Božinović: EU mora naći načina kako se nositi s migrantskim pritiskom

Slika /2023/3/Ministar.jpg

Europska unija mora naći načina kako zaštititi svoje interese i uspostaviti jasna pravila i postupke za ulazak na svoj teritorij, kroz bolju suradnju o povratku neregularnih migranata i uspostavom okvira za regularne migracije

Vijest: HINA
Foto: EU Council TV News

Europska unija mora naći načina kako zaštititi svoje interese i uspostaviti jasna pravila i postupke za ulazak na svoj teritorij, kroz bolju suradnju o povratku neregularnih migranata i uspostavom okvira za regularne migracije, izjavio je u četvrtak u Bruxellesu hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

“EU mora naći načina kako zaštiti svoje interese, a to prije svega znači kako učiniti boljim funkcioniranje šengenskog prostora, te naći rješenje za pritisak migranata koji dolaze preko zemalja kojima je Unija ukinula vize”, rekao je Božinović po dolasku na sastanak ministara unutarnjih poslova država članica.

Ministri će razgovarati o vanjskom i unutarnjem aspektu migracija. Vanjski aspekt uključuje suradnju s trećim državama iz kojih migranti dolaze ili preko kojih dolaze, vraćanje migranata koji nemaju pravo na međunarodnu zaštitu te upravljanje vanjskim granicama.

Unutarnji aspekt migracija odnosi se na raspodjelu tereta među državama članicama kada se Unija nađe pod velikim migrantskim pritiskom. S tim u vezi, Komisija je predložila pakt o migracijama i azilu o kojem države članice već godinama pregovaraju.

Ministri će također razgovarati i o funkcioniranju šengenskog prostora bez unutarnjih graničnih kontrola.

Božinović je rekao da bi suradnja u readmisiji migranata trebala biti dio redovitog postupka ocjenjivanja suradnje s trećim zemljama.

Istaknuo je da je prioritet osigurati “regularne migracije u EU, a da bi se do toga došlo mora se napraviti napredak u pogledu dokumenata o kojima godinama raspravljamo, posebice u novom paktu o migracijama i azilu”.

“Kada uspostavimo jasne postupke za ulazak u EU bit će puno lakše za sve naše službe da primjereno obavljaju svoj posao”, rekao je Božinović.

EU želi osigurati da zemlje iz kojih dolaze migranti surađuju i sprječavaju ljude da odlaze. Do sada se to pokušavalo slanjem financijske pomoći trećim zemljama za zbrinjavanje migranata i izbjeglica, a sada se sve više govori i o ukidanju preferencijalnog trgovinskog režima i uvođenju carina zemljama koje odbijaju surađivati.

Moguće je da će na sastanku Italija otvoriti pitanje djelovanja nevladinih organizacija koje spašavaju migrante na otvorenom moru. Italija ističe da njihove aktivnosti potiču migrante i krijumčare da se upute na opasan put, pretpostavljajući da će biti spašeni.


 

Stranica