Na Interliberu predstavljena nova stručna izdanja MUP-a

Na najvećem međunarodnom sajmu knjiga u Hrvatskoj, drugu godinu zaredom, predstavljena tri stručna izdanja Ministarstva unutarnjih poslova

FOTO: MUP

Danas, 14. studenog, u sklopu 42. međunarodnog sajma knjiga „Interliber“, održana je promocija tri stručna izdanja nakladničke djelatnosti Ministarstva unutarnjih poslova. Promociji su prisustvovali načelnik Policijske akademije Dubravko Novak, dekan Visoke policijske škole dr.sc. Krunoslav Borovec, voditeljica Odjela S.I.Re.N.E Ravnateljstva policije Ivana Marak, voditelj Katedre pravnih znanosti dr. sc. Stjepan Gluščić te autorica knjige „Osnove međunarodne policijske suradnje“ Silvija Pejaković- Đipić.

Na samom početku, načelnik Policijske akademije Dubravko Novak istaknuo je kako su, potaknuti uspješnim prošlogodišnjim izlaganjem, ponovo odlučili stručna izdanja MUP-a- široj javnosti predstaviti upravo na Interliberu. Ovoga puta radi se o tri izdanja koja je Ministarstvo objavilo ove godine: „Fiskalni sustav i fiskalni kriminalitet“ Ante Orlovića, „Uvod u kriminalistiku“ Željka Karasa i „Osnove međunarodne policijske suradnje“ Silvije Pejaković- Đipić.

Nova stručna izdanja ukratko je obrazložio profesor na Visokoj policijskoj školi dr. sc. Stjepan Gluščić, koji je naglasio kako „Uvod u kriminalistiku“ Željka Karasa značajno nadilazi sam pojam uvoda te vrlo stručno, precizno i temeljito vlada područjem o kojem govori. Knjiga posjeduje vrijednost, ključnu ne samo za policijsko obrazovanje, već je potrebna svima koji se bave istraživanjem određenih kaznenih pojava te bi trebala biti dijelom šireg kruga pravne javnosti.

„Fiskalni sustav i fiskalni kriminalitet“ Ante Orlovića, po prvi puta, na stručan i izuzetno zanimljiv način zapravo prikazuje kako gotovo svaki oblik kriminaliteta u suštini pokreće želja za materijalnom dobiti. Stabilnost države, u velikoj mjeri, mogu narušiti velike ekonomske afere, odnosno gospodarske zlouporabe, zbog čega je ovo stručno izdanje od velike važnosti.

Profesor Gluščić recenzirao je treće predstavljeno izdanje „Osnove međunarodne policijske suradnje“ Silvije Pejaković- Đipić, za koju je upotrijebio samo riječi hvale: „Zaista je veselje imati mladu suradnicu na Visokoj policijskoj školi, koja se nakon rada u operativi okrenula znanosti te u relativno kratkom roku uspjela napisati ovako korisnu knjigu, koja sadržajno obuhvaća temeljne instrumente međunarodne policijske suradnje“.

Sama autorica Silvija Pejaković- Đipić prvenstveno se zahvalila Ministarstvu unutarnjih poslova i Policijskoj akademiji, odnosno sustavu u cjelini, jer joj je pružena prilika da stečeno znanje i iskustvo pretoči u knjigu. „Kada radite ono što volite nijedan posao, niti cilj nije neostvariv. Ja imam  tu sreću da radim ono što uistinu volim, da se ostvarujem kroz policijski poziv“, istaknula je autorica.

Za kraj, dekan Visoke policijske škole dr.sc. Krunoslav Borovec naglasio je kako sigurnost u današnje vrijeme, globalizacijski trendovi te ono s čime se policija susreće upućuje na međunarodnu policijsku suradnju te je od iznimne važnosti da visokoobrazovani policijski kadrovi steknu odgovarajuća znanja upravo iz tog područja. „S obzirom da smo mala obrazovna ustanova, vrijednost je da imamo vlastitu nakladničku djelatnost, uz potporu Policijske akademije, te imamo periodiku, odnosno časopis „Policija i sigurnost“ koji je priznat u svjetskim krugovima te samim time privlači i autore izvan našeg sustava, ali i znanstvenike izvan Republike Hrvatske koji žele objavljivati unutar te periodike“ – zaključio je Borovec.

Svi zainteresirani za stručnu literaturu i obrazovanje mogu posjetiti štand Policijske akademije, u Paviljonu 6 Zagrebačkog velesajma do 17. studenog, a sva MUP-ova izdanja mogu se kupiti i u knjižari Policijske akademije.

Pisane vijesti