Svečano obilježen završetak razminiranja Zadarske županije

„Riječ je o velikom postignuću, čijom realizacijom je značajno podignuta razina sigurnosti, stvoreni preduvjeti za rehabilitaciju minama zahvaćenog područja i socio-gospodarski oporavak očišćenih krajeva“ – istaknuo je potpredsjednik Vlade i ministar Božinović

FOTO: MUP RH

Danas, 17. prosinca 2021., u Zadru je svečano obilježen završetak razminiranja Zadarske županije. Tom je prigodom simbolično predana potvrda o isključenju Zadarske županije iz minski sumnjivog područja.

Svečanosti su uveličali potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović, župan Zadarske županije Božidar Longin, ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite dr. sc. Damir Trut, gradonačelnik Zadra Branko Dukić, gradonačelnik Biograda na moru Ivan Knez, gradonačelnik Benkovca Tomislav Bulić, gradonačelnik Nina Emil Ćurko, načelnik Općine Pakoštane Milivoj Kurtov te načelnik Policijske uprave zadarske Anton Dražina.

„Veliko zadovoljstvo mi je prisustvovati ovdje u ovom važnom trenutku predaje potvrde o potpunoj isključenosti Zadarske županije iz minski sumnjivog područja. Iskoristio bih ovu priliku da čestitam svim razinama cjelokupnog hrvatskog sustava protuminskog djelovanja, svima koji su svojim predanim, odgovornim i pažljivim radom pridonijeli ovom velikom postignuću, ključnom ne samo za Zadarsku županiju već i za čitavu Republiku Hrvatsku na njezinom putu do zemlje potpuno očišćene od mina“, istaknuo je ministar Božinović na početku svog obraćanja.

Razminiranje hrvatskih površina i protuminsko djelovanje jedan je od prioriteta Republike Hrvatske na području sigurnosti, u koji se već gotovo 25 godina sustavno i vrlo uspješno ulaže. Uspješnost ulaganja prvenstveno je vidljiva iz njegovih konkretnih i mjerljivih rezultata, koji se unatoč ekonomskim, geografskim, strukturnim, tehničkim i ostalim izazovima, kontinuirano ocjenjuju visoko učinkovitima.

„Naš originalan sustav protuminskog djelovanja i njegovi efikasni i kvalitetni rezultati, priskrbili su nam i globalnu lidersku poziciju u protuminskom djelovanju i humanitarnom razminiranju. Naše znanje i sposobnosti u području razminiranja stečeni tijekom svih ovih izazovnih godina te uređenost protuminskog sustava prepoznale su i zemlje Europe i svijeta s minskim problemom (primjerice Ukrajina, Azerbajdžan, Sirija), zbog čega traže našu ekspertizu i pomoć u rješavanju minske problematike“, dodao je ministar Božinović.

Ipak, globalnoj prepoznatljivosti i uvaženosti unatoč, briga o razminiranju hrvatskog teritorija i nakon današnjeg čina isključenja Zadarske županije, ostaje vrlo aktualnom.

Minski sumnjivo područje još je uvijek opasna i realna zapreka gospodarskog razvoja i potpune normalizacije života u sedam naših županija (Ličko – senjskoj, Karlovačkoj, Sisačko – moslavačkoj, Splitsko – dalmatinskoj, Osječko - baranjskoj, Požeško - slavonskoj i Šibensko – kninskoj), 38 gradova i općina, gdje su preostala 208,8 minski sumnjiva četvorna kilometra s gotovo 15 tisuća mina i neeksplodiranih ubojitih sredstava.

Izvori financiranja razminiranja

Za razminiranje od 1998. godine, iz svih izvora financiranja, utrošeno je oko 7 milijardi kuna. Od 2015. godine razminiranje našeg teritorija s velikim se udjelom financira bespovratnim sredstvima Europske unije.

Trenutno govorimo o nešto više od 185 milijuna eura, što je gotovo dvadeset posto ukupno uloženih sredstava za razminiranje, a održavanje trenda uspješnog osiguranja bespovratnih europskih sredstava za protuminsko djelovanje planirano je i definirano i kroz predstojeće programsko razdoblje.

Konkretno, u sljedećoj financijskoj omotnici iz Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ za poslove razminiranja osigurat će se 110 milijuna eura.

Ta sredstva, uz sredstva iz državnog proračuna i sredstva prikupljena iz naknada, omogućit će finalizaciju rješavanja minskog problema u Republici Hrvatskoj, koje bi trebalo biti dovršeno do ožujka 2026. godine, što je u skladu s obvezama Ottawske konvencije.

Dosadašnji rezultati

Dosad osiguranim financijskim sredstvima, u potpunosti je odrađeno razminiranje kuća i okućnica, vitalne infrastrukture, poljoprivrednih površina, gospodarskih objekata, nasipa, pašnjaka, turističkih destinacija te područja zaštićene prirode. Preostalo nam je od mina osloboditi šume, uglavnom brdsko-planinskog područja, što je zbog značajki terena najzahtjevniji izazov dosad.

No, i razminiranje Zadarske županije bilo je iznimno zahtjevan, opasan, dugotrajan i skup proces, tijekom kojeg je pronađeno i uništeno gotovo 40 tisuća komada različitih eksplozivnih ostataka rata.

„Još jednom naglašavam kako je riječ o velikom postignuću, čijom realizacijom je značajno podignuta razina sigurnosti, stvoreni preduvjeti za rehabilitaciju minama zahvaćenog područja i socio-gospodarski oporavak očišćenih krajeva“, izjavio je ministar Božinović.
  
Stradavanje i pomoć

Nažalost, tijekom tog procesa, pored svih nastojanja sustava ka sprečavanju minskih nesreća i incidenata, aktivnosti obilježavanja, sustavne edukacije lokalnog stanovništva te normizaciju i nadzor provođenja sigurnosnih uvjeta rada pirotehničara, od 1996. godine na području Zadarske županije od mina su stradale 83 osobe, od kojih 35 smrtno.

„Među njima je i osam pirotehničara, smrtno stradalih pri obavljanju svoje izrazito odgovorne i opasne zadaće, kojih se i ovom prigodom prisjetimo s pijetetom. No, promatrajući minske incidente i nesreće s nacionalne razine, zadovoljstvo mi je istaknuti kako je riječ o još jednom vrijednom postignuću sustava protuminskog djelovanja, unutar kojeg se, kao rezultat kontinuirane i ciljane edukacije o minskoj opasnosti, bilježi smanjenje ovakve vrste tragedija“, rekao je ministar Božinović.

Od 1996. godine u Hrvatskoj je od mina stradalo 606 osoba, od kojih 204 smrtno.

Posljednje smrtno stradavanje zabilježeno je nažalost u ožujku ove godine u Karlovačkoj županiji, prilikom nezakonitog prelaska granice od strane migranata, dok se posljednje stradavanje pirotehničara dogodilo 2016. godine, i to upravo u Zadarskoj županiji u Zemuniku Gornjem. Nadalje, posljednje stradavanje djece od mina bilježimo 2004. godine, što potvrđuje ovu tezu o sustavnoj edukaciji kroz godine koja dovodi do značajnog smanjenja nesreća i smrtnih ishoda.

Svim stradalima, i obiteljima smrtno stradalih, Republika Hrvatska kontinuirano pomaže kroz definirane, formalne i praktično uspostavljene oblike pomoći, preko civilnog i državnog sektora, kroz niz organizacija i pojedinačnih inicijativa. 

„U ime Vlade Republike Hrvatske, još jednom izražavam zahvalnost svima koji su svojim predanim radom doprinijeli razminiranju Zadarske županije, čime se ispunjava jedan od naših prioritetnih ciljeva – krajnjem korisniku na upotrebu predati sigurniju površinu. U tom kontekstu, nemam nikakve dvojbe da će se razminirane i zajednici vraćene površine, u najkraćem mogućem roku uspješno staviti u funkciju, na korist građana i brojnih gostiju Zadarske županije te da će naš sustav protuminskog djelovanja i dalje podjednako revno i odgovorno ići ka ostvarenju krajnjeg cilja – Hrvatske bez mina“, zaključio je ministar Božinović. 

Zadarska županija – bez mina

Ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite dr. sc. Damir Trut održao je prezentaciju „Rješavanje minskog problema Zadarske županije“ te nazočnima predstavio minsku situaciju i strukturu minski sumnjivog prostora u Republici Hrvatskoj uz pregled minske situacije u Zadarskoj županiji od 1998. do 2021., kao i pregled financijskih sredstava utrošenih za razminiranje.

„Prvotno se krenulo u razminiranje područja oko naseljenih mjesta, zatim poljoprivredne površine, kako bi stanovništvo moglo koristiti navedena područja. Zadnji dio razminiranja obuhvaćao je velebitski dio te ostala nepristupačna područja. Prilikom izvođenja poslova razminiranja u Zadarskoj županiji pronađeno je i uništeno oko 40.000 eksplozivnih ostataka rata i to 2.672 komada protupješačkih mina, 624 komada protuoklopnih mina i 36.505 komada NUS-a. Posljednji poslovi razminiranja izvršeni su krajem studenog 2021. na području općine Pakoštane. Od tada Ravnateljstvo civilne zaštite, kroz minsko informacijski sustav, ne bilježi podatke o postojanju minski sumnjivog područja na prostoru Zadarske županije“, objasnio je ravnatelj Trut.

U sklopu svečanosti potpredsjednik Božinović uručio je županu Zadarske županije Božidaru Longinu potvrdu o isključenju Zadarske županije s minsko sumnjivih područja Republike Hrvatske, a načelniku Općine Pakoštane Milivoju Kurtovu predao je simboličnu „zadnju minu“, obzirom da su na tom području izvršeni posljednji poslovi razminiranja u Zadarskoj županiji.




Pisane vijesti