Oružje kategorije C mora se označiti

Slika /A1_WEB_ILUSTRACIJE/MUP_ILUSTRACIJE/mup_hr1.jpg

Pozivaju se pravne osobe, obrti, udruge i građani da Ministarstvu unutarnjih poslova podnesu zahtjev za označavanje ručnog i ostalog oružja iz kategorije C koje služi za izvođenje glasnog pucanja

Stupanjem na snagu Pravilnika o načinu ispitivanja i označavanja vatrenog oružja, oružja iz kategorije C i naprava („Narodne novine“ br. 54/18),  21. lipnja 2018. godine, stvoreni su zakonski preduvjeti za provedbu odredbi članka 15. stavka 13. i 14. Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja („Narodne novine“ br. 70/17).

Navedenim odredbama propisano je da oružje iz kategorije C, koje se nalazi u posjedu pravnih osoba ili obrta ili udruga ili građana, a služi za izvođenje glasnog pucanja, pravne osobe ili obrti ili udruge ili građani dužni su označiti propisanom oznakom u roku od 12 mjeseci od dana stupanja na snagu navedenog Pravilnik (21.06.2018.), a označavanje obavlja Ministarstvo unutarnjih poslova.

Sukladno navedenom, pozivaju se pravne osobe, obrti, udruge i građani da Ministarstvu unutarnjih poslova podnesu zahtjev za označavanje ručnog i ostalog oružja iz kategorije C, koje služi za izvođenje glasnog pucanja.

Zahtjev, zajedno sa oružjem (kubure, puške, ručni i drugi mužari te sl. ), predaje se  prema mjestu prebivališta vlasnika oružja policijskoj upravi ili policijskoj postaji, službi nadležnoj za upravne poslove, u zahtjevu je potrebno navesti podatke o vlasniku oružja ( ime, prezime, OIB, adresa i broj telefona) te podatke o oružju (vrsta oružja).

Ministarstvo unutarnjih poslova će za svako označeno oružje iz kategorije C, koje služi za izvođenje glasnog pucanja, nakon označavanja izdati Potvrdu o označenom oružju kategorije C te istu dostaviti vlasniku predmetnog oružja.

Ako vlasnik oružja iz kategorije C, koje služi za izvođenje glasnog pucanja, ne podnese zahtjev za označavanje u propisanom roku, oružje će se smatrati nelegalnim i sukladno članku 86. navedenog Zakona biti oduzeto, a protiv odgovorne osobe, odnosno vlasnika oružja, sukladno odredbama članka 89. ili članka 91. istog Zakona, pokrenut će se prekršajni postupak. 

Stranica | Kaznena djela i zakon