Vlada prihvatila Prijedlog sporazuma o visini dodatka i dinamici isplate dodatka u osnovnoj plaći za policijske službenike

Slika ministar/vlada-18.12.jpg

Sporazumom o visini dodatka i dinamici isplate dodatka u osnovnoj plaći za policijske službenike postignuti su pomaci u poboljšanju materijalnih prava djelatnika 

FOTO: MUP

Danas, 18. prosinca 2019. godine, održana je 198. sjednica Vlade Republike Hrvatske. Dio dnevnog reda sjednice bio je Prijedlog zaključka o prihvaćanju Prijedloga sporazuma o visini dodatka i dinamici isplate dodatka u osnovnoj plaći za policijske službenike.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr.sc. Davor Božinović podsjetio je kako su kontinuiranim pregovorima između Sindikata policije Hrvatske, Nezavisnog sindikata djelatnika Ministarstva unutarnjih poslova te Sindikata državnih i lokalnih službenika sa Ministarstvom unutarnjih poslova u razdoblju od 9. lipnja 2017.  godine do sada postignuti pomaci u poboljšanju materijalnih prava djelatnika.

To se očituje na način da su povećani najniži koeficijenti policijskih službenika (onih srednje stručne spreme na 0,8 i 0,85), vraćen je dodatak od 2 i 4 % za višu i visoku stručnu spremu (koji su u prethodnom razdoblju neopravdano smanjeni), povećani su koeficijenti i većem broju djelatnika kriminalističke policije, pojedinim djelatnicima vraćen je beneficirani radni staž ukinut ili umanjen 2013. godine, osigurana su značajna sredstva kako bi se počela primjenjivati odredba o otpremninama policijskim službenicima a čija je primjena godinama odgađana te je sukladno zadnjim izmjenama Zakona o policiji po prvi put uvedena naknada za stanovanje policijskom službeniku raspoređenom u mjesto rada koje je preko 100 kilometara udaljeno od mjesta njegovog prebivališta ili na otoku.

Sporazumom se, također, utvrđuje visina dodatka i dinamika isplate dodatka za policijske službenike na način da se dodatak u osnovnoj plaći policijskih službenika raspoređenih na radna mjesta za koja je kao uvjet rasporeda propisana isključivo srednja stručna sprema isplaćuje po modelu 3+1+2%.

Tako će dodatak u osnovnoj plaći od 1. prosinca ove godine iznositi 3% sa isplatom u siječnju 2020.godine, od 1. lipnja 2020. godine uvećat će se za dodatnih 1% sa isplatom u srpnju 2020. godine, a od 1. siječnja 2021. godine uvećat će se za dodatnih 2% sa isplatom u veljači 2021. godine. Ukupna visina dodatka od 1. siječnja 2021. godine iznositi će 6,11 %.

Za ostale policijske službenike uvodi se dodatak u osnovnoj plaći od 3% od 1. rujna 2020. godine sa isplatom u listopadu 2020. godine.

Dodaci iz ovog Sporazuma obračunavat će se do stupanja na snagu novog sustava plaća u javnim službama i državnoj službi, odnosno novog sustava plaća policijskih službenika.

„Današnji Sporazum predstavlja kontinuitet rada ove Vlade i želje da se sukladno financijskim mogućnostima svim policijskim službenicima osim boljih uvjeta rada i opremljenosti osiguraju i bolje plaće“, zaključio je ministar Božinović.

Vlada Republike Hrvatske prihvatila je Prijedlog zaključka o prihvaćanju Prijedloga sporazuma o visini dodatka i dinamici isplate dodatka u osnovnoj plaći za policijske službenike. 

Pisane vijesti