U Medulinu održana preventivna akcija ''Poštujte naše znakove''

Akcija je provedena u okviru Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa,  a na edukativnim aktivnostima sudjelovali su učenici prvih, drugih i trećih razreda Osnovne škole Mate Demarina te učenici drugih razreda područnih škola Banjole, Šišan i Ližnjan.

Dosadašnja iskustva pokazala su kako su djeca jedna od najugroženijih kategorija sudionika u prometu, bilo da se radi o prijelazu preko ulice, igri na kolniku, na putu do škole ili dok sudjeluju u prometu kao putnici u vozilu.

Trenutak neopreznosti, za najmlađe, često ima teške posljedice. Upravo zato, Ministarstvo unutarnjih poslova već duži niz godina provodi preventivnu akciju ''Poštujte naše znakove'', s ciljem podizanja sigurnosti najmlađih sudionika u prometu, ali i senzibilizacije šire javnosti na važnost zaštite djece u prometu.

Budući da su se poznavanje prometnih propisa i razvijanje prometne kulture već kod najmlađih sudionika u prometu, pokazali kao ključni čimbenici koji utječu na njihovu sigurnost, Služba za sigurnost cestovnog prometa i Služba prevencije Ravnateljstva policije u suradnji s Policijskom upravom istarskom i partnerima Jumicar te Gradskim društvom Crvenog križa Pula, organizirali su preventivnu akciju u Osnovnoj školi Mate Demarina u Medulinu.
Akcija je provedena u okviru Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa,  a na edukativnim aktivnostima sudjelovali su učenici prvih, drugih i trećih razreda Osnovne škole Mate Demarina te učenici drugih razreda područnih škola Banjole, Šišan i Ližnjan.

Važnost edukacije najmlađih o sigurnom sudjelovanju u prometu istaknuo je policijski službenik Ravnateljstva policije Mario Salopek, koji je naglasio kako se kroz navedeni program djeca uče osnovnim pravilima ponašanja u prometu i prezentira im se uloga policije kao njihovih prijatelja pomagača. Osim toga, postiže se i senzibilizacija šire javnosti na opasnosti kojima su izloženi najmlađi sudionici u prometu.

Nakon edukativnog dijela i predstave Makteatra ''Prvi koraci u prometu'', za učenike je bio osmišljen edukativni sadržaj ''Šareni prometni poligon'', odnosno interaktivne radionice i treninzi za najmlađe kako bi ih se osnažilo za sigurno i pravilno ponašanje u prometu. Učenici su  mogli isprobati poligon Jumicar, a potom na info punktovima saznati nešto više o radu policije te se poigrati s ovčarkom Dixom, stručnjakinjom za otkrivanje eksploziva. Mogli su razgledati vozila i opremu koju svakodnevno koriste policijski službenici, upoznati se s preventivnim programima i aktivnostima za djecu, isprobati kako je to biti prometni policajac ili mali forenzičar te naučiti o pirotehnici i odgovornom ponašanju.


Pisane vijesti