, utvrđeno je 171 kršenje mjere samoizolacije od strane građana i za isto će biti podnijeto 168 prekršajnih naloga i tri optužna prijedloga, a evidentirano je i kazneno djelo zbog širenja i prenošenja zarazne bolesti.
 
Opremanje zdravstvenih ustanova
Iz Logističkog centra Ravnateljstva civilne zaštite izdana su 812.272 artikla zaštitne opreme za COVID-19, odnosno 60 tona, a primatelji zaštitne opreme su medicinske ustanove i ustanove socijalne skrbi
Trenutno se u Logističkom centru te regionalnim skladištima nalazi oko 16 milijuna različitih artikala, odnosno 240 tona zaštitne opreme za koronavirus.
 
Pilot-projekti održavanja društvenih događanja
„S obzirom da zadnjih dana dolazi do pada broja oboljelih od koronavirusa provode se odgovarajuće pripreme za moguće popuštanje epidemioloških mjera od 1. lipnja, pa će se stoga idućih dana provoditi pilot-projekti održavanja raznih događanja“, izjavio je potpredsjednik Božinović.
Prvi pilot-projekt je poslovni domjenak na kojem će sudjelovati osobe cijepljene s dvije doze cjepiva, a održat će se danas, 13. svibnja.  
Drugi pilot-projekt je svadbena svečanost koja će okupiti oko 120 sudionika, a održat će se 15. svibnja. Na njoj će sudjelovati osobe koje su primile dvije doze cjepiva, koje su unutar 180 dana preboljele Covid-19 te osobe koje imaju negativan PCR ili brzi antigenski test ne stariji od 48 sati.
Tjedan dana nakon događaja sudionici će se testirat PCR testovima u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, a pokaže li se da nije bilo prijenosa zaraze, razmotrit će se načini popuštanja mjera za takva događanja.
„Ono što je posebno dobro jest da smo u tehničkom pogledu praktički prvi na razini Europske unije prošli test za digitalnu zelenu potvrdu, a to predstavlja važan signal spremnosti Hrvatske za sigurnu turističku sezonu“ zaključio je premijer Plenković.
 
Prijedlog odluke o osnivanju Međuresorne radne skupine za provedbu aktivnosti s ciljem pristupanja Republike Hrvatske Schengenskom prostoru          
Hrvatska je ispunila sve tehničke uvjete za članstvo u Schengenskom prostoru i stoji na pragu donošenja relevantne političke odluke Vijeća EU-a.
Za ispunjavanje svih preporuka u području nadzora vanjske granice, bilo je potrebno provesti niz mjera koje su se odnosile na povećanje broja policijskih službenika za nadzor granice, njihovo osposobljavanje, nadogradnju svih kapaciteta za zaštitu granice te njezino tehničko opremanje.
U tom procesu sveukupno je ispunjena 281 preporuka, od čega 145 u području nadzora vanjske granice. U provedbu tih mjera, Ministarstvo unutarnjih poslova uložilo je preko 200 milijuna eura iz raspoloživih fondova Europske unije, a najveći dio tih sredstava uložen je upravo u tehničku opremu za nadzor granice.
Na sastanku ministara unutarnjih poslova 12. ožujka, portugalsko predsjedništvo i Europska komisija izvijestili su kako je Hrvatska uspješno okončala postupak schengenskih evaluacija u svih osam područja Schengenske pravne stečevine.
„Ostvarili smo to unatoč tome što smo bili predmetom najrigoroznijeg postupka evaluacije temeljem revidirane Uredbe iz 2013. godine i unatoč kontinuiranom migracijskom pritisku na našim vanjskim granicama, koji je od kraja 2017. godine posebno izražen na granici s Bosnom i Hercegovinom“, napomenuo je potpredsjednik Božinović.
Članstvo Hrvatske u Schengenskom prostoru uvjet je za potpuni pristup informacijskim sustavima koji se uvode na europskoj razini, a njihova implementacija je povezana s pitanjem upravljanja migracijama kao i osiguravanjem adekvatne razine sigurnosti Unije.
Europska komisija najavila je donošenje nove Strategije o budućnosti Schengena kako bi se očuvalo i poboljšalo njegovo funkcioniranje. Između ostaloga, upravo na temelju iskustva Hrvatske, izrada Strategije o Schengenu obuhvatit će i izmjenu Uredbe o mehanizmu schengenskih evaluacija te reviziju Zakonika o schegenskim granicama.
Za povratak normalnom funkcioniranju Schengena ključno je postizanje dogovora o novom Paktu o migracijama i azilu, a svrha osnivanja Međuresorne radne skupine jest priprema i usuglašavanje stajališta koja će zastupati predstavnici Hrvatske u odgovarajućim postupcima odlučivanja ili raspravama na razini Unije.
 
Suradnja sa Sjedinjenim Američkim Državama u vezi zračnoga prometa te Memorandum o suglasnosti s Republikom Korejom
„Pristupanje Republike Hrvatske američkom Programu izuzeća od zahtjeva za vizu i dalje je jedan od najvažnijih vanjskopolitičkih prioriteta, kojim bi se omogućilo putovanje hrvatskih državljana u Sjedinjene Američke Država bez viza“, istaknuo je ministar Božinović te dodao kako je za ulazak u američki Program izuzeća od zahtjeva za vizu potrebno prethodno ispuniti brojne političke, pravne, sigurnosne, ali i tehničke uvjete koje je Republika Hrvatska, gotovo, u potpunosti dosad ispunila.
Jedan od njih je odvojeno potpisivanje Sigurnosnog okvira održano tijekom listopada i studenog prošle godine, dok je 10. i 26. ožujka, te  1. travnja 2021. godine u Zagrebu i Washingtonu održano odvojeno potpisivanje Dodatka B u svrhu osiguravanja tehničkih i sigurnosnih pretpostavki koje bi omogućile razmjenu informacija o putnicima.
Sudionici su zaprimili obavijest o zadnjem potpisu 2. travnja te je sukladno tome i odredbama Sigurnosnog okvira isti stupio na snagu 9. travnja 2021. godine.
Što se tiče drugog zaključka, 18. prosinca 2020. godine i 13. siječnja 2021., u Asanu i Zagrebu održano je odvojeno potpisivanje Memoranduma o suglasnosti između Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, Ravnateljstva policije, Policijske akademije, Nacionalne policijske agencije Republike Koreje te Policijske istražne akademije o jačanju suradnje u području edukacije i istraživanja.
Memorandum je stupio na snagu trideseti dan nakon primitka obavijesti o zadnjem potpisu, odnosno 12. veljače 2021. godine.
Vlada Republike Hrvatske jednoglasno je prihvatila prijedloge odluka i zaključaka koje je na današnjoj sjednici obrazložio potpredsjednik Božinović.

Stranica