Potpredsjednik Vlade Božinović na primopredaji vozila s policijskim obilježjima iz kontingenta 492 vozila

Samo ove godine, u Ministarstvu unutarnjih poslova, nabavili smo oko 1000 novih vozila, rekao je potpredsjednik Vlade Božinović

FOTO: MUP RH

Danas, 15. prosinca 2022. godine, na Policijskoj akademiji održano je svečano preuzimanje vozila s policijskim obilježjima iz kontingenta 492 vozila nabavljenih putem operativnog i financijskog leasinga. Uz potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova dr. sc. Davora Božinovića, primopredaji su nazočili glavni ravnatelj policije Nikola Milina, pomoćnik glavnog ravnatelja policije Dragan Tokić,  načelnik Policijske akademije Josip Ćelić, zamjenica načelnika Policijske akademije Mirjana Abramović te načelnik Sektora prometne tehnike Zrinko Topić.

Kako bi policijski službenici učinkovito i kvalitetno obavljali svakodnevne policijske poslove u skladu sa zahtjevima vremena i suvremenim izazovima sigurnosti, pitanje njihovog opremanja bio je i ostao prioritet Ministarstva unutarnjih poslova, koje već dulji niz godina kontinuirano obnavlja vozni park novim vozilima koja se nabavljaju putem operativnog ili financijskog leasinga.

„Tijekom ove godine proveden je otvoreni postupak javne nabave za 492 vozila putem operativnog i financijskog leasinga na razdoblje od pet, odnosno četiri godine, ovisno o vrsti i opremi vozila u ukupnom iznosu od 142.153.157,00 kuna s uključenim PDV-om i posebnim porezom na motorna vozila. Radi se o ukupno 175 osobnih policijskih vozila, 64 vozila za prijevoz uhićenih osoba, tzv. „marice“, 164 vozila za prijevoz policijskih službenika, 10 vozila za prijevoz opasnih tvari (ADR vozila), 10 vozila za prijevoz tereta, 15 vozila za prijevoz pasa te 50 operativnih vozila za potrebe Ravnateljstva civilne zaštite, koja će biti isporučena sredinom iduće godine. Danas kreće isporuka prvih 175 vozila s policijskim obilježjima u limuzinskoj izvedbi koja će zamijeniti vozila Citroën C-Elysée kojima ističe leasing, odnosno najam“, objasnio je načelnik Sektora prometne tehnike Zrinko Topić.
 
Radi se o osobnim vozilima s policijskim obilježjima marke Ford Focus Connected 1.5 EcoBlue u limuzinskoj izvedbi nabavljenih putem operativnog leasinga u listopadu 2022. godine. Osim policijskih obilježja, vozila imaju i ugrađenu najsuvremeniju svjetlosno-zvučnu i komunikacijsku MOTOROLA TETRA opremu, prvenstveno radi sigurnosti i vidljivosti policijskih službenika.

Nabavljena vozila nove generacije opremljena su diesel motorom snage 88 KW te automatskim mjenjačem što će povećati komfor policijskih službenika, a kao iskorak u tehnološkom smislu je i potpora za zadržavanje vozila u voznom traku, sustav pomoći kočenja prije sudara, grijanje prednjih sjedala, LED svjetla, kao i set unutarnjih zračnih jastuka za sigurnost policijskih službenika.

Ministarstvo unutarnjih poslova će za navedena vozila, kroz najam od četiri godine, izdvojiti ukupno 26.799.144,00 s PDV-om i PPMV-om (posebni porez na motorna vozila).

I ova nova vozila idu u raspodjelu svim policijskim upravama i službama Ravnateljstva policije u Ministarstvu te će povećati operativnost i sigurnost policijskih službenika i građana pri obavljanju svakodnevnih policijskih zadaća.

Na zanavljanje voznog parka Ministarstva unutarnjih poslova, osvrnuo se potpredsjednik Vlade i ministar Božinović: „Na početku mandata smo materijalno-statusna pitanja hrvatske policije stavili u vrh naših prioriteta i to nije floskula, to je nešto na čemu radimo stalno, kontinuirano i gdje pokazujemo rezultate. Ono što je također karakteristika naših nabava unutar sustava MUP-a jest to da od prvog dana osluškujemo što o opremi imaju za reći policajci, odnosno kakva im je oprema potrebna. Razgovaramo s rukovoditeljima i na tome temeljimo sve naše postupke javnih nabava za potrebe hrvatske policije. Samo ove godine, u Ministarstvu unutarnjih poslova, nabavili smo oko 1000 novih vozila. To je nešto na što smo pred kraj godine naročito ponosni, kad pogledamo unazad, jer ispunjavamo ono zbog čega smo tu, a to je da stvorimo hrvatskoj policiji najbolje moguće uvjete“.

Podsjećamo, u lipnju na Policijskoj akademiji isporučeno je prvih 50 vozila s policijskim obilježjima marke Škoda Octavia Combi 2.0TDI DSG iz kontingenta 522 vozila za policiju. Svih 522 vozila su od kolovoza u operativnoj primjeni diljem RH.

I ovom nabavom, Ministarstvo unutarnjih poslova pokazalo je kako se posvećuje potrebama svih rodova policije i pritom koristi i pomoć europskih fondova, a sve s jednim ciljem - veća operativnost rada policije i smanjenje troškova održavanja vozila. 

„Mi smo s jednim kvalitetnim angažmanom svih sastavnica Ministarstva unutarnjih poslova postigli tu razinu, taj standard da nakon ovoga može biti samo bolje, a optimizam temeljimo na tome da će u sljedećem višegodišnjem financijskom okviru MUP-u iz europskih fondova biti dostupno oko 450 milijuna eura. Perspektive su tu, one su jasne i samo je pitanje naše organizacije i znanja i mislim da smo tu pokazali kako sve to realiziramo i provedemo u praksi. Dakle, postavili smo standarde i u dinamici i u kvaliteti nabave - da hrvatski policajac više ne koristi opremu koja je neadekvatna, koja je stara, od koje ima bolje - to jednostavno nije način na koji vodimo MUP i na tom tragu ćemo nastaviti sve ono što radimo i ubuduće“, zaključio je ministar Božinović. 

Pisane vijesti | Nabava | Promet i vozila