Svečano otvaranje Twinning light projekta CRO STAT

Slika topvijesti/2017/ozujak/cro_stat.jpg

U Amfiteatru Ravnateljstva policije održana je svečanost otvaranja Twinning light projekta „Napredna biostatistika u svakodnevnoj praksi forenzičkih DNA vještačenja“ (CRO STAT).

Foto: MUP RH

Danas, 7. ožujka 2017., s početkom u 11 sati, u Amfiteatru Ravnateljstva policije održana je svečanost otvaranja Twinning light projekta „Napredna biostatistika u svakodnevnoj praksi forenzičkih DNA vještačenja“ (CRO STAT).

Projekt zajednički provode Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ ispred zemlje korisnice (HR) te Središnji forenzični policijski laboratorija ispred Republike Poljske kao zemlje članice (PL). 

Vrijednost ovog projekta je 150.000 eura osiguranih iz Prijelaznog instrumenta za Republiku Hrvatsku, a počinje u ožujku 2017. te traje 6 mjeseci.

Svrha projekta je razvoj protokola za implementaciju i korištenje naprednih statističkih programa za interpretaciju DNA rezultata miješanih tragova i pretragu po srodnicima te edukacija forenzičnih DNA stručnjaka s ciljem unaprjeđenja učinkovitosti forenzično-istraživačkog DNA laboratorija MUP-a za uspješniju borbu protiv kriminaliteta te povećanje suradnje između policije i sudova unutar RH.

Pozdravne govore na svečanosti održali su pomoćnica ravnatelja Središnje agencije za financiranje i ugovaranje, Nirvana Sokolovski, veleposlanik Republike Poljske u Hrvatskoj, Nj. E. Maciej Szymański i zamjenik glavnog ravnatelja policije Republike Hrvatske, Zvonimir Vnučec.

Gospođa Nirvana Sokolovski, pomoćnica ravnatelja Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata za Twinning, istaknula je kako s Poljskom brojimo tri zajednička projekta. Istaknula je kako su, u zajedničkim projektima, najvažnije vrijednosti međusobnog upoznavanja i povezivanja te razmjene iskustava i znanja ravnopravnih učesnika.

Zamjenik glavnog ravnatelja policije Zvonimir Vnučec je, u ime domaćina, naglasio kako DNA analiza i saznanja moderne molekularne genetike spadaju u skupinu najučinkovitijih oružja u borbi protiv kriminala. Izrazio je zadovoljstvo što je Centar „Ivan Vučetić“ prepoznao mogućnost i potrebu poboljšanja svojih rezultata u području DNA analize, a razvoj protokola za uvođenje i korištenje naprednih statističkih programa za interpretaciju DNA rezultata miješanih tragova i pretraga po srodnicima te obuka naših DNA stručnjaka svakako će doprinijeti izvrsnosti Centra.

Voditelj projekta s hrvatske strane, Dražen Mayka predstavio je rad Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ kroz povijest, ustroj Centra, projekte u kojima su do sada sudjelovali, kao i projekte koji su još uvijek u tijeku.

Prezentaciju o izazovima poljske policije u vještačenju DNA održala je Renata Zbiec-Piekarska, voditeljica projekta s poljske strane i ujedno zamjenica direktora Središnjeg forenzičnog policijskog laboratorija u Poljskoj. Tom je prilikom predstavila organizacijsku strukturu, rad  i projekte Središnjeg forenzičnog policijskog laboratorija u Poljskoj na nacionalnoj razini. Uspješni rezultati ovih projekata omogućili su Laboratoriju sudjelovanje u projektu VISAGE u sklopu programa za istraživanje i inovacije na međunarodnoj razini, HORIZON 2020. Na kraju prezentacije, voditeljica projekta Zbiec-Piekarska izrazila je želju da se dobra suradnja s hrvatskim kolegama nastavi tijekom cijelog profesionalnog vijeka.



Pisane vijesti