Termovizijski uređaji za nadzor državne granice

Slika topvijesti/2011/kolovoz/termovizija.jpg

Zbog svojih se karakteristika upotrebljavaju noću i u uvjetima slabije vidljivosti, a služe za raspoznavanje objekata, vozila, plovila i osoba. 

Granična je policija prošloga tjedna postala bogatija za 44 ručna i daljinski upravljana termovizijska uređaja, za čije je korištenje obuku dosad prošlo stotinjak policijskih službenika. Riječ je o uređajima koji se koriste za obavljanje poslova zaštite državne granice na kopnu, moru i rijekama, ali i za promatranje drugih interesantnih područja, ne bi li se na taj način otkrilo počinitelje prekršaja i kaznenih djela.

Zbog svojih se karakteristika upotrebljavaju noću i u uvjetima slabije vidljivosti, a služe za raspoznavanje objekata, vozila, plovila i osoba. Obzirom na tehnologiju temperaturne razlike, posebno su korisni pri raspoznavanju osoba i objekata. Domet im je preko dva kilometra, posjeduju digitalni E-zoom i digitalni snimač.

Novonabavljenih 13 ručnih termovizijskih uređaja i 31 ručni i daljinski upravljani termovizijski sustav raspodijeljeni su u 11 policijskih uprava. Konkretno, za poslove nadzora državne granice koristit će ih PU osječko-baranjska, vukovarsko-srijemska, brodsko-posavska, sisačko-moslavačka, ličko-senjska, istarska, primorsko-goranska, šibensko-kninska, zadarska, splitsko-dalmatinska i dubrovačko-neretvanska.   



Pisane vijesti