Službeni posjet državnog vijećnika i ministra javne sigurnosti NR Kine Zhao Kezhija Republici Hrvatskoj

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović sastao se s državnim vijećnikom i ministrom javne sigurnosti NR Kine Zhaom Kezhijem kako bi dogovorili daljnju suradnju 

FOTO: MUP

Danas, 16. svibnja, u Ministarstvu unutarnjih poslova ministar Davor Božinović sastao se s državnim vijećnikom i ministrom javne sigurnosti NR Kine Zhaom Kezhijem. Sastanku je prisustvovala državna tajnica za europske i međunarodne poslove Terezija Gras, veleposlanik Republike Hrvatske u NR Kini Nj.E. Dario Mihelin, glavni ravnatelj policije Nikola Milina te njegov pomoćnik ali i načelnik Uprave za kriminalističke poslove Antonio Gerovac načelnica Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ Andrea Ledić te članovi visokog izaslanstva iz NR Kine.

Sastanak je održan s ciljem produbljivanja vrlo uspješne suradnje na raznim poljima između Republike Hrvatske i NR Kine. Prijateljski sastanak prethodio je konferenciji za novinare na kojoj je ministar Božinović izrazio veliko zadovoljstvo i čast što je mogao biti domaćinom svom kolegi iz NR Kine.

Na održanom sastanku raspravljali su o pitanjima od zajedničkog interesa s obzirom da se oba ministarstva bave sličnim nadležnostima kad je u pitanju javna sigurnost Hrvatske i Kine. Među najvažnijima temama istaknuta su pitanja migracija, terorizma, kibernetičkog te organiziranog kriminala. Ministar Božinović je istaknuo kako su današnji sigurnosni izazovi prekograničnog karaktera što znači da se njima suprotstaviti može samo zajedničkom suradnjom kad je Hrvatska u pitanju, u okviru Europske unije, ali i na globalnoj razini.

Dodatna potvrda uspješne suradnje vidi se u okviru projekta „Sigurna turistička sezona“ u okviru kojega je, prošlo ljeto, šest kineskih policajaca skupa sa svojim hrvatskim kolegama pomagalo kineskim turistima, kojih je samo prošle godine bilo oko 250.000. Ministar Božinović istaknuo je kako će ta brojka ove godine vjerojatno porasti s obzirom na nedavni posjet predsjednika Vlade NR Kine Zagrebu i Dubrovniku i sastanka u okviru inicijative Kina+17. Iskoristio je priliku da iskaže zahvalnost što je 14 polaznika i pripadnika hrvatske policije nedavno završilo edukaciju u NR Kini. Taj oblik nastavit će i dalje tako što će Policijska akademija uskoro ugostiti eksperte iz Kine. Suradnja će se odvijati po svim ostalim linijama zajedničkog rada gdje mogu izmijeniti iskustva i dobre prakse, zaključio je ministar Božinović.

Državni vijećnik i ministar javne sigurnosti NR Kine Zhao Kezhi zahvalio se ministru Božinoviću te je istaknuo kako se partnerstvo Kine i Hrvatske razvija ubrzanim tempom. Dodao je kako su obje strane snažno posvećene očuvanju mira i stabilnosti ne samo u svojim zemljama, već i u regiji. Posljednjih godina ostvarile su značajan  iskorak kada je riječ o suradnji u suzbijanju prekograničnog kriminala. Suočavajući se sa novim sigurnosnim rizicima, ističe ministar Kezhi, obje strane spremne su zajedničkim naporima produbiti suradnju u području borbe protiv terorizma, jačanju kontrole na granicama ali i povećanju ukupnih kapaciteta u provedbi zakona.
 
U sklopu posjeta Zagrebu, državni vijećnik i ministar javne sigurnosti NR Kine Zhao Kezhi, sa svojim visokim izaslanstvom posjetit će i Centar za forenzička istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“. Obje strane složne su u tome da su posvećene daljnjem jačanju suradnje na dobrobit kineskog i hrvatskog naroda.
 

Pisane vijesti | Suradnja | Međunarodna suradnja