Sjednica Vlade RH: Potpredsjednik Božinović o aktualnom epidemiološkom stanju i bilateralnoj suradnji u borbi protiv nezakonite trgovine drogama

Slika /2022/ministar- vlada- 27.1.2022.jpg

„Sva ova istraživanja plod su i zajedničke suradnje sa DEA-om tijekom koje se hrvatska policija pozicionirala kao najpouzdaniji partner u ovom dijelu Europe, što je svakako zalog za bolju i uspješniju suradnju u budućnosti“ – osvrnuo se ministar Božinović na odličnu međunarodnu suradnju je i potpisivanje Memoranduma s Agencijom Sjedinjenih Američkih Država za borbu protiv narkotika

FOTO: YouTube Vlada RH

Na današnjoj sjednici Vlade Republike Hrvatske, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović istaknuo je kako se nada da, sa sve većom pouzdanošću, možemo govoriti o trendu popuštanja novog naleta zbog Omicron varijante virusa koja je izazvala veliki porast slučajeva, a time ujedno zaprijetila i opterećenju zdravstvenih sustava.
 
Stožer će pomno analizirati dinamiku popuštanja mjera
 
„Vidimo različite pristupe i u Europi i u svijetu, iako većina zemalja razmišlja o vremenskoj dinamici popuštanja protuepidemijskih mjera. Neke, koje su to već učinile, ističu visoku razinu procijepljenosti kao poticaj u smjeru ohrabrenja da poduzmu takav korak. I mi svakodnevno analiziramo situaciju.

Ukoliko se nastave ovakvi trendovi sa zarazom, uz posebno praćenje stanja u zdravstvenom sustavu, Stožer će pomno analizirati dinamiku popuštanja mjera, odnosno stvaranja uvjeta za suživot s virusom, za kojeg se smatra da bi mogao dugo ostati u zajednici“, izjavio je ministar Božinović.

U tom smislu, od velike važnosti bit će rad na edukaciji građana i izradi preporuka o načinima učinkovite zaštite svakog pojedinca, s naglaskom na pojačan oprez radi onih, koji zbog različitih razloga, spadaju u rizične skupine.
 
Memorandum o suglasnosti između Ravnateljstva policije MUP-a RH i Agencije SAD-a za borbu protiv narkotika o jačanju suradnje u borbi protiv nezakonite trgovine drogama i ostalih povezanih oblika transnacionalnih kaznenih djela
 
Predmetni Memorandum potpisan je 12. siječnja ove godine u Zagrebu.

Radi se o nastavku intenzivne suradnje u području sigurnosti između Ministarstva unutarnjih poslova s nadležnim tijelima Sjedinjenih Američkih Država, a jedno od tijela s kojima Ministarstvo unutarnjih poslova već ostvaruje odličnu međunarodnu suradnju je i Agencija Sjedinjenih Američkih Država za borbu protiv narkotika (DEA).

Cilj Memoranduma je suradnja u borbi protiv nezakonite trgovine drogama kao i ostalim oblicima transnacionalnih kaznenih djela povezanih s nezakonitom trgovinom drogama u kojima su organizatori ili izvršitelji hrvatski državljani ili je cilj hrvatsko ilegalno narko tržište.

U bitnom, ovim Memorandumom se propisuju, unapređuju i daju rješenja na konkretna operativna pitanja poput sudjelovanja u bilateralnim aktivnostima usmjerenim na borbu protiv nezakonite trgovine drogama međunarodnim putevima, međusobno pružanje pomoći u provedbi prikrivenih operacija, uspostavljanje istražnih timova u svrhu provedbe odredbi ovoga Memoranduma te međusobno obavještavanje o izmjenama nacionalnog zakonodavstva vezano za istraživanje i kazneni progon trgovine drogama.

„Koliko je važno za Republiku Hrvatsku potpisivanje ovog Memoranduma i suradnja s Agencijom Sjedinjenih Američkih Država za borbu protiv narkotika govori podatak da je u zadnjih pet godina policija aktivno sudjelovala u nizu kriminalističkih istraživanja s međunarodnim predznakom gdje je u većini slučajeva imala i lidersku poziciju. Podsjećamo na kriminalistička istraživanja „Nana“,  „Nexus“,  „Familia“, „Falkuša“ i „Virtus“ u kojima su u hrvatskim pomorskim lukama te u drugim državama ostvarene višestruke zapljene kokaina u kojim su bili involvirani i hrvatski državljani, a koja droga je uglavnom bila namijenjena zapadnoeuropskom narko tržištu“, objasnio je ministar Božinović te zaključio:

„Sva ova istraživanja plod su i zajedničke suradnje sa DEA-om tijekom koje se hrvatska policija pozicionirala kao najpouzdaniji partner u ovom dijelu Europe, što je svakako zalog za bolju i uspješniju suradnju u budućnosti“.
 
Vlada Republike Hrvatske donijela je zaključak u kojem se navodi da je upoznata s predmetnim Memorandumom, a premijer Plenković dodao je kako se radi o zaista pohvalnim i brojnim uspjesima.  

Pisane vijesti