Zaključci Radne skupine o izjavama policajca Nenada Šipušića

Slika topvijesti/godina2010/studeni/pressica04.jpg

Ekspertna Radna skupina je formirana 19. listopada 2010. godine, odlukom glavnog ravnatelja policije, Olivera Grbića, pri Ravnateljstvu policije, sa ciljem izrade stručne analize postupanja policijskog službenika PU zagrebačke, Nenada Šipušića u radu s građaninom, davateljem sigurnosno relevantnih obavijesti vezanih za predmet

Na današnjoj izvanrednoj konferenciji za medije, održanoj u 13 sati u amfiteatru Ravnateljstva policije, izneseni su  zaključci Radne skupine vezani za izjavu policajca Nenada Šipušića u slučaju Pukanić-Franić.          

Ekspertna Radna skupina je formirana 19. listopada 2010. godine, odlukom glavnog ravnatelja policije, Olivera Grbića, pri Ravnateljstvu policije, sa ciljem izrade stručne analize postupanja policijskog službenika PU zagrebačke, Nenada Šipušića u radu s građaninom, davateljem sigurnosno relevantnih obavijesti vezanih za predmet kriminalističkog istraživanja teškog ubojstva pok. Ive Pukanića i Nikole Franića, počinjenog dana 23. listopada 2010. godine.

Ciljevi ove analize, postavljeni su u sferi utvrđivanja činjenica o tome:

  • bi li prosljeđivanje dobivene informacije od Amira Mafalanija, da će se „nešto veliko dogoditi u centru grada“, „da će nekoga ubiti“ , moglo dovesti do zaključka da će biti počinjeno ubojstvo upravo Ive Pukanića i Nikole Franića, uzimajući pri tome u obzir i sve druge operativne informacije kojima je policija u to vrijeme raspolagala te
  • bi li naknadno podnošenje operativnog izvješća o kontaktu sa Amirom Mafalanijem i informacijama dobivenim od njega, a nakon počinjenog ubojstva, pridonijelo bržem i učinkovitijem vođenju kriminalističkog istraživanja te eventualno omogućilo prikupljanje veće količine dokaza u odnosu na one koji su u postupku pribavljeni.

Analiza je učinjena temeljem raspoloživih saznanja:

  • uvidom u dokumentaciju spisa kriminalističkog istraživanja spomenutog kaznenog djela teškog ubojstva,
  • usporedbom činjenica i saznanja proisteklih iz kriminalističkog istraživanja te  nastalih i zabilježenih u tijeku sudskog postupka, a posebice onih koje se  odnose na iskaz policijskog službenika Nenada Šipušića, s činjenicama iz krim. obavještajne analitike i rezultatima analize podataka o ostvarenom telekomunikacijskom prometu te informacijama iz otvorenih izvora i drugog relevantnog materijala.

Rezultati rada i učinjene ekspertne analize sadrže činjenice iz kojih proizlazi da:

  • nije izvjesno da bi prosljeđivanje informacije od Amira Mafalanija dovelo do zaključka da će biti počinjeno upravo ubojstvo Ive Pukanića i Nikole Franića,
  • naknadno podnošenje operativnog izvješća o informacijama dobivanim od

Amira Mafalanija, a nakon počinjenog ubojstva, ne bi pridonijelo bržem i učinkovitijem vođenju kriminalističkog istraživanja, odnosno prikupljanju veće količine dokaza u odnosu na već raspoložive.  

Međutim, utvrđeno je da su izjave policajca Nenada Šipušića, koju je dao istražiteljima tijekom kriminalističke obrade u povodu Pukanićeva ubojstva i koju jedao prilikom svjedočenja na sudu, u bitnim elementima različite.

Također, u ponašanju policijskog službenika Nenada Šipušića, u pogledu raspolaganja potencijalno kriminalističko-obavještajno korisnim podatkom, utvrđeni su elementi koji ukazuju na neprimjereno i nepropisno postupanje u smislu odredbi tada važećih propisa, u prvom redu Zakona o policiji, Pravilnika o načinu policijskog postupanja i Metodoloških uputa o kriminalističko-obavještajnoj djelatnosti policije. Sukladno tome, na prijedlog nadležnog rukovoditelja, protiv policijskog službenika Nenada Šipušića pokrenut će se disciplinski postupak pred nadležnim Disciplinskim sudom, zbog teže povrede službene dužnosti.

Izvješće radne skupine dostavit će se glavnom ravnatelju policije te nadležnom Državnom odvjetništvu slijedom njihovog zahtjeva te bi to moglo biti podloga za koordinativni sastanak policije i nadležnog državnog odvjetništva, u slučaju potrebe i zahtjeva za eventualnu provedbu novih izvida kaznenih djela za koje se progon poduzima po službenoj dužnosti.



Pisane vijesti