Hrvatska je sigurna i poželjna turistička destinacija

Slika topvijesti/2011/travanj_2011/turizam04.jpg

Pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva turizma i Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske u Hotelu Olympia u Vodicama danas je završena prva regionalna konferencija „Turizam i sigurnost“, u organizaciji Udruge hrvatskih menadžera sigurnosti. Na konferenciji su stručnjaci iz područja turističke industrije i kompetentni menadžeri sigurnosti  raspravljali o pitanjima sigurnosti turista. Cilj konferencije je razviti sigurnosti u turizmu kao dio standardne turističke ponude.

Glasnogovornik MUP-a Krunoslav Borovec govorio je o pojavama koje ugrožavaju sigurnost turista s posebnim osvrtom na fenomenologiju kriminaliteta.

- U 2009. godini u prometu je smrtno stradalo 50 stranaca, a 2010. njih 26 – rekao je Borovec i dodao kako se najviše prometnih nesreća događa u dane vikenda u vrijeme turističkih smjena na autocestama A1, A3 i A6.  

- Strani turisti su žrtve utapanja, naleta plovila na kupače, sudara plovila, nasukavanja ili stradaju zbog avanturizma. Tijekom 2010. zabilježena su 402 takva događaja u kojima je 26 osoba smrtno stradalo, 92 je zadobilo teške tjelesne ozljede, a 284 lakše tjelesne ozljede – rekao je Krunoslav Borovec.

Na kraju je zaključio kako je Republika Hrvatska izuzetno sigurna, a time i poželjna turistička destinacija, ali da postoje mogućnosti da se najznačajnije ugroze (stradanja u prometu, stradanja na moru i kriminalitet) ciljanim projektima dodatno smanje.

Na dvodnevnoj konferenciji, između ostalog, bilo je riječi o menadžmentu sigurnosti u turističkoj industriji i o sigurnosti kao činitelju motivacije suvremenih turista. Na okruglom stolu sudionici su obrađivali sljedeće teme: Hrvatska – sigurno turističko odredište, Percepcija turističke usluge – turističke destinacije i Održivi razvoj- sigurnost kao sastavnica standardne turističke ponude.

Važnost sigurnosti stranih  turista MUP je  prepoznao još 2006. godine, kada je pokrenuo projekt „Sigurna turistička sezona“. Projekt se sastoji od boravka stranih policijskih službenika u priobalnim policijskim upravama iz država čiji građani čine najbrojnije goste na Jadranu. Strani policijski službenici službu obavljaju u svojim odorama i bez naoružanja te za vrijeme svog angažmana nemaju policijske ovlasti. Zadaće obavljaju u zajedničkim ophodnjama s hrvatskim kontakt-policajcima, a cilj je ostvarivanje direktnog kontakta sa svojim državljanima na turističkom boravku u Hrvatskoj. Prošle je godine na Jadranskoj obali boravilo 60 stranih policajaca iz Austrije, Francuske, Mađarske, Češke, Slovačke, SR Njemačke i  Poljske.



Pisane vijesti