Pojačani nadzor vozača u studenom i prosincu i dani „Martinja“ u 2019. godini

Slika /promet%20ilustracije/slika%208.jpg

Pred nama je Martinje, ali i mjeseci slavlja te božićnih i novogodišnjih radosti stoga policija poziva na oprez u prometu! Maksimalan broj policijskih snaga je na cestama u preventivno-represivnim akcijama

FOTO: Ilustracija

Smrtno stradavanje u prometnim nesrećama
 
Prema statističkim pokazateljima u deset mjeseci 2019. godine u prometnim nesrećama smrtno su stradale 242 osobe, od kojih su 124 osobe ili 51,2% poginule u nesrećama koje su se dogodile u dane vikenda.
 
Dominantan razlog smrtnog stradavanja u prometnim nesrećama koje se događaju vikendom su:
  • upravljanje vozilom nepropisnom, znatno većom brzinom od dopuštene i
  • kretanje brzinom neprimjerenom uvjetima na kolniku (kiša, mokar kolnik, zavoj, smanjena vidljivost, noć). 

Prema vrstama radi se o slijetanju s kolnika i prelasku na suprotnu stranu kolnika te sudarima sa vozilima koja su dolazila iz tog smjera.
 
Navedenom dodatno doprinose i prometno nepovoljni vremenski uvjeti, kakvi  se očekuju i ovog vikenda, odnosno promjenjive vremenske prilike s kišnim razdobljima.
 
U takvim okolnostima, kolnik postaje mokar, klizav i hladniji prilikom čega je i prianjanje pneumatika na podlogu otežano, produžava se zaustavni put prilikom kočenja, odnosno na takvom kolniku vrlo lako može doći od gubitka kontrole nad vozilom.
           

Stoga je, prije vožnje u takvim uvjetima, potrebno dodatno provjeri tehničku ispravnost vozila kojim upravljate, a posebice stanje i ispravnost pneumatika na vozilu. Jednako tako, potrebno je voditi računa i o velikim temperaturnim razlikama između dnevnih i noćnih temperatura kada je kolnik hladniji, odnosno temperaturnim razlikama u različitim regijama kroz koje prolazite.


 
Kako su jedan dio nesreća sa smrtnim stradavanjem, prouzročile mlade osobe poseban apel uputili bismo i roditeljima takvih osoba.
 
Ne omogućavajte svojoj djeci upravljanje vozilom prije polaganja vozačkog ispita i  prije stjecanja prava na upravljanje vozilom!
 
Ne omogućavajte svojoj djeci upravljanje vozilom ukoliko imate saznanja da su konzumirali alkoholna pića!
 
Prije davanja vozila na korištenje svojoj djeci, temeljem životnog i prometnog iskustva, ukažite im na sigurno i odgovorno sudjelovanje u prometu!  

 
Pojačani nadzor prometa na cestama

 
Statističko praćenje broja prometnih nesreća, iz godine u godinu, pokazuje da se upravo u studenom i prosincu - mjesecima božićnih i novogodišnjih blagdana i prazničnog raspoloženja, odnosno povećanog konzumiranja alkohola, povećanog kretanja pješaka, odlaska građana na godišnje odmore, dolaska naših državljana koji su na privremenom radu u inozemstvu i općenito povećanog domaćeg, ali i tranzitnog prometa na cestama, povećava i broj prometnih nesreća te time i stradavanja.
 
Stoga, kako smo već ranije najavili, policija će do kraja godine nastaviti s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“ (alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel), kao i prekršaje vozača mopeda i motocikala te prema ponavljačima teških prometnih prekršaja - recidivistima.
 
U poduzimanje aktivnosti biti će uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa: uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za nadzor brzine, testeri za droge, uređaji za automatsko očitavanje registarskih pločica i dr.
 
Više o kaznama i odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama pročitajte OVDJE.
 

Martinje 2019. godine
 
Od 08. do 12. studenog 2019. godine, povodom narodnog običaja krštenja mošta („Martinja“) i očekivano povećanog broja sudionika u cestovnom prometu koji su konzumirali alkoholna pića, s ciljem preveniranja prometnih nesreća i njihovih posljedica, Ministarstvo unutarnjih poslova svoje aktivnosti, dodatno će usmjeriti na sprečavanje i sankcioniranje vožnje pod utjecajem alkohola.
 
Nadzor vozača provodit će se na lokacijama koje se statistički, ali i iskustveno iskazuju kao ugrožene u pogledu činjenja prometnih prekršaja i događanja prometnih nesreća zbog vožnje pod utjecajem alkohola. Uspostavit će se veći broj kontrolnih punktova čije će se lokacije češće mijenjati.
 
Kao upozorenje vozačima mogu poslužiti i prošlogodišnji rezultati Martinja, kada je na području Republike Hrvatske, na vožnju pod utjecajem alkohola i droga, ukupno kontrolirano 8.456 vozača. Od tog broja, pod utjecajem alkohola zatečeno je 729 vozača, a 11 vozača je odbilo alkotestiranje.
 
Također, 5 vozača na preliminarnom testiranju na droge bilo je pozitivno, dok je 16 odbilo testiranje na droge. Najveći broj vozača koji su upravljali vozilom pod utjecajem alkohola bio je u dobnoj skupini od 25 do 30 godina – 174 vozača, od 31 do 40 godina – 167 vozača, te od 18 do 24 godine – 160 vozača. Najveći broj vozača imao je koncentraciju alkohola u rasponu od 0,5 do 1,0 g/kg – 344 vozača.
 
Savjeti vozačima koji su konzumirali alkohol:
 
  • ostavite automobil parkiran na propisan način i pješačite – koristiti će vam, a nećete nikoga dovesti u životnu opasnost,
  • koristite javni prijevoz,
  • koristite usluge taxi prijevoza, jer će to biti daleko sigurnije, a i jeftinije,
  • ako ste u društvu, unaprijed se dogovorite tko će ostati trijezan i voziti natrag,
  • zamolite nekoga trijeznog da vas odveze,
  • ne sjedajte za upravljač najmanje 24 sata nakon ispijanja veće količine alkoholnih pića,
  • vožnjom pod utjecajem alkohola ne dovodite u opasnost samo sebe, već i ostale sudionike u prometu,
  • u noćima povećanog rizika (vikend) vozite sporije i opreznije, bez obzira jeste li popili ili niste,
  • ne zaboravite da za upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola niti jedan razlog nije opravdan. 

Ostale korisne savjete sudionicima u prometu doznajte OVDJE.

Pisane vijesti