U Vukovaru obilježena 27. obljetnica smrti general-bojnika Blage Zadre

Slika topvijesti/2018/10_listopad/PICT8030.jpg-globaladmin.jpg

Foto: Pu

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na vukovarskom Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata započeo je program obilježavanja 27. obljetnice smrti general-bojnika Blage Zadre.

Legendi obrane Grada heroja počast su odali članovi obitelji, državni vrh, Vukovarsko-srijemska županija, Grad Vukovar, braniteljske udruge, izaslanstva mnogih gradova…

Izaslanstvo  Ministarstva unutarnjih poslova predvodio je dr. Josip Mihaljević, savjetnik ministra te načelnik PU vukovarsko-srijemske mr.sc. Fabijan Kapular i zamjenik načelnika PU Goran Lovrić, univ.spec.oec.

U crkvi Gospe Fatimske u Borovu naselju služena je sveta misa zadušnica.  Brojni Vukovarci i uvaženi gosti, koji su se danas željeli pokloniti velikom čovjeku i hrabrom ratniku Blagi Zadri, molili su za sve poginule, ubijene i nestale hrvatske branitelje. Jedan od njih, koji je također na današnji dan smrtno stradao braneći položaje na Sajmištu je bojnik Alfred Hil, prvi zapovjednik Vojne policije u 204. Vukovarskoj brigadi, čija obljetnica smrti je također obilježena.

Na Trpinjskoj cesti kod spomen-biste general-bojnika Blage Zadre upriličen je prigodan program „Heroj Trpinjske ceste“. Upravo na ovoj cesti, koja je imala ključnu ulogu u obrani Vukovara,  svoje umijeće ratovanja Blago Zadro je dokazao kroz izniman osjećaj za motivaciju suboraca i organizaciju obrane, zbog čega su nebrojeni neprijateljski tenkovi i oklopna vozila ovdje uništeni. Zbog ove činjenice Trpinjska cesta je prozvana i „grobljem tenkova“, velikom zaslugom Blage Zadre, zapovjednika obrane vukovarske četvrti Borovo naselje.

Komemorativni program završio je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na mjestu pogibije general-bojnika Blage Zadre u Kupskoj ulici.



Pisane vijesti