Ženama MUP-a sretan Dan žena!

Slika /A1_WEB_ILUSTRACIJE/dan%20zena.jpg

Ovom prilikom svim kolegicama, ženama MUP-a RH, želimo sretan njihov dan, Dan žena!  

Foto: MUP RH

Pogledajte prigodni VIDEO

Davne 1970. godine zaposlene su prve žene u hrvatskoj policiji. Bile su to Mersija Grujić i Nada Iveković.  Žene u to vrijeme nisu imale priliku upisati redovnu srednju policijsku školu jer su primali samo muškarce. Prijem u policiju za žene moguć je bio samo kroz pohađanje temeljnog policijskog tečaja ili kroz postignuto visokoškolsko obrazovanje.
 
Osamostaljenjem Republike Hrvatske dolazi do izjednačavanja prava žena i muškaraca - žene stječu jednake uvjete i mogućnosti za prijem u policiju kao i muškarci, a time dolazi do povećavanja udjela žena u hrvatskoj policiji na svim razinama.
Zastupljenost žena u Ministarstvu unutarnjih poslova kontinuirano raste, od 13 posto 2009. godine, više od 16 posto 2011. godine, da bi konačno 2015. godine zastupljenost žena prešla 17 posto.

Godina 2018. završila je sa zastupljenošću od 18,02 posto žena policijskih službenica, od čega ih je 10,54 posto na rukovodećim mjestima. Za naglasiti je da 44 posto žena iz Ministarstva ima višu ili visoku naobrazbu. Uzevši u obzir činjenicu da su među ovogodišnjim novim polaznicima Policijske akademije žene zastupljene sa 30 posto, za pretpostaviti je daljnji porast zastupljenosti žena u policiji.

Ovom prilikom svim kolegicama, ženama MUP-a RH, želimo sretan njihov dan, Dan žena!

Prigodni video možete pogledati OVDJE
 

Stranica | Društvo i zajednica