U Hrvatsku preseljena peta skupina sirijskih izbjeglica iz Turske

Slika topvijesti/2018/10_listopad/IMG_20181011_082536_resized_20181011_105632671.jpg

FOTO: IOM

U Republiku Hrvatsku je dana 10. i 11. listopada 2018. godine preko međunarodne zračne luke Franjo Tuđman u Zagrebu pristigla i peta skupina osoba preseljenih iz Turske.

Radi se o sedam sirijskih obitelji, odnosno 44 državljana Sirijske Arapske Republike, među kojima je 28 maloljetnika.

Prva skupina od 40 osoba preseljena je 28. studenog 2017. godine, druga skupina od 36 osoba preseljena je 25. i 26. siječnja 2018. godine, treća skupina (jedna peteročlana obitelj) preseljena je 10. travnja 2018. godine, četvrta skupina  od 24 osoba preseljena je 10. srpnja 2018. godine, te je  ova peta skupina od 44 osoba preseljena 10. i 11. listopada 2018. godine. U Republiku Hrvatsku je do sada  preseljeno ukupno 149 sirijskih državljana iz Turske. Dana 16. listopada 2018. godine očekuje se preseljenje tročlane sirijske obitelji  koji nisu mogli doputovati s ovom skupinom zbog zdravstvenih problema djeteta.  Time će Hrvatska ispuniti kvotu temeljem Odluke Vlade  Republike Hrvatske o premještanju i preseljenju državljana trećih zemalja ili osoba bez državljanstva koje ispunjavaju uvjete za odobrenje međunarodne zaštite (Narodne novine, broj: 78/2015).

Kao i u prethodnim dolascima preseljenih sirijskih izbjeglica, i ove sirijske obitelji već su prošle kulturnu orijentaciju u Turskoj te će odmah započeti s procesom integracije u hrvatsko društvo. Prvo će se smjestiti u Prihvatilište za tražitelje azila u Kutini. Tamo će biti prvih četiri do šest tjedana i ostvarivati sva prava kao i ostali tražitelji međunarodne zaštite, a nakon toga će im biti osiguran trajniji individualni smještaj Za prethodno preseljene sirijske izbjeglice osiguran je trajniji individualni smještaj, na području gradova Zadar, Slavonski Brod, Zaprešić, Velika Gorica, Sisak i Zagreb.

Zbrinjavanje novopristiglih osoba Republika Hrvatska provodi temeljem sudjelovanja u europskom programu premještaja i preseljenja državljana trećih zemalja ili osoba bez državljanstva koje ispunjavaju uvjete za odobrenje međunarodne zaštite sukladno zaključcima Europskog vijeća.

Radi se o dobrovoljnom procesu te su ove osobe odnosno obitelji odabrale upravo Hrvatsku kao zemlju konačne destinacije u kojoj žele živjeti.

Djelatnici hrvatskog ureda Međunarodne organizacije za migracije (IOM), provedbeni su partner MUP-a RH na projektu preseljenja, te će sudjelovati u aktivnostima integracije preseljenih osoba u hrvatsko društvo.

Podsjećamo da preseljenje državljana trećih zemalja ili osoba bez državljanstva omogućava izbjeglicama i raseljenim osobama kojima je potrebna međunarodna zaštita, zakonit i siguran dolazak u države članice Europske unije gdje im se osigurava potrebna zaštita.

Uz to, preseljenje je izraz međunarodne solidarnosti i podjele odgovornosti s državama u koje je pristiglo ili unutar kojih boravi velik broj osoba kojima je potrebna međunarodna zaštita, te alat za upravljanje migracijama, smanjenje nezakonitih migracija i sprječavanje krijumčarenja kojima su izbjeglice na nezakonitim putovima često izložene.

Ovakvim kontroliranim upravljanjem migracijama, kroz program preseljenja, Republika Hrvatska s ostalim članicama Europske unije, sudjeluje u zaštiti ljudskih života i ujedno pridonosi provedbi sveobuhvatnog europskog pristupa u oslovljavanju migracijskog izazova.

Preseljenje (engl. resettlement) je instrument međunarodne zaštite kojim se omogućava odabir i transfer određenog broja osoba pod međunarodnom zaštitom iz zemlje u kojoj su inicijalno zatražili međunarodnu zaštitu u neku treću zemlju, koja će ih u istom statusu primiti te im sukladno tome odobriti boravak. To znači preseljenje osoba pod međunarodnom zaštitom iz države koja nije država članica (Turska) u neku od država članica.

Premještanje (eng. relocation) je preuzimanje tražitelja međunarodne zaštite s teritorija države članice EU koja se, na osnovi Poglavlja III. Uredbe (EU) br. 604/2013, smatra državom odgovornom za postupak razmatranja zahtjeva za odobrenje međunarodne zaštite od strane države u kojoj će ovaj postupak biti proveden, sukladno Odluci Vijeća o uvođenju privremenih mjera u području međunarodne zaštite u korist Italije i Grčke iz rujna 2015. godine.



Pisane vijesti