Ministarstvo unutarnjih poslova i poslodavci dogovorili jednostavnije i brže izdavanje dozvola za strane radnike povratnike

U sljedećim danima dostaviti će se detaljne upute za prijave za radnike povratnike policijskim upravama kao i poslodavcima

Zagreb, 16. prosinac 2022. - Odmah nakon završetka turističke sezone nastavljen je zajednički rad Ministarstva unutarnjih poslova RH i poslodavaca kako bi se ubrzalo i olakšalo izdavanje radnih dozvola za strane radnike. Osnovana je operativna skupina između poslodavaca u turizmu i ugostiteljstvu te HZZ i MUP-a koja je u kratkom roku osmislila rješenje  koje će značajno pojednostaviti procedure za izdavanje dozvola za takozvane radnike povratnike.

U tu svrhu pripremljena je uputa za policijske uprave i policijske postaje kao i preporuke za poslodavce za pravilno podnošenje zahtjeva, a kako bi se cijeli postupak olakšao na zadovoljstvo obje strane.
 
U sljedećim danima dostavit će se detaljne upute za prijave za radnike povratnike policijskim upravama kao i poslodavcima.

Također, 12. siječnja 2023. godine bit će održana radionica na kojoj će se poslodavcima detaljno objasniti model izdavanja dozvola kao i načini pravilnog podnošenja zahtjeva. 
 
Dodatno, u tijeku je ispitivanje mogućnosti za nadogradnju aplikacije HZZ-a na način da se kroz aplikaciju omogući provjera  statusa postupka – je li zahtjev obrađen, kada je izdana radna dozvola i ostale informacije. 
 
Ovaj način suradnje i komunikacije između javnog i privatnog sektora pokazao je odlične rezultate te može biti ogledni primjer efikasne i kvalitetne komunikacije koja rezultira rješenjima koja s jedne strane rasterećuju djelatnike MUP-a, a s druge strane osiguravaju kvalitetan odgovor za probleme na tržištu rada. 
 
Naše ministarstvo je u kratkom roku od inicijative ostvarilo dijalog s predstavnicima poslodavaca u turističkom sektoru, a kako bi se ubrzao i pojednostavio postupak izdavanja dozvola za boravak i rad, posebice za sezonske radnike koji u RH nekoliko sezona uzastopno. Dogovorenim konkretnim mjerama zadovoljni su i poslodavci i naše Ministarstvo i to je put kojim ćemo nastaviti daljnju suradnju. Prva sljedeća takva prilika je već njihovo uključivanje u izradu nove Imigracijske politike RHistaknuo je potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar unutarnjih poslova, Davor Božinović.

 „Ovakav dijalog između MUP-a i poslodavaca je odličan primjer kvalitetne i efikasne suradnje koja vrlo konkretno pomaže poslodavcima i radnicima. U kratkom roku smo olakšali kontinuirano zapošljavanje stranih radnika  koji su se ranijih godina dokazali kao kvalitetni radnici. Ovim promjenama će se poslodavcima olakšati priprema za turističku sezonu“, istaknula je glavna direktorica HUP-a, Irena Weber.
 
Zahvaljujemo MUP-u na suradnji koju smo u ove godine, kao i prošle, počeli na vrijeme kako bi spremni dočekali iduću turističku sezonu. Poslodavci su iznijeli svoje probleme i prijedloge, a MUP je u najkraćem roku napravio kvalitetne iskorake. Dogovorili smo da ćemo i dalje nastaviti sa zajedničkom suradnjom kako bi dodatno unaprjeđivali cjelokupan sustav“, poručio je direktor Hrvatske udruge turizma, Veljko Ostojić. 

Pisane vijesti | Suradnja | Društvo i zajednica