Suzbijanje seksualnog iskorištavanja i zlostavljanja djece

Slika topvijesti/2011/Rujan/naslovnicatwinningDSC_3000 copy.jpg

 

U Ravnateljstvu policije danas je održano svečano otvaranje projekta „IPA 2009„ –Jačanje kapaciteta u području suzbijanja seksualnog iskorištavanja i seksualnog zlostavljanja djece i pružanja pomoći ranjivim žrtvama kriminaliteta“.

Cilj ovog projekta vrijednog 800.000 €, koji će trajati godinu i pol dana, je povećati sposobnost hrvatske policije i pravosudnih tijela u suzbijanju seksualnog iskorištavanja i seksualnog zlostavljanja djece te pružanju pomoći ranjivim žrtvama. 

Na svečanom otvorenju pružene su sveobuhvatne informacije o strukturi i provedbi projekta i predstavljeni su očekivani rezultati projekta:

  •  Razvoj međusektorskih protokola za kaznena djela seksualnog iskorištavanja i seksualnog zlostavljanja djece i standardnih operativnih postupaka za policijske službenike i državne odvjetnike u istraživanju ovih kaznenih djela.
  •  Povećanje razine znanja i vještina policijskih službenika, državnih odvjetnika, sudaca i stručnjaka iz područja zdravstvene i socijalne skrbi u prepoznavanju, prijavi i istraživanju seksualnog iskorištavanja i seksualnog zlostavljanja djece te pružanju pomoći ranjivim žrtvama kriminaliteta.
  • Kampanju podizanja svijesti, uključujući uspostavu specijalizirane Internet stranice, usmjerene prema djeci koja su žrtve te prema djeci koja su izložena riziku da postanu žrtve, s ciljem pružanja informacija i poticanja prijave tih kaznenih dijela.

Projekt je započeo u rujnu 2011., a nositelj projekta je Northern Ireland Co-operation Overseas, Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske i policijska služba Sjeverne Irske, dok je glavni korisnik projekta Ravnateljstvo policije, Uprava kriminalističke policije, Odjel općeg kriminaliteta. Partneri u projektu su Ministarstvo pravosuđa, Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi te pružatelji Internet usluga u RH.  

Na svečanom predstavljanju projekta prisutnima se obratio voditelj projekta s hrvatske strane Predrag Brkopac, koji je naglasio činjenicu da će MUP u sklopu ovog projekta nabaviti opremu vrijednu 6 milijuna kuna, čije će korištenje povećati učinkovitost u istraživanju kaznenih dijela, implementacijom forenzičnih računala i računalnih programa u svakodnevnu policijsku praksu, a koji će se primarno koristiti za istraživanje seksualnih kaznenih djela na štetu djece koja se čine putem interneta i mobilnih telefona.

Nj.E. Paul Vandoren, veleposlanik Delegacije EU u Republici Hrvatskoj naveo je da je ponosan što se nalazi na otvaranju ovog hvalevrijednog projekta, a NJ.E. David Greame Blunt, veleposlanik Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske naglasio je da njegova zemlja želi hrvatske kolege osnažiti i pomoći im u borbi protiv ovog oblika kriminaliteta te da je ovo jasan primjer angažmana Velike Britanije na putu Republike Hrvatske prema punopravnom članstvu u Europskoj Uniji.   

Voditelji projekta od strane zemalja članica EU Alister Wallace i stalni twinning savjetnik Andrew Bailey upoznali su nazočne sa svrhom, ciljevima i glavnim aspektima ovog projekta, a zamjenik glavnog ravnatelja policije Milijan Brkić kazao je kako je jedna od naših glavnih zadaća pružiti najbolju zaštitu upravo onima koji je  najviše trebaju. Zamjenik Brkić naglasio je da trebamo i moramo biti spremni za pravovremeno otkrivanje svih onih koji namjerno ili nenamjerno žele seksualno ili na drugi način zlostavljati ili iskoristiti djecu za svoje nemoralne i kriminalne čine.       

Zaključak ovog događaja je da se što boljom međusobnom suradnjom svih nadležnih institucija mora unaprijediti cijeli sustav prevencije i suzbijanje seksualnog iskorištavanje djece i pružanja pomoći ranjivim žrtvama kriminaliteta, za što je ključna uloga cijelog našeg društva.



Pisane vijesti