Status sigurne turističke destinacije potvrdit ćemo i u 2015.

Slika topvijesti/2015/svibanj/Sigurna_turisticka_2015/TV_sigurna_turis1.jpg

Potpisivanjem Sporazuma između Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva turizma o sufinanciranju projekta „Sigurna turistička sezona“ završila je u petak, 15. svibnja, 10. jubilarna Konferencija uoči turističke sezone  

Foto: MUP 

Potpisivanjem Sporazuma između Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva turizma o sufinanciranju projekta „Sigurna turistička sezona“ završila je u petak, 15. svibnja, 10. jubilarna Konferencija uoči turističke sezone 2015. Sporazum su u ime dvaju ministarstava potpisali zamjenik ministra unutarnjih poslova Evelin Tonković i zamjenik ministra turizma Daglas Koraca. Konferenciji su nazočili veleposlanica Talijanske Republike Emanuela D'Alessandro, predstavnici veleposlanstava zemalja partnera u Projektu, načelnici policijskih uprava te drugi visoki uzvanici i gosti.

Domaćin Konferencije, glavni ravnatelj policije Vlado Dominić uvodno se obratio prisutnima naglasivši da je sigurnost građana i turista ključna zadaća hrvatske policije budući da Hrvatsku godišnje posjećuje više od 12 milijuna turista. „I globalni sigurnosni rizici i masovni turizam okolnosti su o kojima vodimo računa. No, u svojim pripremama i procjenama sigurnosnih rizika, uz ove najočiglednije, vrlo detaljno procjenjujemo i prijetnje vezane uz globalizacijske trendove, prije svega terorizam, prekogranični i međunarodni kriminalitet te ilegalne migracije. Hrvatska policija svim potencijalnim rizicima sigurnosti pristupa vrlo ozbiljno i zajedničkim partnerstvom uspjet ćemo našim državljanima osigurati bezbrižan i siguran odmor u Hrvatskoj“, rekao je.

Pomoćnik glavnog ravnatelja policije Krunoslav Borovec predstavio je Projekt i prezentirao dosadašnje rezultate, pripreme koje su prethodile te konkretne aktivnosti koje su pred hrvatskim i stranim policijskim službenicima. Upoznao je nazočne s definiranim i procijenjenim sigurnosnim rizicima, od čega je, po broju slučajeva i posljedicama, najveći onaj prometni. Ipak, u području javne sigurnosti svi pokazatelji, iz godine u godinu, imaju sve pozitivniji trend. Istaknuo je kako će projekt „Sigurna turistička sezona“ 2015. biti širi nego ikad. Naime, u njemu će ove godine sudjelovati 74 policijska službenika iz 17 zemalja. „Partnerstvo i suradnja okosnice su i ključ uspjeha Projekta, a uz sigurnost, hrvatskoj policiji važno je da svaki turist bude zadovoljan kvalitetom policijske usluge“, zaključio je.

Po potpisivanju Sporazuma nazočnima su se obratili i zamjenici ministara. Daglas Koraca, zamjenik ministra turizma, istaknuo je kako je ovaj Projekt odličan primjer dobre prakse i suradnje koji nas izdvaja od ostalih mediteranskih zemalja i pruža dodatnu komparativnu prednosti. „S obzirom na političke okolnosti i nemire u nekim ostalim mediteranskim zemljama, smatramo da je ta sigurnost koji turisti osjećaju vrlo važan faktor, između ostaloga i kod odluke o destinaciji. Upravo zato je važnost ovoga projekta vrlo velika za cjelokupan turizam naše zemlje, ali i za dojam o našoj zemlji koji turisti stvaraju. Hrvatska je sigurna zemlja čemu svakako pridonosi i ovakva suradnja koju Ministarstvo turizma podupire već niz godina.“

Govoreći o značaju turizma, kao jedne od najvažnijih i najprofitabilnijih gospodarskih grana, zamjenik ministra unutarnjih poslova Evelin Tonković istaknuo je kako MUP želi doprinijeti i doprinosi ostvarivanju tih gospodarskih ciljeva. „Prepoznali smo važnost uloge sigurnosti u turizmu i kontinuirano radimo na podizanju standarda sigurnosti u svim područjima, a posebno tijekom turističke sezone kako bi se turistima omogućio siguran dolazak i boravak u našoj zemlji. Dosadašnji angažman svih nas i u ovim vremenima krize i globalne opasnosti od različitih ugroza, pokazao je svima koji imaju namjeru doći da mogu računati na svoju osobnu sigurnost kao i sigurnost svoje imovine te da imaju priliku bezbrižno se prepustiti čarima koje Hrvatska nudi.“ Svim policijskim službenicima koji će tijekom ove turističke sezone raditi u sklopu Projekta zaželio je da se našoj zemlji osjećaju ugodno i da budu dobri zaštitnici i pomagači našim građanima i drugim stranim gostima koji će u Lijepoj našoj provoditi svoj odmor, kako bi ga proveli bezbrižno i Hrvatsku zapamtili kao lijepu i sigurnu zemlju, izrazivši sigurnost da će naša zemlja i ove godine potvrditi status sigurne turističke destinacije.

Projekt „Sigurna turistička sezona“ Ministarstvo unutarnjih poslova pokrenulo je 2006. godine u sedam primorskih županija, a od početka provođenja u njemu su sudjelovala 402 strana policijska službenika. Danas u Projektu sudjeluju policijske organizacije čak 17 država: Austrije, Crne Gore, Češke, Francuske, Italije, Mađarske, Makedonije, Njemačke, Poljske, Slovačke, Slovenije, Srbije, Ukrajine. Albanije, Bosne i hercegovine, Kosova i Rumunjske. Kvalitetu i uspjeh projekta potvrđuje i činjenica što su neke od država Europske unije preuzele hrvatski „brand“ i započele s provođenjem njegove inačice u svojim zemljama, čime se ovo Ministarstvo posebno ponosi.



Pisane vijesti