50. sjednica Vlade RH: potpredsjednik Vlade i ministar Božinović o aktivnostima Stožera civilne zaštite

Slika /2021/03/ministar- vlada- 25.3.2021..jpg

Ministar Božinović, na današnjoj sjednici Vlade, pojasnio je nove odluke Stožera civilne zaštite kojima se pooštravaju postojeće mjere u četiri županije

FOTO: Vlada RH

Danas, 25. ožujka 2021. godine, održana je 50. sjednica Vlade Republike Hrvatske. Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović izvijestio je o aktivnostima Stožera civilne zaštite.

Od zadnje sjednice Vlade, a zbog pogoršane epidemiološke situacije, Stožer civilne zaštite donio je četiri odluke na prijedlog županijskih stožera, kojima se, od 25. ožujka, pooštravaju postojeće mjere.
 
Radi se o županijskim stožerima Primorsko-goranske, Karlovačke, Zagrebačke, ali i Dubrovačko-neretvanske županije, u kojoj su mjere proširene na područje cijele županije, odnosno na gradove Metković, Ploče i Opuzen te općine Pojezerje, Slivno, Kula Norinska i Zažablje.
 
U Dubrovačko-neretvanskoj županiji, produljene mjere prvenstveno se odnose na ograničenje broja osoba na javnim događanjima i okupljanjima te obustavu rada ugostiteljskih objekata, osim onih iz skupina „Hoteli“, „Kampovi, „Učenički i Studentski domovi“, a dozvoljena je dostava hrane, pića, napitaka i slastica uz pridržavanje  epidemioloških mjera.
 
„Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donio je i dvije upute vezane uz mjere za pripremu turističke sezone, kojima je propisana obveza stupanja u kontakt s turističkim zajednicama s njihova područja te poduzimanje potrebnih mjera i aktivnosti kako bi njihovo područje bilo epidemiološki sigurna destinacija“, istaknuo je ministar Božinović te dodao kako će, u suradnji sa županijskim epidemiolozima te sukladno njihovoj procjeni, županijski stožeri Stožeru civilne zaštite Republike Hrvatske predlagati privremeno uvođenje dodatnih epidemioloških mjera.
 
Što se druge upute tiče, ona se odnosi na provedbu pojačanih nadzora, pridržavanje epidemioloških mjera, a naglašeno je da posebnu pozornost treba obratiti na nedopuštena okupljanja i propisan način rada ugostiteljskih objekata u uvjetima epidemije te kršenja propisanog radnog vremena. Zbog toga su u obvezi uspostaviti koordinaciju Ravnateljstva civilne zaštite s policijskim upravama i Državnim inspektoratom.

Provođenje nadzora

Inspektori Ravnateljstva civilne zaštite i policija proveli su 18.802 nadzora poslovnih subjekata i javnih okupljanja, prilikom čega je utvrđeno 193 nepravilnosti te su izdana 174 upozorenja.

Zbog kršenja mjera propisanih Odlukama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske utvrđen je 91 prekršaj, a sukladno utvrđenim kršenjima mjera bit će podneseno 66 prekršajnih naloga.

Policijski službenici utvrdili su i tri kaznena dijela vezana uz širenje i prenošenje zarazne bolesti.

Temeljem zaprimljenih dojava, kao i kroz redovan rad policijskih službenika, utvrđeno je 246 kršenja mjera samoizolacije od strane građana, a za isto će biti podnijeti prekršajni nalozi. Također, evidentirano je sedam kaznenih djela zbog širenja i prenošenja zarazne bolesti.

Opremanje zdravstvenih ustanova

„Iz Logističkog centra Ravnateljstva civilne zaštite u Jastrebarskom izdano je 746.500 artikala zaštitne opreme, odnosno 65 tona za medicinske ustanove i ustanove socijalne skrbi. Trenutno se, u  Logističkom centru te regionalnim skladištima nalazi oko 16.2 milijuna različitih artikala, odnosno 480 tona zaštitne opreme za koronavirus“, zaključio je ministar Božinović.
 

Pisane vijesti