​U bivšoj zgradi policijske postaje Gajnice otvorena „Kuća nade“

Žarko Katić, državni tajnik za imigraciju, državljanstvo i upravne poslove MUP-a otvorio je danas "Kuću nade" Baptističke Crkve Zagreb - Malešnica, te predstavio mobilnu aplikaciju „Resettle in Croatia“

Žarko Katić, državni tajnik za imigraciju, državljanstvo i upravne poslove MUP-a otkrivanjem ploče na ulazu svečano je danas, 1. listopada, otvorio „Kuću nade“, preuređenu i novoopremljenu zgradu bivše policijske postaje u Gajnicama koju je Ministarstvo unutarnjih poslova 2018. godine sporazumno dalo u najam Baptističkoj Crkvi Zagreb – Malešnica (BCZM) za obnovu i korištenje u socijalne svrhe.

U društvu predstavnika nositelja projekta „Kuća nade“, Saveza Baptističkih Crkava u Republici Hrvatskoj, ujedno i osnivača udruge Ruke nade, predstavnika Ministarstva unutarnjih poslova, lokalne vlasti, socijalnih partnera, suradnika i donatora, inicijator i voditelj projekta Mihal Kreko iz Baptističke Crkve Zagreb – Malešnica, obišao je zatim novouređene prostorije u prizemlju i potkrovlju kuće, te okupljenima pojasnio svrhu i cilj ovog hvalevrijednog socijalnog objekta, koji će služiti kao mjesto susreta i suradnje, pružanja pomoći i podrške marginaliziranim i ranjivim društvenim skupinama, djeci, mladima i generaciji treće životne dobi.

Kako je pojasnio pastor Kreko, razni oblici pomoći pružat će se kroz tri osnovna programa – Program „Sunce“ za djecu i mlade, Program „Srebrna generacija“ za ljude treće životne dobi i Program „Novi susjed“ za nove doseljenike, strance i strane radnike, pripadnike nacionalnih manjina, tražitelje i uživatelje međunarodne zaštite. Između ostalog, svrha svih programa poticanje je društvene solidarnosti i brige o ranjivim skupinama, te promicanje nenasilja i izgradnje mira i pomirenja uz načela uvažavanja, poštovanja, uključivosti i multikulturalnosti.

Kontakti MUP-a i BCZM, koji su rezultirali suradnjom s posljedicom otvaranje ove kuće, započeli su u ranu jesen 2017. godine, no, kako je pojasnio državni tajnik Katić, Udruga Ruke nade pomagala je već u Prihvatilištu za tražitelje azila „Porin“ i bila među prvima kojima su se tražitelji azila mogli obratiti za pomoć.

Čestitavši domaćinima na otvorenju i kratko predstavivši rad MUP-a na području međunarodne zaštite, državni tajnik Katić predstavio je i mobilnu aplikaciju „Resettle in Croatia“, koju je Ministarstvo unutarnjih poslova izradilo u sklopu projekta „Uspostava mehanizma preseljenja“.

„Aplikacija je koštala 105 tisuća kuna i može se besplatno skinuti sa App Store i Google Play. Daje osnovne informacije o preseljenju u Hrvatsku, i mada je povod za njenu izradu bilo preseljenje sirijskih državljana iz Turske temeljem odluka Vlade RH, šira je od toga i nudi informacije svim tražiteljima azila i svim osobama koje traže zaštitu u Republici Hrvatskoj“, rekao je državni tajnik Katić, pojasnivši da aplikacija nudi i informacije o svim važnim područjima života u našoj državi, te, kao posebnu pogodnost, audio rječnik hrvatskog jezika za riječi ili osnovne rečenice ukucane na arapskom, kurdskom ili engleskom jeziku.

Više o ovom doprinosu Ministarstva unutarnjih poslova osobama u nevolji, koje traže pomoć u Republici Hrvatskoj možete pročitati na poveznici „Resettle in Croatia“, a državni tajnik Katić naposljetku je naglasio kako se do rezultata na tom polju može doći isključivo suradnjom države i lokalne zajednice, vjerskih zajednica, udruga i najšireg društva, te istaknuo primjer otvaranja „Kuće nade“, kao najbolji primjer zajedničkog zalaganja i ulaganja.

Pisane vijesti | Suradnja | Društvo i zajednica