U Valbandonu održan kolegij ministra

Slika topvijesti/2011/lipanj/kolegij04.jpg

Policija iznijela glavni teret, odnosno njezin dobar rad je uvelike pridonio RH u završetku pristupnih pregovora Europskoj uniji, ocijenio je ministar Karamarko. U pogledu postupanja policije, a naročito u borbi protiv korupcije, ministar je istaknuo da mnogi visoki strani dužnosnici s kojima je imao prilike razgovarati, imaju samo riječi hvale za hrvatsku policiju i njezin rad.  

Foto: MUP

Danas, 10. lipnja,  u Valbandonu pokraj Pule održan je Kolegij ministra unutarnjih poslova  s Kolegijem glavnog ravnatelja policije i načelnicima svih policijskih uprava. Glavne teme kolegija bile su: stanje sigurnosti tijekom prva četiri mjeseca 2011. godine, provedba strategije u vezi izvida kaznenih djela ratnih zločina, izvidi kaznenih dijela kroz metodologiju korištenja telefonskih izlista, turistička sezona 2011. godine, stanje sigurnosti u cestovnom prometu, trenutno stanje u tehničkom opremanju MUP-a  te praktična pitanja vezana uz Zakon o policiji.

 Na početku svoga izlaganja o stanju sigurnosti tijekom prva četiri mjeseca 2011., glavni ravnatelj policije Oliver Grbić je uputio najiskrenije čestitke i zahvalnost svim rukovoditeljima i policijskim službenicima koji su sudjelovali u pripremi i provedbi svih aktivnosti i mjera osiguranja  uoči i tijekom boravka Svetog oca Benedikta XVI. u pastoralnom posjetu Hrvatskoj, a koji je zahvaljujući visokom stupnju profesionalnosti policije protekao u najboljem redu.  Na dobro odrađenom zahtjevnom zadatku osiguranja SV. Oca, posebne čestitke uputio je načelniku Uprave za posebne poslove sigurnosti Davoru Blaževiću i načelniku  PU zagrebačke Tomislavu Buterinu, kao i svom zamjeniku Draženu Vitezu te načelnicima svih PU-a, koji su prema njegovim riječima iznijeli najveći teret u ovoj zahtjevnoj i odgovornoj zadaći. Nadalje, glavni ravnatelj policije stanje sigurnosti u prvom kvartalu 2011. godine ocijenio je zadovoljavajućim. Dodao je da ga posebno veseli činjenica da je borba protiv ozbiljnih oblika kriminaliteta, posebice koruptivnih kaznenih dijela preseljena i na lokalnu razinu odnosno na policijske uprave i regionalne odjele PNUSKOK-a. Naglasio je kako je evidentan  značajan  pomak u tom smjeru, iako naravno,  ima mjesta za još veći napredak.

Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko naglasio je da je izrazito ponosan na sve rukovoditelje i policijske službenike koji su profesionalno i u tišini sudjelovali u pripremi i provedbi osiguranja pape i njegovog boravka u Zagrebu, dodavši da je prema informacijama kojima raspolaže, organizacija papinog  posjeta i od strane vatikanskih službi ocijenjena izvanrednom.

Podsjetio je da su glavne teme na kojima se inzistiralo tijekom pristupnih pregovora RH sa Europskom unijom bile, između ostalog, beskompromisna borba protiv  korupcije  i organiziranog kriminaliteta. Stoga je policija iznijela glavni teret, odnosno njezin dobar rad je uvelike pridonio RH u završetku  pristupnih pregovora Europskoj uniji, ocijenio je. U pogledu postupanja policije, a naročito u borbi protiv korupcije, ministar je istaknuo da mnogi visoki strani dužnosnici s kojima je imao prilike razgovarati,  imaju samo riječi hvale za hrvatsku policiju i njezin rad.

Uz spomenuta postignuća, Karamarko je istaknuo i ona vezana za intenziviranje rada policije na rasvjetljavanju zločina iz prošlosti, odnosno, ratnim zločinima počinjenim sredinom 40-ih godina prošlog stoljeća. Naime, svaki je zločin potrebno utvrditi, pronaći počinitelje i procesuirati ih te je u suradnji sa svim nadležnim tijelima Republike Hrvatske potrebno  istražiti sve slučajeve ratnih zločina i intenzivirati postupanja po tim predmetima. Potreba intenziviranja odnosi se i na sva kaznena djela ratnog zločina počinjena tijekom Domovinskog rata, bez obzira na to tko je počinitelj, zaključio je ministar.



Pisane vijesti