Sjednica Vlade RH: Potpredsjednik Božinović o epidemiološkoj situaciji i slanju žurne pomoći Ukrajini

Slika 2022/02/Ministar%20Bo%C5%BEinovi%C4%87.jpg

Kao izraz solidarnosti, Vlada Republike Hrvatske upućuje žurnu pomoć Ukrajini

FOTO: YouTube Vlada RH

Danas, 24. veljače 2022. godine, u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici održana je 103. sjednica Vlade Republike Hrvatske. Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović ukratko je informirao o aktivnostima Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske i predložio Odluku o upućivanju žurne pomoći Ukrajini.

O koronavirusu

„Stožer i dalje kontinuirano, prati epidemiološku situaciju u zemlji i okruženju i razmatra optimalne mogućnosti za sprječavanje odnosno usporavanje širenja virusa. Budući da je za većinu epidemioloških mjera koje su trenutačno na snazi određeno trajanje do kraja ovog mjeseca, a s obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju gdje se zadnjih nekoliko tjedana kontinuirano smanjuje dnevni broj novozaraženih, od početka tjedna se razmatraju mogućnosti za ukidanjem ili ublažavanje nekih uvedenih nužnih epidemioloških mjera“, rekao je ministar Božinović te dodao:

- „Iako nam se u zadnja tri tjedna smanjuje dnevni broj novozaraženih i dalje se treba ponašati odgovorno, a s ukidanjem ili ublažavanjem uvedenih mjera moramo biti i oprezni i odmjereni. Ako se ovakav razvoj epidemiološke situacije nastavi do kraja tjedna realno je očekivati da se u određenoj mjeri ublaže uvedene mjere - prije svega one koje se odnose na ograničavanje okupljanja. Stožer razmatra i kakav bi utjecaj na rad i funkcioniranje državnih i javnih službi imalo ukidanje sigurnosne mjere obveznog testiranja na virus SARS-COV-2“.  

U odnosu na mjeru nošenja zaštitnih maski u školama potpredsjednik Božinović skrenuo je pažnju kako će posebno povjerenstvo Ministarstva znanosti donijeti odluku. 
 
Ministar Božinović je u odnosu na moguće nove odluke naveo kako ih Stožer planira donijeti do kraja tjedna, potom ih u ponedjeljak 28. veljače objaviti, a primjena istih bi se produžila do kraja ožujka s mogućnošću i ranijih promjena ako će to epidemiološka situacija dopustiti.
 
Prijedlog odluke o upućivanju žurne pomoći Ukrajini 

„Državna služba Ukrajine za izvanredne situacije je od međunarodnih institucija i veleposlanstava država članica Europske unije zatražila pomoć. Kao izraz solidarnosti, Vlada Republike Hrvatske upućuje žurnu pomoć Ukrajini iz raspoloživih zaliha Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva obrane, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstva zdravstva, Ministarstva vanjskih i europskih poslova i Hrvatske vatrogasne zajednice i to u obliku robe i opreme navedene u predmetnoj Odluci“, istaknuo je ministar Božinović.

Ministarstvo unutarnjih poslova - Ravnateljstvo civilne zaštite i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova bit će zaduženi za organiziranje slanja žurne pomoći.

Ministar Božinović istaknuo je da Vlada RH izražava spremnost u pružanju pomoći Ukrajini i u poslovima razminiranja.

"Ukupna vrijednost žurne pomoći iznosi 9.105.866 kuna" – zaključio je potpredsjednik Božinović, a Vlada je predloženu Odluku o upućivanju žurne pomoći Ukrajini jednoglasno prihvatila.

Pisane vijesti