U Splitu se sastali hrvatski i slovački ministri unutarnjih poslova

Bilateralni sastanak ministra dr.sc. Davora Božinovića i slovačkog kolege Romana Mikuleca nastavak je prijateljske suradnje između dviju država, a obilježen je susretom sa slovačkim policajcima koji su u Hrvatskoj

FOTO: MUP RH, PU splitsko-dalmatinska

U srijedu, 15. lipnja 2022. godine u Splitu, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović održao je bilateralni sastanak s ministrom unutarnjih poslova Slovačke Republike Romanom Mikulecom.
 
Sastanku su prisustvovali državna tajnica za europske i međunarodne poslove i fondove Europske unije Ministarstva unutarnjih poslova Terezija Gras, načelnik PU splitsko-dalmatinske Slobodan Marendić, veleposlanik Slovačke Republike u RH Nj. E. Peter Susko, konzul u  Veleposlanstvu Slovačke Republike u RH Zdenko Galbavý te ostali članovi izaslanstva. 

-         „Razgovarali smo o mnogim temama, primjerice o razmjeni informacija među našim policijama, na operativnoj ali i strateškoj razini. Također, razgovarali smo o temama na razini Europske unije, gdje imamo slična stajališta koja se tiču Schengena, zatim i Pakta o migracijama i azilu. Posebno bih se htio zahvaliti ministru Božinoviću i Republici Hrvatskoj na potpori koju kontinuirano pružaju vezano uz pitanje raseljenih osoba iz Ukrajine, ne samo u Slovačkoj već i diljem cijele Europske unije“, izjavio je ministar Mikulec. 

Bilateralni susret nastavak je prijateljske suradnje između dviju država koja se očitovala i pri posjetu ministra Božinovića Slovačkoj u ožujku ove godine

-           „Prije nešto više od dva mjeseca, Roman me ugostio u Slovačkoj, gdje smo skupa posjetili granicu i svjedočili kako raseljene osobe iz Ukrajine na dnevnoj bazi ulaze u Slovačku, koja ih je prihvatila u velikom broju. Svrha mog tadašnjeg posjeta jest bila da, po njihovom iskustvu, vidimo što Hrvatska u naredno vrijeme može očekivati. Trenutno se u Republici Hrvatskoj nalazi gotovo 20 tisuća raseljenih osoba iz Ukrajine, a za gotovo 15 tisuća njih dodijeljen je status privremene zaštite“, istaknuo je ministar Božinović te se osvrnuo i na današnji sastanak:

-         „Razgovarali smo i o nekim temama koje su se pojavile na prošlotjednom sastanku ministara u Luksemburgu te mi je drago što smo napravili korak naprijed u području policijske suradnje i razmjene informacija, a razgovarali smo i o novom Pakt o migracijama i azilu. Zahvalio bih se Romanu na svesrdnoj podršci koja se tiče ulaska Republike Hrvatske u Schengen. Slovačka je jedna od prvih država koja je prepoznala kako je ulazak Hrvatske u Schengen od iznimne važnosti na europskoj razini. Dvije prijateljske nacije, dvije prijateljske vlade i naša suradnja nastavit će se i dalje“. 

Nakon bilateralnog sastanka, ministri Božinović i Mikulec susreli su se s policijskim službenicima iz Slovačke Republike koji sudjeluju u projektu „Sigurna turistička destinacija“ na području PU splitsko-dalmatinske.

-         „Očekujemo velik broj slovačkih turista ove sezone na hrvatskoj obali. Drago mi je što su s nama kolege koji sudjeluju u projektu, koji će ove turističke sezone pomoći hrvatskim kolegama osigurati uvjete za nesmetan boravak na području Splita i Crikvenice. Zadovoljstvo mi je što se naša suradnja nastavlja i nadamo se da će tako biti i ubuduće“, izjavio je ministar Mikulec. 

Slovačka u projektu sudjeluje od 2008. godine.

-         „Drago mi je danas pozdraviti i slovačke policajce koji su raspoređeni u Trogiru i Crikvenici, gdje smo procijenili kako je najveća koncentracija turista iz Slovačke. U ovome trenutku stiglo je četvero slovačkih policajaca, očekujemo ih još četvero. Mislim da je to dobar pokazatelj ne samo za slovačke turiste, već i za ovu se sezonu općenito, da će ih puno više doći nego proteklih godina. I prošla i pretprošla godina su još uvijek bile pod kakvim takvim restriktivnim mjerama, u Hrvatskoj liberalnijim nego u ostatku Europe. Ove sezone možemo očekivati povećan broj turista iz Slovačke, ali i iz Češke i Poljske i ostalih zemalja“, dodao je ministar Božinović.

Kao ispomoć hrvatskim kolegama tijekom ovogodišnje turističke sezone na području Policijske uprave splitsko-dalmatinske najavljen je boravak 29 stranih policijskih službenika iz 10 država. 

Podsjećamo da od početka provedbe projekta, broj stranih policijskih organizacija koje sudjeluju u projektu kontinuirano svake godine povećava. Iako je u 2020. i 2021. godini, zbog pandemije COVID – 19 te smanjenog broja dolazaka turista u Republiku Hrvatsku, projekt provođen u manjem obimu, u 2022. godini planirana je provedba u punom opsegu. 

Na sudjelovanje u projektu pozvane su ukupno 23 strane policijske organizacije iz 20 zemalja  te je očekivano sudjelovanje najvećeg broja stranih policijskih službenika od početka provedbe projekta – više od 100, a njihov ukupni broj od početka provedbe projekta 2006. godine premašit će 1.000.  

-         „Oni itekako dobro dođu i našim policijskim službenicima kad je u pitanju komunikacija s turistima iz njihovih zemalja, a također i turistima iz tih zemalja je drago kad vide svoje policijske službenike ovdje u Hrvatskoj. Tu se stvara jedna dobra domaća atmosfera“, zaključio je ministar Božinović. 
 
Današnji susret dvaju ministara nastavio se obilaskom Operativno vatrogasnog zapovjedništva u Divuljama. 
 
Dodatne informacije: 

-         U Parizu potpisan Sporazum za pokretanje projekta „Europske zajedničke ophodnje“ – pandan hrvatskog projekta „Sigurna turistička destinacija“ temeljem kojeg će ovog ljeta hrvatski policijski službenici provoditi zajedničke ophodnje s francuskim kolegama u Parizu

Pisane vijesti