U Valbandonu otvoren „UNPOC CROATIA 2010“

Slika PU_I/unpoc%202010.jpg

Foto: PU istarska


U policijskom Centru za obuku Valbandon, otvoren je peti međunarodni tečaj za UN policijske časnike – „UNPOC CROATIA 2010“ (United Nations Police Officers Course). Organizator tečaja je MUP RH u suradnji s Programom Ujedinjenih naroda za razvoj – UNDP.

Na svečanom otvorenju tečaja koji traje od danas do 8. listopada 2010. godine, uz sudionike tečaja te eksperte drugih zemalja, nazočio je i Ravnatelj Uprave za EI i međunarodne odnose MUP-a RH Filip Dragović, koji je otvorio tečaj pozdravnim govorom dobrodošlice.

Dragović je istaknuo kako je ove godine desetogodišnjica od kako je Republika Hrvatska uključena u mirovne misije  dok se danas se u misijama UN-a nalazi ukupno 12 naših službenika u Istočnom Timoru, Cipru i Haitiju. U veljači 2008. godine, nakon već održana dva tečaja, zaprimili smo i certifikat UN-a, koji potvrđuje da je ovaj tečaj usuglašen sa standadrima UN-a za obuku policijskih službenika koji se upućuju u UN-ove mirovne misije. Dragović je istaknuo i to kako je od 2006. godine tečaj završilo 82 policijskih službenika iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Ugande, Izraela, Malavije, Jemena, Litve, Makedonije i Iraka.

Kao najvažniji element ovogodišnjeg tečaja je sudjelovanje Ujedinjenih naroda kao partnera i financijske potpore. Osim naših predavača, sudionici UNPOC-a 2010 su instruktori iz Norveške, Njemačke, Austrije i Slovenije, te je posredstvom UNDP-a, UN-ovog koordinatora u Hrvatskoj i stalne predstavnice UNDP gđe. Luise Vinton, na tečaju će predavati i posebeni izaslanik glavnog tajnika UN-a za Kosovo gosp. Lamberto Zannier.

Na petom Tečaju sudjeluje ukupno 19 policijskih službenika: deset iz Hrvatske, dva pripadnika Ministarstva obrane RH, dva policijska službenika iz Iraka, jedan iz Bosne i Hercegovine, Srbije, slovenije, Norveške  i Crne Gore. Predavanja se sastoje od osnovnog standardiziranog obučnog UN programa za policijske časnike.

Tečaj osim teorijskog djela sadrži i niz terenskih vježbi i to: vježbu gađanja, "Map Reading & Radio Communication", vježbu terenske vožnje i završnu terensku vježbu "GRIMALDA 2010". 

U svojstvu predavača sudjelovat će policijski časnici iz Ministarstva unutarnjih poslova RH, sa iskustvom u mirovnim misijama, stručnjaci Norveške, Slovenije, Njemačke i Austrije, UNDP-a i UNHCR-a u Hrvatskoj.



Pisane vijesti