Uvjeti na cestama i savjeti sudionicima u prometu

Slika promet%20ilustracije/slika%205.jpg

U prometnim nesrećama, tijekom prvog polugodišta 2020. godine, poginulo je ukupno 113 osoba ili 14 osoba manje nego u istom razdoblju 2019. godine

FOTO: Ilustracija

Vremenske prilike, tijekom petka, obilježit će promjenljivo i nestabilno vrijeme s kišom te pljuskovima s grmljavinom. U subotu i nedjelju, uz umjeren razvoj oblaka, mjestimice su mogući pljuskovi. U Dalmaciji će, tijekom petka i subote, puhati umjerena i jaka bura.     

U spomenutim okolnostima, kolnik može biti vlažan i sklizak, zbog čega je i prianjanje pneumatika na podlogu znatno otežano, produžava se zaustavni put prilikom kočenja, odnosno na takvom kolniku vrlo lako može doći od gubitka kontrole nad vozilom i slijetanja vozila s kolnika ili prelaska na dio kolnika za suprotni smjer i sudara s nadolazećim vozilima.

Zbog ovakvih uvjeta, posebno upozoravamo vozače da brzinu kretanja vozila prilagode vremenskim prilikama i uvjetima na cesti.
 

Prometne nesreće

U proteklih tjedan dana dogodilo se 7 prometnih nesreća s poginulim osobama u kojima je poginulo 7 osoba, od kojih 5 vozača osobnih automobila, vozač mopeda i pješak.

U svim nesrećama odgovoran je ljudski faktor. Uz navedeno, dominantan uzrok stradavanja vozača osobnih automobila bilo je slijetanje s kolnika, a u tri slučaja vozači nisu koristili sigurnosni pojas.

Prvo polugodište 2020. godine, što se prometa na cestama tiče, obilježile su nesreće u kojima su stradavali motociklisti, alkoholizirani vozači, nesreće uzrokovane brzinom, nekorištenje sigurnosnog pojasa, mladi vozači te stradavanja pješaka i biciklista.

U prometnim nesrećama, tijekom prvog polugodišta 2020. godine, poginulo je ukupno 113 osoba ili 14 osoba manje nego u istom razdoblju 2019. godine.
 

Analiza stradavanja sudionika u prometu

U  prometnim nesrećama u kojima je uzrok bila brzina, poginulo 57 osoba ili 50,4% od ukupnog broja. Alkoholizirani vozači skrivili 25 prometnih nesreća s poginulim osobama, u kojima je smrtno stradalo 28 osoba ili 24,8% od ukupnog broja. Od 56 osoba (vozača i putnika), koje su poginule u osobnim automobilima, njih 22 ili 39,3% nije koristilo sigurnosni pojas.
 
 
Stradavanja mopedista i motociklista

Tijekom prvog polugodišta 2020. godine, u prometnim nesrećama smrtno su stradala 2 vozača mopeda i 24 vozača motocikla. Dodatno, u razdoblju od 1. do 9. srpnja 2020. godine, u prometnim nesrećama poginulo je 7 motociklista. Od početka godine, svaka četvrta osoba koja je poginula u prometnim nesrećama, nalazila se na takvom vozilu.

Poruka mopedistima i motociklistima jest da ne precjenjuju vlastite mogućnosti i ne podcjenjuju opasnosti u prometu, već da povećaju pažnju, s obzirom da sudjeluju u teškim prometnim nesrećama, ponekad i sa smrtnim ishodom, a u kojima su najčešće i počinitelji.

Poruka vozačima ostalih vozila jest da obrate pozornost na motocikliste u prometu i to naročito na raskrižjima te prilikom uključivanja u promet i prestrojavanja.
 

Mlade osobe

Tijekom prvog polugodišta 2020. godine, mladi vozači skrivili su 19 prometnih nesreća u kojima je poginula 21 osoba ili 18,6% od ukupnog broja.

S obzirom na navedeno, poseban apel upućujemo roditeljima takvih osoba, ali i drugim odraslim osobama, da im ne omogućavaju dostupnost upravljanja vozilom dok takva mlada osoba nije položila vozački ispit.

Također, da im ne omogućavaju upravljanje vozilom ukoliko imaju saznanja da je mlada osoba konzumirala alkoholna pića. Naposljetku, da prije povjeravanja vlastitog vozila na upravljanje mladoj osobi, temeljem životnog i prometnog iskustva istoj ukažu na sigurno, ali i odgovorno sudjelovanje u prometu.  
 

Vidljivost pješaka i biciklista

U prvom polugodištu 2020. godine, u prometnim nesrećama smrtno je stradalo 20 pješaka i 5 biciklista.

U noćnim satima na cestama je dosta pješaka i biciklista. Stoga podsjećamo na odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama, kojima je propisano da:

- pješak, koji se kreće kolnikom, dužan je noću, a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, biti označen nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom, 

- vozač bicikla koji se kreće kolnikom na cesti dužan je noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti biti označen reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom ili drugom reflektirajućom oznakom,

- za nepoštivanje navedenih odredbi predviđena je kazna u iznosu od 300,00 kuna.
 
 
Ponovo upozoravamo vozače da:
 
  • u prvom redu prilikom vožnje budu maksimalno koncentrirani na promet koji ih okružuje;
  • ne koriste mobitel tijekom vožnje (zakonski je propisano da se ne smije koristiti bez uređaja koji omogućava njegovo korištenje bez upotrebe ruku);
  • voze na dovoljnom razmaku u odnosu na vozilo koje se kreće ispred njih;
  • poštuju dopuštena ograničenja brzine, odnosno prilagode brzinu stanju kolnika i osobinama ceste (noć, magla, kiša, zavoj, uspon, pad kolnika i dr.). 


Korisni savjeti sudionicima u prometu

Vozači traktora, ali i drugih radnih strojeva - ne izlazite na kolnik sa tehnički neispravnim i neosvijetljenim vozilima.

Osobe u automobilima – obavezno koristite sigurnosni pojas.

Osobe na mopedima i motociklima – obavezno koristite zaštitnu kacigu.

Ostale savjete pročitajte OVDJE.

 
Pojačani nadzor prometa na cestama


Zbog prethodno navedenog, policija nastavlja s pojačanim aktivnostima usmjerenim na prekršaje vozača mopeda i motocikala, na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“ (alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel), te prema ponavljačima teških prometnih prekršaja - recidivistima.

Nadzor prometa odvijat će se na velikom broju lokacija, a u poduzimanje aktivnosti bit će uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa: uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za nadzor brzine, testeri za droge, uređaji za automatsko očitavanje registarskih pločica i dr.

Prilikom nadzora prometa na autocestama, uz sankcioniranje drugih prekršaja, posebna pozornost posvetit će se bezrazložnoj vožnji lijevom prometnom trakom.

Zapamtite, prevelikim pouzdavanjem u svoje vozačke sposobnosti i mogućnosti svog vozila, tragedija se može desiti u trenu i obilježiti vas ili nekog drugog za cijeli život.
 

Pisane vijesti | Promet i vozila