Sporazum o zajedničkoj suradnji u području energetske obnove objekata

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar te ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić potpisali su danas, 21. prosinca, Sporazum o zajedničkoj suradnji u području energetske obnove objekata, koji se odnosi na devet policijskih postaja

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar te ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić potpisali su danas, 21. prosinca, Sporazum o zajedničkoj suradnji u području energetske obnove objekata između Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja te Ministarstva zaštite okoliša i energetike.

Ministarstvo unutarnjih poslova je početkom rujna ove godine prijavilo 26 objekata MUP-a za Program energetske obnove i korištenja obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora, koji provodi Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, a u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014-2020“.

Današnji Sporazum odnosi se na devet policijskih postaja, odnosno Policijsku postaju Daruvar, Policijsku postaju Zlatar Bistricu, Policijsku upravu međimursku (Čakovec), Policijsku postaju i Postaju prometne policije Karlovac, Policijsku postaju Petrinja, Policijsku upravu požeško-slavonsku (Požega), Policijsku postaju Grubišno polje, Policijsku postaju Ploče i Policijsku postaju Vrbovec, a upravo su jučer prihvaćeni projekti za još devet policijskih objekata, odnosno policijske postaje: Donja Stubica, Otočac, Jastrebarsko, Okučani, Buje, Krk i Dubrava, Postaja aerodromske policije Pleso i zgrada PU brodsko-posavske u Slavonskom Brodu. Preostale prijave još su u proceduri.

Procijenjena vrijednost projekata energetske obnove za devet policijskih objekata na koje se današnji Sporazum odnosi iznosi oko 47 milijuna kuna, od čega će se osigurati 25,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava, dok Ministarstvo unutarnjih poslova treba osigurati proračunska sredstva u iznosu od oko 21,4 milijuna kuna. Uračunavši u priču i jučer prihvaćenih dodatnih devet MUP-ovih projekata, ukupna vrijednost za 18 projekata je veća od 78 milijuna kuna, od čega bespovratna sredstva iznose oko 39,5 milijuna kuna.

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Štromar današnji je Sporazum nazvao simboličnim primjerom dobre međuresorne suradnje. „Policijske postaje će biti energetski učinkovitije, bit će ugodnije raditi u njima i čestitam Ministarstvu unutarnjih poslova što je već sada dobilo više od 50% sredstava, od svih državnih tijela koje su prijavile uređenje svojih zgrada. Ministarstvo unutarnjih poslova je najaktivnije u tome, a očito je i postojala velika potreba“, rekao je Štromar čestitavši MUP-u na brizi o svojim djelatnicima i istaknuvši kako će smanjenjem troškova energenata, sredstva ostati u proračunu da MUP s njima radi na kvaliteti sustava i daljnjem podizanju kvalitete uvjeta rada policijskih službenika.  

Ministar zaštite okoliša i energetike Ćorić naglasio je kako se uz energetsku učinkovitost samih objekata, ovim Sporazumom pridonosi ispunjenju nacionalnog cilja povećanja energetske učinkovitosti, odnosno smanjenja potrošnje energije. „To je veliki posao koji čeka Hrvatsku, s obzirom da je naš stambeni fond relativno davno izgrađen, te je svaki ovakav napredak vrijedan hvale.“

„Naš je cilj poboljšati stanje policijskih postaja, koje su uglavnom dotrajale i koje su s obzirom na godinu proizvodnje bile u potrebi da ih se obnovi“, pojasnio je ministar unutarnjih poslova Božinović iz kojeg je razloga i energetska učinkovitost detektirana kao važno područje oko kojega se valja angažirati, nadodavši da je Ministarstvo unutarnjih poslova u ovih godinu dana napravilo skoro deset puta više posla kada je u pitanju obnova policijskih zgrada, nego što bi to bio dosadašnji prosjek MUP-a.

Osim energetskom obnovom, MUP je na razne načine krenulo u obnovu policijskih zgrada: „Imamo razne modele suradnje s jedinicama lokalne i regionalne samouprave i otvoreni smo za sve oblike suradnje, jer imamo jasan cilj – stvoriti bolje uvjete za policijske službenike. To je misija ministarstva, to je misija ovog tima i tim putem nastavljamo i dalje“, rekao je Božinović, skrenuvši pažnju kako je i u prijavi projekata za energetsku obnovu korišten jedan regionalno balansiran pristup, tako da nema županije koja nije obuhvaćena ovim ugovorima.

Ministar je obavijestio javnost i o situaciji s Policijskom postajom Opatija, koja je proljetos bila u žiži javnosti radi visine mjesečnog najma od 14 tisuća eura. Ugovor se nakon, odmah tada potpisanog aneksa i snižavanja cijene mjesečnog najma, sada raskida i uz posredovanje Ministarstva državne imovine nađen je novi prostor koji je puno povoljniji kada je riječ o radnim uvjetima, a kada se govori o troškovima, neusporediv je. „Umjesto da plaćamo 14 tisuća eura mjesečno, mi ćemo ubuduće u Opatiji plaćati samo režijske troškove. Dakle, jedan nepovoljan, neekonomičan, neracionalan i, ja bih kazao, neobičan ugovor smo raskinuli i potpisali ugovor kojim smo prema onome što je bilo ugovoreno do 2022. godine uštedjeli više od 6 milijuna kuna“, zaključio je ministar Božinović, pojasnivši da je to način na koji MUP pod ovim rukovodstvom posluje: „To je način na koji ćemo i nastaviti poslovati, oslobađajući sredstva koja su neracionalno trošena u ono što je potreba hrvatske policije.“ 

Stranica | Javne financije | Okoliš