Zajednički interes i zajedničke snage

Slika /topvijesti/2019/OZUJAK/radni%20sastanak.jpg

Na radnom sastanku raspravljen je Pravilnik o načinu provedbe zaštitnih mjera zabrane približavanja, uznemiravanja ili uhođenja žrtve nasilja u obitelji te mjere udaljenja iz zajedničkog kućanstva, a za kojeg je završen postupak e-Savjetovanja.

Danas je u Ministarstvu unutarnjih poslova održan radni sastanak predstavnika MUP-a, Pravobraniteljica te nevladinih organizacija koje se bave zaštitom od nasilja u obitelji te pružaju pomoć žrtvama.

Raspravna tema sastanka, na kojem je pored ministra Davora Božinovića sudjelovao i glavni ravnatelj policije Nikola Milina sa suradnicima, bio je Pravilnik o načinu provedbe zaštitnih mjera zabrane približavanja, uznemiravanja ili uhođenja žrtve nasilja u obitelji te mjere udaljenja iz zajedničkog kućanstva, a za kojeg je završen postupak e-Savjetovanja. Iako je prvenstveni cilj bio zajednički prokomentirati sugestije pristigle tijekom e-Savjetovanja navedenog Pravilnika, ministar Božinović pozvao je sve prisutne da iznesu svoju ocjenu dosadašnjeg rada s Ministarstvom unutarnjih poslova, ali i moguća unaprjeđenja ili probleme s kojima se u svakodnevnom radu susreću.

I Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak, Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević, predstavnica Ženske sobe dr. sc. Maja Mamula, te prim.dr. Domagoj Štimac iz  Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba te predsjednica Hrabrog telefona Hana Hrpka, odreda su pohvalili svoju dosadašnju suradnju s Ministarstvom unutarnjih poslova te napredak koji MUP ulaže u suzbijanje nasilja u obitelji, ali i nasilja nad drugim ranjivim skupinama. Također je pohvaljena suradnja i napori koje u edukaciju policijskih službenika ulaže Policijska akademija kroz provođenje svojih kurikularnih programa.

Kroz konstruktivnu raspravu došlo se do saznanja kako postoji prostor daljnje suradnje u ostvarivanju zajedničkih ciljeva, a to su prvenstveno suzbijanje i prevencija nasilja u obitelji, neposredna suradnja prilikom pomoći individualnim žrtvama nasilja, ali i podizanja svijesti javnosti o problematici ovo vrste nasilja, a koje nas okružuje. Spomenute su neke konkretne inicijative koje će u budućnosti, kroz provođenje projekata ali i znanstvena istraživanja, biti konkretizirane.

Pravobraniteljica Višnja Ljubičić posebno je naglasila kako podržava osnaživanje linija rada osoba specijaliziranih za obiteljsko nasilje jer je itekako upoznata koliko veliki opseg posla policija obavlja. Navedeno jačanje broja osoba osposobljenih za rad po ovoj problematici podržala je i pravobraniteljica Pirnat Dragičević te istaknula blagu kaznenu politiku sudova te njihovo izbjegavanje izricanja zaštitnih mjera koje policija predlaže.   

Prisutni i nadalje, unatoč slučajevima senzacionalističkog izvještavanja o nasilju koje osuđuju, smatraju kako javnost treba izvješćivati o slučajevima nasilja, ali je potrebno iznaći način kojim se štiti žrtva, a potiče javna osuda nasilja te uključivanje relevantnih institucija u jačanje zaštite žrtve. 
Svi prisutni uključili su se u komentiranje sugestija pristiglih tijekom e-Savjetovanja Pravilnika o načinu provedbe zaštitnih mjera zabrane približavanja, uznemiravanja ili uhođenja žrtve nasilja u obitelji te mjere udaljenja iz zajedničkog kućanstva te su se usuglasili oko teksta Pravilnika koji će ići u daljnju proceduru donošenja.

Pisane vijesti | Kaznena djela i zakon