Video: Na Policijskoj akademiji održana primopredaja 8 kompleta vozila i prikolica s termovizijskim kamerama

Današnja, druga po redu isporuka mobilnih termovizija na prikolici s terenskim vozilima, potvrda je kontinuiranog angažmana Ministarstva unutarnjih poslova RH u zaštiti državne granice

Na Policijskoj akademiji u Zagrebu, u utorak 6. srpnja održana je svečana primopredaja osam kompleta vozila i prikolica s termovizijskim kamerama.

Današnja, druga po redu isporuka mobilnih termovizija na prikolici s terenskim vozilima, potvrda je kontinuiranog angažmana Ministarstva unutarnjih poslova RH u zaštiti državne granice, što automatski doprinosi i sprječavanju prekograničnog kriminala, odnosno učinkovitijoj i kvalitetnijoj zaštiti najduže kopnene vanjske granice Europske unije.Svečanoj primopredaji na Policijskoj akademiji nazočio je i potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr.sc Davor Božinović koji je ovom prilikom istaknuo: „Mobilne termovizije nam omogućavaju mobilnost i preciznost rada jer se mogu u vrlo kratkom vremenu prebaciti tamo gdje se ima naznaka da bi moglo doći do povećanog kretanja ilegalnih migranata. Međutim, sva ova tehnika koju uvodimo u sustav nema puno šanse za uspjeh bez motiviranih i dobro obučenih policijskih službenica i službenika“, kazao je ministar Božinović zahvalivši im pri tome na svemu što čine kako bi Republiku Hrvatsku u regiji, ali i šire prezentirali kao sigurnu turističku destinaciju.

Uz ministra Božinovića, primopredaji je prisustvovao i glavni ravnatelj policije Nikola Milina sa suradnicima te predstavnici tvrtki isporučitelja.

„Ova vozila će dodatno unaprijediti i poboljšati rad hrvatske granične policije na poslovima zaštite državne granice, a posebice u suzbijanju nezakonitih migracija. Ova oprema služiti će nam prvenstveno u onim područjima gdje temeljem analize rizika imamo povećanu ugroženost državne granice“, riječi su glavnog ravnatelja policije Nikole Miline.

Sustave je za Ministarstvo unutarnjih poslova, temeljem ugovora potpisanog 30. prosinca 2020. godine, producirala zajednica ponuditelja ERICSSON NIKOLA TESLA d.d., SECURITAS HRVATSKA d.o.o., HIDRAULIKA PROMET d.o.o. i HIDRAULIKA KURELJA d.o.o..

Sustav termovizijske kamere na prikolici s terenskim vozilom može raditi autonomno na terenu do šest mjeseci bez potrebe za dodatnim napajanjima električnom energijom, s obzirom da je u prikolicu ugrađen sustav vlastitih baterija, agregata sa gorivim ćelijama te solarni paneli. Kameru je moguće podići na stup visine do osam metara, a postoji i mogućnost rada sustava do 12 sati bez prikolice na način da se postavi na teško dostupnom terenu na tronožac visine do tri metra. Prijenos slike se obavlja putem WIFI sustava, a prikaz je vidljiv na radnoj konzoli (tabletu) u vozilu ako je prikolica ili tronožac na području gdje nema GSM signala. Na lokacijama gdje postoji zadovoljavajući GSM signal slika se može prenositi u lokalni koordinacijski centar (LCC) kao i u nacionalni koordinacijski centar u Zagrebu (NCC).

Ukupna vrijednost nabavljenih sustava mobilne termovizije na prikolici s terenskim vozilima (bez policijskih obilježja) iznosi 23.913.300,00 kuna s PDV-om, od čega je 90%  financirano iz projekta ISF „Tehnička oprema za sigurnost i kontrolu vanjske granice EU“, a 10% iz nacionalnog proračuna.

Sustavi mobilne termovizije koristit će se u Policijskim upravama vukovarsko-srijemskoj,  brodsko-posavskoj, sisačko-moslavačkoj, splitsko-dalmatinskoj i dubrovačko-neretvanskoj.

Inače, u studenom 2019. godine isporučeno je 17 mobilnih termovizijskih kamera na prikolici s terenskim vozilima, koja je izradila ista zajednica ponuditelja, a u završnoj je fazi i projekt postavljanja osam stacionarnih termovizijskih sustava te ćemo tijekom ovog i idućeg  mjeseca uz vanjsku granicu imati ukupno 28 stacionarnih termovizijskih kamera.

Ispunjenje tehničkih uvjeta za priključenje Schengenu, čija je ponovljena evaluacija u studenom 2020. godine samo je još jednom potvrdila da je Hrvatska uistinu uspješno zatvorila sva područja schengenskog sporazuma.
 

Stranica