Vodič službenog psa i kriminalistički tehničar razveselili djecu

Slika topvijesti/2011/lipanj/dramalj.jpg

U organizaciji Zaklade policijske solidarnosti u odmaralištu MUP-a u Dramlju od 21. do 30. lipnja boravilo je 63-oje djece policijskih službenika. Uz djecu, u Dramalj su doputovali i roditelji djece s posebnim potrebama, odgajateljice, medicinske sestre i animatorice. Djeca su se s radošću uključila u aktivnosti u raznim radionicama (likovne, plesne, sportske i novinarske), a za neplivače je bila organizirana i škola plivanja. Djeca su plovila brodom do Šila na otoku Krku, a na Krku su razgledali i špilju Biserujku. U obližnjoj Crikvenici posjetili su i akvarij s jadranskim i tropskim ribama. Djeci su u posjetu bile i zvijezde showa Hrvatska traži zvijezdu - Bojan Jambrošić i Marcela Oroši. Djeca članovi novinarske radionice dokazali su se čestim objavama fotografija i kratkih tekstova na Facebook stranici Zaklade policijske solidarnosti.

Jučer su djecu posjetili Denis Jelenčić - vodič službenog psa za otkrivanje eksploziva i Miljenko Brletić - kriminalistički tehničar. Mlađa publika oduševljeno je pratila pokaznu vježbu otkrivanja uzorka eksploziva. Denisu Jelenčiću postavili su mnoga pitanja o obuci, poslu i zajedničkom životu s  „četveronožnim policajcem“ belgijskim ovčarom po imenu Ir. Dječja pitanja su bila vrlo detaljna, pa ih je primjerice zanimalo: koliko traje obuka psa, može li isti pas otkriti i drogu i eksploziv, što utječe na vrijeme potrebno psu za pronalazak eksploziva, da li pas ide kući s vodičem, kada pas ide u mirovinu, kolika mu je mirovina itd. Vidjelo se da su u spomenutom druženju uživala i djeca i belgijski ovčar Ir.

Predstavljen kao „CSI - stručnjak“ djeci je Miljenko Brletić pokazao terensku opremu koju krim-tehničar koristi pri obavljanju očevida. Na opće zadovoljstvo djece, odrađeno je daktiloskopsko izuzimanje otisaka prstiju i dlanova, a poneki su i sami „umrljali“ sebe i bližnje sivim argentorat praškom i „skidali“ otiske prozirnom DKT folijom.

Na kraju druženja djeca su se za uspomenu skupno fotografirala, ali naravno da sve to nije moglo proći bez fotkanja s Irom, službenim psom za otkrivanje eksploziva.



Pisane vijesti