Zlouporaba položaja i ovlasti, krivotvorenje službene isprave i pogodovanje vjerovnika

Slika ILUSTRACIJE/novac1.jpg

U srijedu, 10. kolovoza, policijski službenici Policijske uprave koprivničko-križevačke dovršili su kriminalističko istraživanje nad troje hrvatskih državljana (rođ. 1954., 1960 i 1951. g.) radi sumnje u počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, krivotvorenje službene isprave i pogodovanje vjerovnika

U srijedu, 10. kolovoza, policijski službenici Policijske uprave koprivničko-križevačke dovršili su kriminalističko istraživanje nad troje hrvatskih državljana (rođ. 1954., 1960 i 1951. g.) radi sumnje u počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti,  krivotvorenje službene isprave i pogodovanje vjerovnika.

Postoji osnovana sumnja da je prvoosumnjičeni u vremenskom razdoblju od 2007. do 2009 god. kao direktor i odgovorna osoba tvrtke iz Đurđevca osobno potpisao i ovjerio 191 putni nalog unijevši neistinite podatke čime je oštetio tvrtku za oko 236.350 kuna. Nadalje je s ciljem stjecanja protupravne imovinske koristi za tvrtku  iz Bjelovara  tijekom prosinca 2009 god. na poticaj drugo osumnjičenog naložio isplatu šest računa iako usluge po navedenim računima nisu bile izvršene, navedeno je učinio uz prethodni dogovor sa treće osumnjičenim koji je u svojstvu odgovorne osobe u tvrtki iz Đurđevca supočinio zlouporabu položaja i ovlasti. Tijekom prosinca 2009.god. prvoosumnjičeni je ovjerio radove u teretnim listovima kao istinite a koje je treće osumnjičeni predao u tvrtku iz Bjelovara radi isplate faktura, tom prilikom oštetivši tvrtku iz Đurđevca za iznos od 452.980 kuna.Također je prvoosumnjičeni tijekom 2009 god. zlorabio položaj direktora i odgovorne osobe tvrtke iz Đurđevca, te odobrio isplatu 19 fiktivnih putnih naloga na ime treće osumnjičenog navodeći ga da krivotvori navedene putne naloge, te je tom prilikom prvo osumnjičeni stekao ukupan iznos od 25.922 kuna. Prvo osumnjičeni je također tijekom 10. 11. i 12. mjeseca 2009. god. odobrio isplatu fiktivnih naloga na ime treće osumnjičenog te mu pribavio iznos od 2.900 kuna.

Također se osnovano sumnja da je prvoosumnjičeni kao direktor i odgovorna osoba tvrtke iz Đurđevca od prosinca 2009. god. do veljače 2010.god. oštetio državni proračun RH za iznos od 3.493.019,53 kuna a način što je u uvjetima blokade računa tvrtke iz Đurđevca izvršio za isti iznos obračunska plaćanja tvrtki iz Bjelovara pogodujući istu na račun ostalih vjerovnika i državnog proračuna čija su potraživanja također ranije dospjela.

Ukupna materijalna šteta iznosi 4.211.171,66 kn.  od kojeg iznosa se na tvrtku iz Đurđevca odnosi iznos materijalne štete od 718.152,00 kuna, dok je za ostatak oštećen državni proračun.         

Poradi sumnje u počinjenje kaznenih djela Zlouporabe položaja i ovlasti, Krivotvorenje isprava i Pogodovanje vjerovnika osumnjičenici su jučer, 10. kolovoza dovedeni Istražnom sucu Županijskog suda u Varaždinu, Stalna služba u Koprivnici, koji je odredio 48 – satno zadržavanje za prvo i drugo osumnjičenog dok je treće osumnjičeni pušten.



Pisane vijesti