Zamjenik glavnog ravnatelja Dražen Vitez na Rimskom forumu

Slika topvijesti/2017/prosinac/rim_mala.jpg

Zamjenik glavnog ravnatelja policije Dražen Vitez sudjeluje na petom po redu Rimskom forumu, koji se održava u Rimu, od 12. do 13. prosinca. 

Zamjenik glavnog ravnatelja policije Dražen Vitez sudjeluje na petom po redu Rimskom forumu, koji se održava u Rimu, od 12. do 13. prosinca.

Ove godine središnja tema foruma je „Zajednički istražni timovi i interoperabilnost (interkonekcija) informacijskih sustava, odnosno baza podataka - kao alata najboljih praksi kod suzbijanja pojavnih oblika kriminaliteta koje izazivaju najveću društveni zabrinutost“. Šefovi policija su se osvrnuli i na problematiku organiziranog kriminaliteta, nezakonitih migracija i terorizma.

U svojem izlaganju zamjenik Vitez naglasio je neophodnost zajedničkog i još uvezanijeg djelovanja policija na europskoj i na regionalnoj razini. Posebno je istaknuo mogućnosti koje će policijama stajati na raspolaganju kad optimalno zaživi koncept interoperabilnosti informacijskih sustava i baza podataka te kada se više budu koristili postojeći alati policijske suradnje kao što su zajednički istražni timovi. Interoperabilnost informacijskih sustava na razini EU svakako čini kvalitativan iskorak i osnažuje sposobnost svih tijela zemalja EU u borbi protiv organiziranog i ozbiljnog kriminaliteta te terorizma. Time se jača ne samo sigurnost granica, već i unutarnju sigurnost u zemljama članicama odnosno Europskoj uniji, istaknuo je zamjenik Vitez.

Zaključno je kazao da će se zajednički cilj postići isključivo izgradnjom međusobnog povjerenja, zajedničkim zalaganjem, dosljednošću u provedbi zakona i transparentnim postupanjem.

Rimski forum je inicijativa talijanske policije koja okuplja šefove policija, a kojim predsjeda čelnik talijanske policije, od 2015. godine glavni ravnatelj policije i direktor za javnu sigurnost Talijanske Republike Franco Gabrielli.

Forum je osnovan 2013. godine, a prvi je održan u Beogradu, drugi je uz suorganizaciju i potporu Europola održan u Den Haagu, a posljednja dva Foruma, 2015. i 2016. godine, održana su u Rimu.

Forum okuplja šefove policija Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Grčke, Makedonije, Moldavije, Crne Gore, Rumunjske, Srbije, Slovenije i Mađarske, a podržavaju ga međunarodna tijela i organizacije kao što su Interpol, Europol, i SELEC.



Pisane vijesti