U Našicama spaljeno 1,2 tone droge

Slika topvijesti/2017/srpanj/nasice_mala.jpg

U proizvodnim pogonima tvrtke Našicecement d.d. Našice danas, 6. srpnja, spaljena je droga zaplijenjena i oduzeta u kriminalističkim istraživanjima

Foto: PU osječko-baranjska

U proizvodnim pogonima tvrtke Našicecement d.d. Našice danas, 6. srpnja, spaljena je droga zaplijenjena i oduzeta u kriminalističkim istraživanjima.

Spaljivanju su prisustvovali glavni ravnatelj policije Marko Srdarević, zamjenik načelnika PU osječko-baranjske Damir Takač, pomoćnik ministrice vanjskih i europskih poslova Amir Muharemi, ravnatelj Ureda za suzbijanje zloporabe droga Vlade Republike Hrvatske Željko Petković, predsjednik Uprave Našicecementa d.d. Oto Ostović i ostali uzvanici. 

Spaljivanjem je uništeno preko 1200 kilograma droge. Najviše je spaljeno marihuane i hašiša (998,09 kg), heroina (137,63 kg), kokaina (6,92 kg), amfetamina (7,22 kg) te tvorničkih tableta i pripravaka (22.952 komada, 306 g i 9 mL), metadona (533 komada, 67,86 g i 132 mL) te ostalih droga.
 
Vrijednost zaplijenjene droge ovog 12. spaljivanja je više od 158 milijuna kuna, a riječ je o vrijednosti koju bi ta droga dosegla u uličnoj prodaji tj. distribuciji. U zadnjih devet godina u proizvodnim pogonima tvrtke Našicecement spaljivanjem je uništeno oko 12 tona različitih vrsta droga.
 
Glavni ravnatelj policije Marko Srdarević je rekao da ovaj zajednički proces provedenih akcija i operacija ne bi bili uspješni bez koordiniranih aktivnosti policije, carine, državnog odvjetništva i drugih državnih tijela u otkrivanju počinitelja, kriminalnih grupa, presijecanju krijumčarskih lanaca, zapljenama droga te prikupljanju svih relevantnih dokaza za vođenje kasnijih kaznenih postupaka. 
„Ovaj čin pokazuje kraj tog procesa u kojem oduzeta droga u ovom slučaju iz 1072 predmeta koji su pravomoćno presuđeni u konačnici bude uništena", zaključio je glavni ravnatelj policije Srdarević.

Ravnatelj Ureda za suzbijanje zlouporabe droga Vlade RH Željko Petković je istaknuo kako se nastavlja s pozitivnim trendovima vezanim uz stabilizaciju problematike droga u Republici Hrvatskoj te dodao: 

„Neophodno je intenzivirati provedbu raznih oblika preventivnih aktivnosti i to posebice onih koje bi se provodile u suradnji s obrazovnim sustavom. U tom smislu započela je izrada nove Nacionalne strategije koja će po prvi put pored droga, obuhvatiti i ostale vrste ovisnosti, uključujući alkohol, duhan, kocku i ostala ovisnička ponašanja“.

Pomoćnik ministrice vanjskih i europskih poslova Amir Muharemi rekao je da su na području politike droga postignuti značajni rezultati u osnaživanju postojećeg sustava suzbijanja zlouporabe droga te je ojačana suradnja relevantnih struktura, kako na međunarodnoj, tako i na nacionalnoj razini. 
„Nacionalna politika sukladna je europskoj čime potvrđuje svoju opredijeljenost za uravnoteženi i na dokazima utemeljeni pristup o pitanjima uporabe droge“, zaključio je.



Pisane vijesti