VIDEO: Njihova hrabrost i spremnost vinula ih je u svjetski vrh elitnih policijskih postrojbi – ATJ Lučko

„Danas je Hrvatska zemlja slobodnih ljudi, između ostalog, jer postoje ovakva mjesta kao što je Lučko gdje od prvog dana borave i uvježbavaju se hrabri ljudi, najhrabriji među nama“, istaknuo je ministar Božinović

FOTO: MUP RH

Danas, 7. rujna 2021.  godine, Antiteroristička jedinica Lučko obilježila je svoju 31. godišnjicu osnivanja. Uz potpredsjednika Vlade RH i ministra unutarnjih poslova dr.sc. Davora Božinovića te glavnog ravnatelja policije Nikole Miline, obilježavanju su prisustvovali članovi obitelji poginulih pripadnika, predstavnici Udruge ratnih pripadnika ATJ Lučko '90 te članovi kolegija ministra i ravnatelja policije.  

„Obilježavamo godišnjicu prve organizirane postrojbe i prve oružane formacije Republike Hrvatske, koja je štitila ustavni poredak, državni vrh i koja je svoju ratnu slavu zaslužila na svih hrvatskim ratištima. Nema gdje ove postrojbe nije bilo, i to uvijek na prvoj crti bojišnice. Više od 350 ljudi je, u ratnom razdoblju, prošlo kroz nju, 19 pripadnika je poginulo i umrlo, a 52 je ranjeno. Poginulim pripadnicima danas odajemo dužnu počast. Oni su naši heroji zato jer su dali život za nešto više i nešto veće od njih samih. Danas je Hrvatska zemlja slobodnih ljudi, između ostalog, jer postoje ovakva mjesta kao što je Lučko gdje od prvog dana borave i uvježbavaju se hrabri ljudi, najhrabriji među nama“, istaknuo je ministar Božinović.

Obilježavanje je započeo polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Spomen obilježju u spomen svim poginulim pripadnicima Jedinice. Vijence su prvi položili članovi obitelji poginulih i preminulih pripadnika u pratnji predsjednika Udruge ratnih pripadnika ATJ Lučko '90 Darka Lutringa i drugih pripadnika. Nakon polaganja vijenaca uslijedio je mirozov, a biskupski vikar za pastoral MUP-a i Redarstvenih službi fra Frano Musić izrekao je molitvu odrješenja.

Pripadnici ATJ Lučko, kroz demonstracijsku vježbu, pokazali su svoju spremnost, ali i novu opremu kojom raspolažu.

„Antiteroristička jedinica Lučko je ta postrojba koja je uvijek pozvana da rješava one situacije koje drugi ne mogu i zbog toga je ona specifična, jer se radi o najkompleksnijim i najizazovnijim zadaćama koje jedna postrojba može imati pred sobom. Svake godine pokazujemo ono novo što unosimo u redoviti standard opremanja, a danas su to blindirana navalna, interventna vozila koja su sam vrh u svijetu, kad govorimo o takvim tipovima vozila. Opremu nabavljamo jer slušamo naše policajce. Zato i jesmo tu. Od početka mandata ove Vlade uložili smo, i dalje ulažemo, značajna sredstva u hrvatsku policiju, koristeći dobrim dijelom i europske fondove. Ova vozila su iz europskih fondova i najveći dio opreme povlačimo upravo iz različitih mogućnosti koje nam pruža članstvo u Europskoj uniji. Samo za specijalnu policiju, u posljednje četiri godine, uložili smo više od 144 milijuna kuna i tim putem nastavljamo i dalje“, napomenuo je ministar Božinović te najavio nabavu tri višenamjenska helikoptera za Antiterorističku jedinicu Lučko.

„Taj postupak je pokrenut upravo kako bi bili na dispoziciji, ne samo za ovako složene operativno-taktičke zadaće kakve ste imali prilike vidjeti danas, već i za pomoć operativnim snagama cjelokupnog sustava civilne zaštite onda kad to zatreba“, zaključio je ministar Božinović.

Zapovjednik Antiterorističke jedinice Lučko Mate Bilobrk zahvalio se ministru na kontinuiranom ulaganju u ATJ Lučko te dodao: „Pratili ste nas kroz sve naše akcije, iz kojih se nikad se nismo vratili kao poraženi. S ogromnim iskustvom, koje smo stekli tijekom Domovinskog rata, prepoznati smo u Europi i svijetu jer smo mi jedina policija koja je prva krenula stvarati svoju domovinu i na tom tragu i danas promoviramo svoju domovinu gdje god jesmo“.

Antiteroristička jedinica Lučko ponos je Hrvatske i svih hrvatskih građana više od tri desetljeća. Hrabrost i spremnost pripadnika ove postrojbe vinuli su je u sam svjetski vrh elitnih policijskih postrojbi.  


Pisane vijesti | Obilježavanje godišnjica | Društvo i zajednica