Prijedlog Zakona o zaštiti novčarskih institucija i prijedlog Pravilnika o uvjetima i načinu provedbe tehničke zaštite (28.05. - 28.06.2013.)

Slika SAVJETOVANJE/2013/zozni/zakon02.jpg

Zadnjih nekoliko mjeseci Ministarstvo unutarnjih poslova intenzivno je radilo na izradi prijedloga Zakona o zaštiti novčarskih institucija. Stupanjem na snagu ovog Zakona prestaje važiti Zakon o minimalnim mjerama zaštite u poslovanju s gotovim novcem i vrijednostima (NN 173/03) i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o minimalnim mjerama zaštite u poslovanju s gotovim novcem i vrijednostima (NN 150/05).

Ovim zakonom propisuje se zaštita osoba i to svih onih koje se zateknu pri novčarskom poslovanju u novčarskim institucijama, a to su prije svega službenici novčarske institucije, stranke (građani) i zaštitari. Zakonskim rješenjima želi se smanjiti rizik i povećati zaštitu osoba u novčarskim institucijama, što se postiže njihovom neposrednom zaštitom ili posredno, zaštitom njihove imovine.

Izrađen je i prijedlog Pravilnika o uvjetima i načinu provedbe tehničke zaštite kojim se  uređuju uvjeti i način obavljanja poslova tehničke zaštite pravnih osoba i obrta koje imaju odobrenje za obavljanje djelatnosti tehničke zaštite, fizičkih osoba koje imaju dopuštenje za obavljanje poslova tehničke zaštite – zaštitara - tehničara, te obveze korisnika tehničke zaštite.

Ministarstvo unutarnjih poslova, u cilju transparentnosti rada i uključivanja zainteresiranih javnosti u postupcima donošenja zakona, propisa i drugih podzakonskih akata, javno objavljuje nacrt prijedloga Zakona o zaštiti novčarskih institucija i Pravilnik o uvjetima i načinu provedbe tehničke zaštite kako bi se zainteresirane javnosti mogle svojim prijedlozima, kritikama i primjedbama uključiti u izradu.

 

  • Prijedlog Zakona o zaštiti novčarskih institucija možete pročitati ovdje.
  • Prijedlog Pravilnika o uvjetima i načinu provedbe tehničke zaštite možete pročitati ovdje.

 

Javna rasprava započinje u utorak, 28. svibnja 2013. i traje 30 dana, odnosno do petka, 28. lipnja 2013. godine.

U tom razdoblju zainteresirana javnost i svi izravni sudionici u provedbi Zakona i Pravilnika imaju mogućnost uputiti svoje prijedloge i primjedbe na sljedeći način:

  • prijedlozi i primjedbe na prijedlog teksta Zakona o zaštiti novčarskih institucija ispunjavanjem Obrasca i slanjem na adresu e-pošte: savjetovanje@mup.hr

 

  • prijedlozi i primjedbe na prijedlog teksta Pravilnika o uvjetima i načinu provedbe tehničke zaštite ispunjavanjem Obrasca i slanjem na adresu e-pošte: savjetovanje@mup.hr

 

Za svoje prijedloge i primjedbe molimo koristite priložene obrasce. 

Zahvaljujemo unaprijed na svim primjedbama i prijedlozima!

Nakon završenog internetskog savjetovanja, sve pristigle primjedbe objavit ćemo na internetskoj stranici MUP-a RH.