Međunarodni dan tolerancije: Svi smo mi različiti, a ta razlika nas obogaćuje

Slika 2021/11/16-11-000.png

U svijetu se 16. studenog obilježava kao Međunarodni dan tolerancije, a utemeljili su ga Ujedinjeni narodi

Foto: ilustracija

Time su željeli dati snažniji doprinos njegovanju razumijevanju između kultura i pojedinaca, a što je ključno za suzbijanje diskriminacije u UNESCO-voj Deklaraciji o načelima tolerancije i istaknuto je kako tolerancija nije „podnošenje“ ili pasivno prihvaćanje drukčijeg, već prepoznavanje univerzalnosti ljudskih prava i temeljnih sloboda svih ljudi.



Naglašava se kako nam je tolerancija moralna, ali i zakonska obveza. Tolerancija je dio međunarodnih instrumenata ljudskih prava, usvojenih tijekom proteklih pedeset godina, s naglaskom potreba da sve države trebaju osigurati jednakost postupanja.

Nepravde, nasilje, diskriminiranje i govor mržnje posljedice su netolerantnog ponašanja, a mogu se spriječiti edukacijom, preventivnih programa, senzibilizacijom i dobrom komunikacijom.

S ciljem izgradnje kulture dijaloga, tolerancije i nenasilja Ministarstvo unutarnjih poslova u suradnji s partnerima provodi preventivni program „Zajedno“ protiv govora mržnje, a kojeg je kao primjer dobre prakse prepoznala i Europska komisija protiv rasizma i netolerancije (ECRI).



Povodom obilježavanja Međunarodnog dana tolerancije pozivamo vas na akciju da primjerima vlastitog tolerantnog ponašanja naše okružje učinimo boljim i time zdravijim i sigurnijim mjestom za život.

U nastavku predstavljamo vam naš odabir paketa preventivno-edukativnih mjera:
  • Upoznajte se sa najnovijim ECRI zaključcima o implantaciji preporuka za RH
  • Djeci i mladima i njihovim roditeljima predlažemo da se upoznaju s edukativnim interaktivnim sadržajem CARNET-a, te pogledaju video i riješe test kako bi doznali jesmo li osobno izloženi nekim stereotipima i predrasudama

I za kraj, u duhu današnjeg dana promicanja tolerancije, donosimo vam video kolaž pod nazivom „Oboji svijet bojama tolerancije" s infografikama Škole za dizajn, grafiku i održivu gradnju iz Splita:



Pisane vijesti | Jednakost, prava i državljanstvo