Tražitelji međunarodne zaštite u RH nisu zaraženi koronavirusom

Slika /FOTOGRAFIJE/2020/Porin%20slika.jpg

Osobama koje nisu neophodne za normalno funkcioniranje Prihvatilišta za tražitelje međunarodne zaštite u Zagrebu i Kutini privremeno je ograničen pristup tim objektima 

FOTO: ilustracija

U svrhu sprječavanja širenja bolesti uzrokovane novim koronavirusom Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske, kao tijelo odgovorno za tražitelje međunarodne zaštite, ali i za osoblje koje provodi aktivnosti u prihvatilištima, sukladno uputama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske privremeno je ograničilo pristup Prihvatilištima za tražitelje međunarodne zaštite u Zagrebu i Kutini za sve osobe koje nisu neophodne za normalno funkcioniranje tih objekata. 

Osobe, tražitelji međunarodne zaštite koji borave u prihvatilištima u Zagrebu i Kutini pod stalnim su liječničkim nadzorom i nalaze se u Republici Hrvatskoj već duže vrijeme. Dakle, nisu došli sada u vrijeme pojačanih graničnih kontrola iz zemalja koje se nalaze na popisu rizičnih.  

Osim toga, tražitelji međunarodne zaštite smješteni u Prihvatilištima upozoreni su na pojavu bolesti i mjere koje je potrebno provoditi kako bi se spriječilo njeno daljnje širenje.

Na vidljivim mjestima u objektu postavljeni su letci s uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, prevedeni na jezike kojima se tražitelji služe i svima su neprestano dostupne informacije o važnosti prevencije i samoizolacije. 

U Prihvatilištima je svakodnevno prisutan liječnik i svi tražitelji međunarodne zaštite su pod neprestanim nadzorom zdravstvenog osoblja.

Napominjemo kako do danas niti jedna osoba nema simptome infekcije novim koronavirusom, a u slučaju pojave simptoma, kao i kod hrvatskih državljana, o istima će odmah biti obaviještena nadležna tijela sukladno uputama Stožera civilne zaštite RH i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

S obzirom na sve ranije navedeno, ne postoji opravdanje za tvrdnju i širenje straha da su tražitelji međunarodne zaštite zaraženi, nositelji zaraze i slično. 

Ovim putem se želimo zahvaliti stanovnicima Zagreba, posebice Dugava, kao i Kutine te partnerima iz nevladinih udruga na razumijevanju i solidarnosti koju su pokazali u zajedničkoj borbi protiv širenja bolesti.
 
 
 

Priopćenja | Stranci