Ministar Božinović svečano otvorio Sportske igre mladih u Prelogu

Svi sudionici tijekom trajanja Igara sudjeluju i u edukativnoj kampanji za podizanje svijesti o sigurnosti djece i mladih u prometu te u kampanji MUP-a „Budi navijač, a ne razbijač“

FOTO: MUP

Danas, 12. lipnja 2020. godine, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar unutarnjih poslova dr.sc. Davor Božinović, kao izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske, posjetio je Međimursku županiju i grad Prelog te svečano otvorio 24. Plazma Sportske igre mladih.

Ministar Božinović srdačno je pozdravio sve okupljene posjetitelje, organizatore i sudionike u ime predsjednika hrvatske Vlade, gospodina Andreja Plenkovića i svoje vlastito.
Uz čestitku organizatorima na pokretanju Sportskih igara mladih, poručio je: „Treći put sam u prilici sudjelovati na ovoj fenomenalnoj europskoj amaterskoj sportskoj manifestaciji, namijenjenoj našoj najvećoj vrijednosti – djeci. No, moram vam priznati da me ovogodišnje otvaranje Sportskih igara mladih veseli posebno i na drugačiji način nego dosad. Naš današnji susret potvrda je da smo posao upravljanja krizom izazvanom pojavom novog korona virusa odradili uspješno! To je važno nama odraslima, ali baš zato što smo mi znali biti odgovorni kada je bilo najpotrebnije, omogućili smo da se vi danas možete družiti, radovati, igrati i veseliti …. a vjerujte, to nam je važnije od svega.“  
  
Izrazio je zadovoljstvo zbog povoljnije zdravstveno-epidemiološke situacije, koja je prije svega rezultat savjesnoga ponašanja građana i odgovornoga pridržavanja svih propisanih mjera te je uputio apel svima da tako nastave i dalje, kako bismo mogli započeti s popuštanjem mjera propisanih za sportske događaje i sportska natjecanja općenito.

Ministrova poruka i odraslima i djeci ovom prilikom u skladu je sa motom ovogodišnjih Igara: Uvijek i u svemu budimo odgovorni! Budimo odgovorni u životu. Budimo odgovorni u igri. Budimo odgovorni u sportu.

Kroz Sportske igre mladih Ministarstvo unutarnjih poslova ima priliku mladima ukazivati na zdrave stilove života, važnost fair play-a, nenasilja i tolerancije te štetnost govora mržnje, diskriminiranja po bilo kojoj osnovi, opasnosti huliganizma na sportskim natjecanjima i raznih delinkventnih ponašanja čijem je utjecaju upravo zbog ranjivosti svoje dobi mlada populacija izloženija. Fokus policije posebno je usmjeren na razvijanje sportskog duha i pozitivne kulture navijanja – bez huliganizma, nasilja, diskriminacije i govora mržnje – jer je usvajanje ovih vrijednosti već u dječjoj dobi jedina garancija ispravnog sportskog ponašanja i navijanja kroz cijeli život.
           
Koliko je hrvatskoj policiji bitno poruku fair-play načina života u svakom pogledu prenijeti djeci i mladima, najranjivijoj društvenoj skupini, potvrđuje i činjenica da se Igre provode u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova i da svi sudionici tijekom trajanja Igara sudjeluju i u edukativnoj kampanji za podizanje svijesti o sigurnosti djece i mladih u prometu, nastale temeljem Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa, kao i u kampanji MUP-a „Budi navijač, a ne razbijač“.
           
Ministar Božinović zahvalio je organizatorima Igara na prepoznavanju potencijala ovog sportskog događaja za promociju i širenje preventivnih policijskih tema, važnih za djecu i mlade te uključivanju Ministarstva unutarnjih poslova kao partnera.
        
Djeci je zaželio je da pobjede najbolji, no naglasio je da je puno bitnije od toga da se raduju svi zajedno, neovisno o postignutim rezultatima: “Družite se, veselite, podržavajte se i pomažite si … podržite tuđe uspjehe i čestitajte od srca pobjednicima!  Budite promotori nenasilja i najsvjetliji primjeri humanosti, empatije, zajedništva i prijateljstva. Kroz Sportske igre mladih imat ćete priliku i družiti se s vašim prijateljima -  policajcima (vašim pomagačima u nevolji), upoznati što to ustvari policajac radi, postavljati mu pitanja koja vas interesiraju i tražiti od njega sve odgovore. Hrvatska policija će, što me posebice veseli, kroz mnoštvo zabavnih, preventivnih i edukativnih sadržaja pokazati, a uvjeren sam i dokazati, da je sport prelijepa igra povezana s prijateljstvom, zdravim i poštenim takmičenjem te da na sportskim natjecanjima nema mjesta netrpeljivosti i vandalizmu“, istaknuo je ministar.
         
Ministar Božinović paljenjem plamena otvorio je Sportske igre mladih, a otvaranju su prisustvovali i predsjednik Plazma Sportskih igara mladih Zdravko Marić, veleposlanik Sjedinjenih američkih država Robert Kohorst, veleposlanica Srbije Mira Nikolić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za šport Tomislav Družak, zastupnik u Hrvatskom saboru i gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak, gradonačelnik grada Preloga Ljubomir Kolarek te članica uprave INA - službenog pokrovitelja otvorenja Barbara Dorić.
         
Sportske igre mladih započele su 1996. godine u Splitu, sa željom da se svim osnovcima i srednjoškolcima omogući sudjelovanje u organiziranim sportskim natjecanjima i drugim besplatnim aktivnostima tijekom ljeta. Ideja je rasla i natjecanje je postalo najveći amaterski sportski događaj u ovom dijelu Europe.
         
Posjetitelje su u Sportskom parku Mladosti u Prelogu dočekale i mnogobrojne zabavne aktivnosti, ali i postav predstavnika Ministarstva unutarnjih poslova u sklopu kojega je pripremljeno niz preventivnih aktivnosti i animacijskih događanja ciljano usmjerenih na promicanje zdravih stilova života, razvoja prometne kulture kod mladih, kao i promicanje pozitivne kulture kod navijanja koja isključuje svaki oblik huliganizma, nasilja, diskriminacije i govora mržnje.
         
Policijska uprava međimurska pridružila se Sportskim igrama mladih sa svojim preventivnim aktivnostima uz prezentaciju Mobilnoga preventivnog centra policije. Kontakt policajci Policijske postaje Prelog u suradnji s policijskim službenicama za prevenciju iz Ureda načelnika Policijske uprave predstavili su mnogobrojnim zainteresiranim građanima preventivne projekte, programe i aktivnosti usmjerene na suzbijanje svih oblika kažnjivih ponašanja. U preventivne aktivnosti bilo je uključeno i oko 500 učenika nižih razreda osnovnih škola iz Preloga i okolice.
           
Informativni punkt prilikom otvaranja Igara posjetilo je i visoko izaslanstvo Vlade Republike Hrvatske na čelu s potpredsjednikom dr.sc. Davorom Božinovićem. Ministar i ostali gosti razgledali su i upoznali se s mogućnostima specijaliziranog kombi vozila, kojim međimurski policajci obilaze naselja diljem Županije i provode preventivne aktivnosti.   

Priopćenja | Društvo i zajednica