U PU karlovačkoj održana stručna radionica "Zaštita žrtava kaznenih djela"

Slika topvijesti/2015/svibanj/PUKAnaslovnica.jpg

Cilj radionice bila je edukacija policijskih službenika u postupanju prema žrtvama kaznenih djela te iniciranje pomoći i podrške žrtvama. Edukacijom policijskih službenika nastoji se povećati njihova svijest o potrebama žrtava te omogućiti postupanje sa žrtvama na nepristran, uljudan i profesionalan način. Važno je poboljšati položaj žrtve i svjedoka od počinjenja djela tijekom cijelog kaznenog odnosno prekršajnog postupka i nakon postupka, utjecati na poboljšanje statusa žrtve u društvu te osigurati lakšu rehabilitaciju žrtve u smislu vraćanja u zajednicu bez

Foto: Ilustracija
 
U sklopu provođenja projekta "Jačanje kapaciteta Ministarstva unutarnjih poslova kroz razvoj sustava prevencije kriminaliteta, podrške žrtvama kaznenih djela i aktivnostima kontrole oružja" Ministarstvo unutarnjih poslova i Program Ujedinjenih naroda za razvoj, u suradnji s Ministarstvom pravosuđa, organizirali su i održali dvije stručne radionice s ciljem izrade prijedloga i preporuka o postupanju prema žrtvama kaznenih djela i iniciranju pomoći i podrške žrtvama.

Po uzoru na te radionice danas je u Policijskoj upravi karlovačkoj održana stručna radionica "Zaštita žrtava kaznenih djela".
 
Na samom početku uvodni govor održao je zamjenik načelnika Policijske uprave karlovačke Ivica Porubić, koji je uz predstavljanje sudionika radionice istaknuo dobru suradnju s drugim državnim tijelima, institucijama i organizacijama civilnog društva. U ovoj radionici predavanje na temu podrška žrtvama kaznenih djela održala je voditeljica Odjela za podršku žrtvama i svjedocima na Županijskom sudu u Sisku Emina Hrvatin i predstavnice ženske grupe Korak iz Karlovca, Mirjana Duduković i Jasna Lenuzzi. O novčanim naknadama žrtvama kaznenih djela govorio je pravnik iz Samostalnog sektora za podršku žrtvama i svjedocima Bruno Varga.

Ujedno, predavanja na ovu temu održale su policijska službenica za prevenciju Anita Gračan, policijska službenica za maloljetničku delinkvenciju Mirjana Streljak i policijski službenik Odjela općeg kriminaliteta Robert Brozinić.
 
Cilj radionice bila je edukacija policijskih službenika u postupanju prema žrtvama kaznenih djela te iniciranje pomoći i podrške žrtvama. Edukacijom policijskih službenika nastoji se povećati njihova svijest o potrebama žrtava te omogućiti postupanje sa žrtvama na nepristran, uljudan i profesionalan način. Važno je poboljšati položaj žrtve i svjedoka od počinjenja djela tijekom cijelog kaznenog odnosno prekršajnog postupka i nakon postupka, utjecati na poboljšanje statusa žrtve u društvu te osigurati lakšu rehabilitaciju žrtve u smislu vraćanja u zajednicu bez dodatnih trauma i osjećaja prepuštenosti samoj sebi.


Pisane vijesti